COMENTARIU Marius Oprea | Kovesi le va arăta şi europenilor cum e cu ”DNA să vină să vă ia”

De marţi, are şi Europa DNA-ul ei.

Urmărește
3536 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea |  Kovesi le va arăta şi europenilor cum e cu ”DNA să vină să vă ia”

Lupta anticorupţie se poartă ca şi lupta de clasă: prin sloganuri în spatele cărora se află setea de putere şi interesul politic. Întodeauna corupţi sînt ceilalţi, şi nu aceia care gestionează această luptă. Cu un ”Parchet Anticorupţie” european condus de Laura Codruţa Kovesi, expertă în manipularea dosarelor şi construirea lor după interese, acesta porneşte cu stîngul. Doamna Kovesi nu e Cattani, aşa cum o cred sicofanţii ei. Cei care o ”instrumentează” îi cunosc foarte bine orgoliul, direct proporţional cu înălţimea şi numărul la picior.

Parchetul European nu se va atinge, mai mult decît probabil, de puternicii din UE. Lupta se va purta numai pe persoană fizică. Nu vor avea cu nimic de suferit ”corporatiştii” UE, adică adevăraţii şi marii corupători, ci numai ”plevuşca politică” din estul şi centrul Europei, după cum arată primele anunţuri. Nici Italia, nici Franţa sau Spania, cu atît mai puţin Germania nu vor fi atinse.

Primii vizaţi sînt premierul ceh şi cel sloven. Andrej Babis e acuzat ”pe două subiecte”, pornind ambele de la un ”conflict de interese”, calitatea lui de prim-ministru şi aceea de proprietar al holdingului ceh Agrofert, care deţine de la întreprinderi agro-industriale pînă la trusturi media şi l-a făcut al cincilea cel mai bogat om din Cehia. Acest trust a fost şi beneficiar al unor fonduri europene. Cît din avere a făcut-o înainte de a fi premier, nici nu mai contează. Apoftegma e că dacă e bogat, e şi corupt.

La fel se întîmplă şi cu Slovenia, ţară care nu a recunoscut acei procurori nominalizaţi la Parchetul European, motiv pentru care ministrul justiţiei de acolo, un fel de Monica Macovei, fan al Codruţei Kovesi, a demisionat în semn de protest. Magistraţii investigaseră acuzaţii de luare de mită de către premierul Janesz Jansa. El a acuzat jocuri politice, care stau în spatele acestei structuri a Parchetului European (EPPO), la care ţara sa nu participă: ”este alegerea noastră, aşa că nu vă mai pretaţi la jocurile politice inspirate de @RenewEurope”. Acest grup politic european care e prin Dacian Cioloş unul din artizanii exportului de DNA în UE şi o susţine cu entuziam pe Codruţa Kovesi. Nu e de mirare. Cioloş este un apărător al intereselor Franţei şi mai puţin al zonei balcanice şi central-europene, de unde se trage.

Nici ungurii nu se arată încîntaţi şi nu participă la noul Parchet European. Guvernul suveranist de la Budapesta vede în acesta o ingerinţă dăunătoare suveranităţii naţionale şi nu are încredere în Kovesi, care ''a investigat politicieni ungari în România pe baza unor acuzaţii inventate de ea”, după cum a declarat şeful de cabinet al lui Viktor Orban. La rîndul lor, Polonia, Danemarca, Suedia şi Irlanda nu participă la noul Parchet European, inaugurat marţi. Sînt deci şapte ţări din douăzeci şi şapte ale UE care nu s-au înscris în corul ”DNA să vină să te ia”. Din cele douăzeci rămase, unele sînt ţări mici, precum Luxemburg, Malta, Cipru sau statele baltice. Astfel încît s-ar putea spune că focalizarea centrului de putere a noii structuri este în aceeaşi zonă ca şi a deciziei politice şi economice majore din UE – axa franco-germană.

Susţinută de ”artizanii” şi puternicii Uniunii, Kovesi va face ce ştie ea mai bine: se va năpusti asupra restului. Printre care, bineînţeles, şi România – unde are încă multe poliţe de plătit, la nivel personal. Poate şi lui Klaus Iohannis, care şi-a luat mîna de pe ea atunci cînd i-a fost mai greu. Ori, procuroarea a dovedit, în mai multe rînduri, că nu uită şi nu iartă. Contează mai puţin vinovăţia reală, pentru că unui procuror, cînd îi căşună pe cineva, poate găsi orice în sarcina lui. Într-o maşină de spălat rufe nu intră întodeauna numai rufe albe.

Dar Codruţa Kovesi nu are de întîmpinat doar neîncredere, manifestată explicit de şapte ţări membre UE (şi nu din cele mai mici). Ea are un handicap major: trebuie să construiască de la zero dosarele. Nu mai are, ca în România, la îndemînă ”binomul”, nu i se mai servesc dosare de la SRI, pe care ea doar îşi pune apostila şi face ”încadrarea juridică”. Abia de-acum va începe adevărata bătălie. Va trebui să-şi dovedească competenţa reală. Eu cred că această păpuşă gonfabilă, creaţie a lui Traian Băsescu pentru a-şi plăti poliţele şi a-şi ţine inamicii sub control, se va dezumfla repede. Aşa cum s-a terminat şi cu ”lupta anticorupţie” din România, care acum, cînd a ajuns la guvernare, nu mai are susţinerea ”serviciilor” şi a ieşit cu totul şi de pe agenda Cotroceniului, e fîsîită total.

Avem mai puţină corupţie în România? Nu. Dar stindardul ei s-a înfipt acum la Bruxelles, unde vor avea şi politicienii europeni de înfruntat ravagiile ei, pînă cînd ”Renew EU”, grupul ”useriştilor” Uniunii Europene, va începe să sape temeinic la temelia ”popularilor” şi a falangei lor birocratice bruxelleze, care şi-au băgat duşmanul în pat fără să ştie. Nu se va curăţa corupţia, ci se vor plăti, de-acum încolo, tot felul de poliţe în numele luptei împotriva ei.

Fără un SRI european la butonieră, Laura Codruţa Kovesi nu va face mare brînză, dar va provoca mari tulburări, în numele gustului ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici