Masca de protecţie este noutatea în materie de deşeuri găsite pe litoralul românesc

  • Plasticul este cel mai des întâlnit deşeu din Marea Neagră şi de pe litoral
  • În luna octombrie au fost descoperite de către ONG Mare Nostrum 21.284 de deşeuri, pe mai multe sectoare de plajă
  • Decizia luată de Parlamentul European cu privire la interzicerea obiectelor de unică folosinţă din plastic, ar putea diminua poluarea cu acesta
Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Masca de protecţie este noutatea în materie de deşeuri găsite pe litoralul românesc

Masca de protecţie se numără printre cele mai noi deşeuri descoperite pe litoralul românesc

Ştiai că în cele şase luni de extrasezon, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral strânge aproximativ 60 de tone de deşeuri de pe întreaga lungime a ţărmului Mării Negre?

Angelica Paiu este manager proiect în cadrul ONG-ului Mare Nostrum. Împreună cu echipa ei, au stabilit că în urma monitorizărilor porţiunilor de plajă din luna octombrie, arată o scădere a deşeurilor comparativă cu septembrie 2019.

Anul acesta au fost descoperite 21.284 de deşeuri, cu 12.000 mai puţin ca în raportarea de anul trecut din luna septembrie.

Masca de unică folosinţă, atât de des folosită în această perioadă, este noul deşeu găsit pe plajă de către activişti. Chiar şi pe plajele la care turiştii nu au acces, au fost găsite sticle cu etichete din Ucraina sau Turcia, papuci de plastic şi alte obiecte.

Epidemia de coronavirus şi măsurile stricte luate la nivel naţional, sunt principalul motiv pentru care plaja s-a bucurat de mai puţine deşeuri.

Amenda pentru gunoiul lăsat pe plajă pentru un operator economic este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei.

În acest sezon estival s-au colectat de pe plajă 14.000 de tone de alge şi resturi.

Nu numai plaja este afectată de aceste deşeuri, Marea Neagră “găzduieşte” fără să vrea gunoaie. Deşeurile marine reprezintă o gamă largă de produse folosite de oameni. 

Plastic, recipiente, unelte de pescuit abandonate, obiecte aruncate de la bordul navelor, cabluri, hidrocarburi sunt o parte din lucrurile pe care le găsesc cercetătorii marini pe fundul apei.

Dar pungile şi recipientele din plastic sunt cele mai întâlnite deşeuri din apa mării.

După aproximativ şase luni, o pungă de plastic începe să se fragmenteze în bucăţele mici. Ca să ajungă la dimensiuni de ordinul milimetrilor, acesteia îi trebuie un an de plutit în mare.

Conform Marine Litter Watch, la nivelul întregii Mări Negre avem un număr de 652 de deşeuri pe 100 de metri pătraţi.

De anul acesta a fost aprobat la nivel european o valoare prag a deşeurilor admise pe 100 de metri pătraţi de plajă. Numărul maxim de gunoaie acceptat este de 20 pe această suprafaţă.

Una dintre cele mai importante măsuri pentru diminuarea cantităţii de plastic de pe plaje, va fi pusă în vigoare anul viitor, pentru că Parlamentul European a decis ca obiectele de unică folosinţă din plastic să fie interzise.

ANGELICA PAIU- Manager Proiect ONG Mare Nostrum: Marea Neagră se pare că este una dintre cele mai, este de fapt cea mai poluată mare din mările regionale. În luna octombrie a acestui an am avut plăcuta surpriză să primim o scrisoare de la Avocatul Poporului, domnul Molnar, prin care ni se solicita un punct de vedere cu privire la poluarea cu plastic din regiunea Mării Negre, în special zona litorală.

SIMION NICOLAEV – Director Institutul de Cercetare Marină “Grigore Antipa”: Am văzut pescăruşi cu pungi de plastic în gură pentru că pe fundul pungii erau resturi alimentare. Odată fragmentate la dimensiuni micronice ele pot să ajungă în stomacul oragnismelor filtratoare. Şi aici mă refer în principal la moluşte filtratoare. Până acum se considera că deşeurile marine sunt, mă rog, nişte gunoaie aruncate, ele acolo sunt transformate şi toată treaba revine la normal. Realitatea a demonstrat că lucrurile nu stau aşa.

CRISTIAN OMOCEA – Şef Serviciu Inspecţia Bazinală a Apelor din cadrul ABADL: Pe suprafeţele de plajă închiriată, operatorii economici au obligaţia de a curăţa aceste sectoare, dacă nu, aceştia pot fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici