Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, trimişi în judecată

Procurorii anticorupţie i-au deferit justiţiei pe foştii miniştri ai Agriculturii, Traian Decebal Remeş şi Ioan Avram Mureşan, acuzaţi de favorizarea unei firme pentru câştigarea unei licitaţii, în schimbul unui autoturism de lux, produse alimentare şi a 15.000 de euro.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, trimişi în judecată

Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, trimişi în judecată

Traian Decebal Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în datele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, inculpatul Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la inculpatul Ciorbă, prin intermediul inculpatului Mureşan.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", susţin procurorii DNA.

Omul de afaceri Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, fost ministru Agriculturii, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

"În desfăşurarea activităţilor descrise mai sus, inculpatul Mureşan Ioan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu inculpatul Remeş Decebal Traian, în condiţiile în care, cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000", arată DNA.

În 6 octombrie 2007, faţă de inculpatul Mureşan procurorii au dispus luarea măsurii reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea luării măsurii arestării preventive. Instanţa a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea inculpatului de a nu părăsi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost înlocuită cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, valabilă până la 1 iulie 2008.

În 10 martie, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat în municipiul Baia Mare, aparţinând inculpatului Remeş Decebal Traian, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

TVR a difuzat, pe data de 10.10.2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Mai multe înregistrări audio şi o înregistrare video în cazul Remeş-Mureşan-Ciorbă au fost postate, ulterior, pe o pagină de Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici