HOROSCOPUL Chinezesc. Anul Tigrului de Apă, ce a fost unul tensionat, s-a încheiat. Omenirea n-a mai trăit atât de periculos de la 1962, când a fost tot anul Tigrului de Apă

Tigrul simbolizează curajul şi puterea, fiind o fiară maiestuoasă. Semnificaţia sa variază de la cultură la alta, dar în general, tigrul simbolizează priceperea militară şi neînfricarea.

25129 afișări
Imaginea articolului HOROSCOPUL Chinezesc. Anul Tigrului de Apă, ce a fost unul tensionat, s-a încheiat. Omenirea n-a mai trăit atât de periculos de la 1962, când a fost tot anul Tigrului de Apă

Hepta

1962 şi 2022 - Anii Tigrului de Apă 

Pot părea doar simple superstiţii, dar sute de milioane de chinezi şi probabil alte milioane de occidentali cred în semnificaţiile calendarului şi zodiacului chinezesc. 

În funcţie de animal, de număr, de alinierea planetelor cu stelele şi de element, un an poate să fie prosper sau să fie unul teribil, marcat de epidemii, foamete şi războaie. 

Potrivit publicaţiei China Highlights, iată lista anilor de Tigru:

  • 26 ianuarie 1914  – 3 februarie 1915 = Anul Tigrului de Lemn 
  • 13 februarie 1926  – 1 februarie 1927 = Anul Tigrului de Foc 
  • 31 ianuarie 1938 – 18 februarie 1939 = Anul Tigrului de Pământ 
  • 17 februarie 1950  – 5 februarie 1951  = Anul Tigrului de Metal 
  • 5 februarie 1962    – 24 ianuarie 1963 = Anul Tigrului de Apă 
  • 23 ianuarie 1974 -  10 februarie 1975 = Anul Tigrului de Lemn 
  • 9 februarie 1986  – 28 ianuarie 1987 = Anul Tigrului de Foc 
  • 28 ianuarie 1998   – 15 februarie 1999 = Anul Tigrului de Pământ 
  • 14 februarie 2010  – 2 februarie 2011 = Anul Tigrului de Metal 
  • 1 februarie 2022   – 21 ianuarie 2023 = Anul Tigrului de Apă 

Ce este interesant este că la fiecare an de Tigru, omenirea a trăit periculos. 

Ani de Tigru, ani de războaie, anarhie, dezastre şi dictatură 

1914, anul Tigrului de Lemn, a fost marcat de declanşarea Primului Război Mondial, care a dus la 20 milioane de victime. 

1926 a fost un an plin de tensiuni, de la grevele din Marea Britanie şi conflictele dintre autorităţi şi mafioţii ca Al Capone în Statele Unite, la ascensiunea dictatorului Theodoros Pangalos în Grecia, promovarea în grad de general a lui Francisco Franco în Spania şi încoronarea lui Hirohito ca împărat al Japoniei, asta în vreme ce în Italia, atentatele de asasinare a dictatorului Mussolini eşuau. 

1938 a fost anul premergător al fatidicului 1939 când s-a petrecut izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În anul Tigrului de Pământ, Adolf Hitler a anexat Austria şi a alipit-o Germaniei Naziste.  În urma Anschluss- ului Austriei în martie 1938 şi după ce a obţinut Acordul de la München în septembrie 1938,  Adolf Hitler a anexat şi regiunea sudică a Cehoslovaciei, populată de etnicii germani, ca un an mai târziu să anexeze întreaga ţară şi apoi să invadeze Polonia. Mussolini s-a proclamat Primul Mareşal al Italiei, ajungând să-l depăşească în atribuţii pe regele Victor Emmanuel al III-lea.  În Germania a escaladat şi Holocaustul, când s-a desfăşurat Noaptea de Cristal, un progrom împotriva evreilor între 9 şi 10 noiembrie.  

1950 este anul Tigrului de Metal, în care forţele comuniste militare din Coreea de Nord, susţinute de China maoistă şi Rusia Stalinistă, au invadat Coreea de Sud care era sprijinită de SUA şi aliaţi occidentali, marcând începutul unui război sângeros care a durat până în 1953, fiind ucişi 5 milioane de oameni.

1962, când a fost pentru ultima oară Anul Tigrului de Apă, omenirea a fost la un pas de război nuclear între blocul vestic şi cel estic pe fondul crizei rachetelor din Cuba. Dar atitudinea diplomatică a administraţiei prezidenţiale a lui John F. Kennedy l-a convins pe Nikita Hruşciov să retragă rachetele din Cuba după ce SUA au convenit să-şi retragă rachetele din Turcia. 

1974 a fost la rândul său un an tragic, ca an al Tigrului de Lemn. Turcia a invadat Cipru, lovituri de stat au avut loc în Cipru şi Portugalia, Richard Nixon a demisionat din funcţia de preşedinte al SUA după scandalul Watergate, iar cu puţin timp înainte de finalul anului chinezesc, adică în februarie 1975,  nord-vietnamezii comunişti au desfăşurat ultima ofensivă militară împotriva Vietnamului de Sud, înainte să-l ocupe în întregime. 

1986, în Anul Tigrului de Foc, omenirea a asistat la accidentul nuclear de la Cernobîl, naveta spaţială Challenger a explodat, administraţia Reagan a fost prinsă în scandalul Iran-Contras şi a început să se răspândească boala vacii nebune şi cazurile de HIV se înmulţeau alarmant în Occident. 

1998 a fost anul în care administraţia prezidenţială Bill Clinton a avut reputaţia pătată de un scandal sexual, al-Qaeda comitea atacuri sângeroase în Kenya şi Tanzania asupra ambasadelor americane şi războiul din Kosovo a erupt. 

2010 a fost Anul Tigrului de Metal şi a fost marcat de multe dezastre - cutremurele din Haiti şi Chile, erupţia vulcanică din Islanda care aproape a paralizat traficul aerian din Europa, dezastrul petrolier din Golful Mexic, accidentul aviatic de la Smolensk, scandalul Wikileaks, criza economică care făcea ravagii în Europa, mai ales în Grecia şi România afectate de măsurile de austeritate, şi s-a încheiat chiar cu începutul Primăverii Arabe în Egipt, Siria, Tunisia şi Libia. 

2022, care a fost Anul Tigrului de Apă la fel ca şi 1962, ne-a adus hiperinflaţie,  proteste în Kazahstan, războiul din Ucraina, moartea reginei Elizabeth a II-a, unul dintre cei mai longevivi monarhi din istoria europeană, asasinarea lui Shinzo Abe, ostilităţi reaprinse între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, dar şi între China şi Taiwan, între Turcia şi kurzi, într-o perioadă în care şi aşa lumea a fost devastată de pandemia de coronavirus, izbucnită în anul 2020 - anul Şobolanului. 

Totuşi, anii de Tigru nu sunt în totalitate tragici 

2022 ne-a adus de exemplu inteligenţa artificială generatoare de imagini, primul transplant de inimă de la porc la om şi a înregistrat progrese în  robotică şi   fuziunea nucleară. 

1986 ne-a adus primul laptop,  2010 - iPad şi Instagram, 1998 a adus viagra şi Google, 1974 - cubul rubik, 1962 - pagerul şi LED-ul. 

Simbolismul 

De-a lungul istoriei chineze şi taiwaneze, tigrul a stârnit sentimente de admiraţie, simbolizând priceperea, ferocitatea, frumuseţea şi armonia contrariilor. Tigrul este plin de viaţă şi întruchipează spiritul şi impulsul de a realiza şi de a progresa.

Tigrul Alb este conducătorul Apusului.

Tigrul este, de asemenea, asociat cu toamna, când coboară din munţi în sate, şi este personificat de constelaţia Orion, care este proeminentă toamna.

În astrologia chineză, steaua Alfa a constelaţiei Ursei Mari a dat naştere primului tigru.

Tigrul reprezintă principiul masculin în natură şi este regele tuturor animalelor, aşa cum arată cele patru dungi de pe frunte, care formează personajul Wang (王) sau Regele.

Tigrul este considerat una dintre cele patru creaturi super-inteligente, împreună cu dragonul, Pasărea Phoenix şi broasca testoasă ; de secole, cele patru au fost un motiv major de design în arta chineză .

În poveştile populare chinezeşti , tigrii ucid oamenii răi şi îi protejează pe oamenii buni. Farmecele de tigru sunt folosite pentru a ţine departe bolile şi răul. 

Ca duşmani ai spiritelor rele, în special ai celor care chinuiesc morţii, tigrii sunt sculptaţi pe morminte şi monumentele chinezeşti.

Sistemul chinezesc de feng shui cere ca un loc de înmormântare să fie mai înalt pe partea dreaptă, partea mai puternică a corpului, astfel încât Tigrul Alb să-l poată păzi; Dragonul de Azur păzeşte partea stângă, partea mai slabă a corpului.

Tigrul este al treilea animal din zodiacul animal de 12 ani . Oameni născuţi în Anul Tigrului sunt consideraţi a fi curajoşi, puternici, încăpăţânaţi şi simpatici. Tigrul reprezintă cea mai mare putere pământească, precum şi protecţia asupra vieţii umane. Alungă aşa-numitele „trei dezastre”: focul, hoţii şi fantomele.

Potrivit miturilor chinezeşti, cei cinci tigri echilibrează energia din cosmos, împiedicând universul să intre în haos: Tigrul negru  guvernează elementul apă şi guvernează în timpul sezonului de iarnă; Tigrul albastru guvernează elementul pământ şi guvernează în timpul primăverii; Tigrul roşu  guvernează elementul foc şi guvernează în timpul verii; Tigrul alb  guverneaza elementul metalic si guverneaza toamna; şi Tigrul galben guvernează toţi ceilalţi tigri şi simbolizează soarele.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici