DNA intră în zona energiei. În vizor: doi oameni de afaceri – reţinuţi, iar directorul Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD/ Elcen) şi directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari – sub control judiciar. Detaliile unui halucinant dosar

  • Figura centrală a dosarului este omul de afaceri Ion Macovei, cel care apare şi în dosarul ARSVOM din 2021 în care îl critica pe liderul USR, Cătălin Drulă
  • În acelaşi dosar apărea şi numele liderului PNL, Iulian Dumitrescu. Şi în prezentul dosar Macovei invocă numele lui Dumitrescu, a apropiaţilor lui Dumitrescu dar şi a altor figuri publice şi politice
  • Macovei, locatar al complexului de lux Stejarii - şi-ar fi declinat în discuţii mai multe identităţi – şi ar fi cerut unui şef de companie de stat care l-a denunţat la DNA să urgenteze plăţi pentru 2 firme, să încheie noi contracte şi să modifice contracte în schimbul rămânerii în funcţia de conducere sau numirii în altele
  • Discuţiile despre bani şi intervenţii ar fi fost purtate în mai multe restaurante din Bucureşti: Don Cafe Braserie Dorobanţi, Isoletta/ Herăstrău, Arogant, Stadio Union, Doi Cocoşi
  • Procurorii DNA suspectează că diverse sume de bani ar fi fost remise în interiorul unor autoturisme, în parcările restaurantelor sau chiar pe drumuri publice
  • Celălalt om de afaceri ar fi vorbit singur în maşină şi ar fi purtat discuţii imaginare în care ar fi descris presiunile legate de bani. Şi el ar fi dat mită directorului Sucursalei Electrocentrale Rovinari dar şi directorului Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud/ CET SUD Elcen
Urmărește
3938 afișări
Imaginea articolului DNA intră în zona energiei. În vizor: doi oameni de afaceri – reţinuţi, iar  directorul Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD/ Elcen) şi directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari – sub control judiciar. Detaliile unui halucinant dosar

DNA intră în zona energiei. În vizor: doi oameni de afaceri – reţinuţi, iar directorul Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD/ Elcen) şi directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari – sub control judiciar. Detaliile unui halucinant dosar

UPDATE. Cei doi oameni de afaceri, Ion Eugen Petru şi Ion Macovei, au fost arestaţi preventiv pentru următoarele 30 de zile. Decizia a fost luată de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bucureşti.

Doi oameni de afaceri, Ion Eugen Petru şi Ion Macovei, dar şi doi directori din sectorul energetic – Dorin Adrian Ecobescu (director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud/ CET SUD Elcen) şi Iosif Chircă (director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari) sunt vizaţi de procurorii DNA în noul dosar privind potenţiale acte de corupţie în domeniul energiei.

Procurorii îi acuză pe cei doi oameni de afaceri de potenţiala săvârşire a mai multor infracţiuni de luare/ dare de mită, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi de deturnare a licitaţiilor publice, motiv pentru care au dispus reţinerea lor preventivă pentru 24 de ore.

Surse judiciare susţin că omul de afaceri Ion Eugen Petru ar fi dat omului de afaceri Ion Macovei, în numerar şi transferuri bancare suma totală de 514.375 lei ( peste 102.000 de euro), după ce Macovei ar fi pretins că are influenţă asupra conducerii a două societăţi cu capital majoritar de stat din România.

Macovei ar fi cerut unui şef de companie de stat urgentări de plăţi pentru 2 firme ( SC Techno Montaj SRL din Braşov şi SC Energomontaj SA din Bucureşti), încheieri de noi contracte şi modificări ale acestora în schimbul folosirii influenţei pentru menţinerea în funcţii de conducere sau, după caz, numirea în alte funcţii.

Cine este Ion Macovei

Ion Macovei este acelaşi om de afaceri care apare şi în dosarul din 2021 privind Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM). Acel dosar a fost instrumentat de DNA Constanţa.

În acel dosar, Macovei invoca în mod negativ numele liderului USR, Cătălin Drulă (n.r. Ion Macovei: „este totuşi o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine – acest Drulă şi trebuie să găsim o soluţie pentru el”).

Şi numele liderului PNL, Iulian Dumitrescu, apare în dosarul din 2021 privind Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare în care, la fel, sunt invocate mai multe figuri politice.

Ion Macovei este un om de afaceri din Galaţi, care a deţinut/ deţine mai multe firme, în mai multe judeţe, într-una dintre ele fiind asociat cu Viorel Vasile Grigore, din Călăraşi, apropiat de Iulian Dumitrescu.

Născut în Văleni de Munte/ Prahova, Iulian Dumitrescu şi-a început afacerile şi cariera politică în Călăraşi, fiind iniţial, în perioada 2012-2016, senator de Călăraşi.

Deşi are domiciliul declarat în Bucureşti, Ion Macovei stă într-un apartament din complexul Stejarii, acolo unde locuieşte şi liderul PNL, Iulian Dumitrescu.

Cum a început totul

Surse judiciare susţin că în acest dosar procurorii secţiei I a DNA lucrează de mai bine de o jumătate de an.

Totul a început după ce un şef de companie de stat a venit în iulie 2023 la DNA, a depus un denunţ şi a ajutat în anchetă procurorii.

Şeful companiei de stat a povestit procurorilor cum ar fi fost căutat de omul de afaceri Ion Macovei, care s-a prezentat inclusiv cu o altă identitate, iar la un moment dat directorul de la stat ar fi fost căutat şi de Dan Gheorghiu, care ar fi intermediat discuţii pentru urgentarea plăţilor şi ar fi invocat în acestea persoane publice.

Dan Ioan Gheorghiu este o persoană cunoscută în zona energiei, fiind inclusiv fost consilier al unui fost premier şi foşti miniştri ai energiei.

În acest dosar, cu mandat de la judecători, procurorii au şi autorizaţii, şi mandate de supraveghere tehnică, şi interceptări, şi filaje, dar şi tranzacţii obţinute între diverse societăţi comerciale.

Nume publice invocate şi restaurante frecventate

Surse judiciare arată că omul de afaceri Ion Macovei invoca în discuţii diverse nume şi personalităţi la care ar fi susţinut că are acces: numele „Nicolaescu” - un general despre care afirma ar fi lucrat la Preşedinţia României – persoană care ar fi fost de fapt tot Ion Macovei (afaceristul prezentându-se sub diverse identităţi), numele altei persoane care lucrează la Preşedinţie, al unei figuri publice ce ţine de ambasada SUA, numele unui ministru – faţă de care ar fi fost nemulţumit, şi a altor politicieni.

„În discuţiile în care a pretins că este generalul „Nicolaescu” acesta a abordat un stil oficios, formal, spre deosebire de cazurile în care a discutat cu martorul sub identitatea sa reală când Ion Macovei a recurs la un ton familiar, amical”, arată sursele.

În schimbul celor cerute, Ion Macovei ar fi promis şefului de companie de stat că şi după rotaţia guvernamentală şi eventuala schimbare a ministrului energiei acesta ar fi fost menţinut în funcţie. În plus, ar fi vorbit şi despre o numire în postul de director general al Companiei Hidroelectrica, susţin surse judiciare.

Omul de afaceri Ion Macovei ar fi fost descris de alte persoane din dosar ca o persoană extrem de insistentă, care ar fi căutat persoanele frecvent („e atât de pisălog. Şi nu mai scap de el. E ca o râie”), iar o firmă în care avea influenţă acesta ar fi fost recomandată pentru anumite lucrări de către preşedintele PNL Timişoara.

Numele lui Iulian Dumitrescu, fostul prim vicepreşedinte PNL, anchetat de DNA în alt dosar, ar fi fost invocat de Macovei.

Omul de afaceri Ion Macovei ar fi susţinut că poate intermedia o întâlnire cu Iulian Dumitrescu şi că ar fi fost în relaţii apropiate cu liderul PNL. Macovei ar fi spus că ar fi fost partener şi cu sora lui Iulian Dumitrescu şi cu „mâna dreapta” a acestuia într-o afacere de exploatare a balastierelor din Prahova.

Discuţiile în acest caz despre bani şi intervenţii ar fi fost purtate în câteva restaurante din Bucureşti: Don Cafe Braserie Dorobanţi, Isoletta/ Herăstrău, Arogant, Stadio Union, Doi Cocoşi.

Funcţionari publici şi apropiaţi ai lui Iulian Dumitrescu

La un moment dat, în cadrul întâlnirilor din Bucureşti, şi-ar fi făcut apariţia şi un alt funcţionar public – Corneliu Stanca, consilier superior în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, pe care omul de afaceri Ion Macovei l-ar fi cunoscut.

În altă situaţie, la întâlnirea din restaurantul Isoletta pe care o realiza omul de afaceri Ion Macovei a apărut şi Viorel Vasile Grigore, un apropiat al liderului PNL, Iulian Dumitrescu, invocat în dosarul Dumitrescu, dar amic cu Macovei. O parte din discuţii ar fi vizat menţinerea în conducerea companiei de stat.

În acest dosar, procurorii susţin că sume de bani ar fi fost remise în plicuri de omul de afaceri Ion Macovei în interiorul unor autoturisme din parcările restaurantelor, dar şi în birourile unei companii de stat. Ulterior, banii din mită au fost predaţi de către denunţător procurorilor DNA.

Şi celălalt om de afaceri ar fi dat mită directorului Elcen dar şi directorului Electrocentrale Rovinari

În acelaşi dosar, şi omul de afaceri Ion Eugen Petru – partener al lui Macovei - ar fi remis suma de 10.000 de euro lui Dorin Adrian Ecobescu ( director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud/ CET SUD Elcen) pentru a îndeplini acte ce ar fi intrat în îndatoririle acestuia de serviciu: recepţia fără obiecţii a lucrărilor executate de SC Techno Montaj SRL pentru Elcen, la punctul de lucru CET Sud.

„Ion Eugen Petru şi (...) şi-au exprimat opinia că Dorin Adrian Ecobescu atunci când a afirmat că urmează să plece în concediu a invocat doar un simplu pretext pentru a urgenta remiterea restului de bani din suma totală pretinsă [A zis că ne... ne emoţionează, ne... (...) Ia uite-l, bă, săracu', pleacă fără... (...)...buget.]

Procurorii cred că Dorin Adrian Ecobescu, directorul Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud/ CET SUD Elcen ar fi primit cei 10.000 de euro, în două tranşe, pe raza judeţului Ilfov.

Mai mult, în contextul lansării în 2023 a unei achiziţii publice prin licitaţie deschisă, Petru ar fi realizat o înţelegere a preţului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director sucursală şi împuternicit al unei alte societăţi comerciale, în scopul de a denatura preţul de adjudecare a contractului de servicii, înţelegere care ar fi avut drept consecinţă atât câştigarea licitaţiei în august 2023, în condiţii neconcurenţiale, de către firma administrată de inculpat, cât şi afectarea preţului de adjudecare a contractului, în dauna societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferenţa de valoare.

La finalul anului 2023, omul de afaceri - Ion Eugen Petru – ar fi remis şi el suma de 5000 de euro lui Iosif Chircă (director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari), pentru ca şi acesta să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Respectiv derularea unor relaţii comerciale între Complexul Energetic Oltenia şi SC Techno Montaj SRL din Braşov.

Presupusa mită – la intersecţie de drumuri. Discuţii imaginare – purtate în maşină despre bani

În acest caz presupusa dare de mită ar fi fost cu peripeţii, arată sursele.

Omul de afaceri Ion Eugen Petru ar plecat noaptea din Târgovişte pentru a ajunge la Rovinari de dimineaţă. Când ar fi ajuns în Complexul Energetic Rovinari, acesta nu l-ar mai fi găsit pe directorul Chircă la sediul Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Acesta ar fi plecat din incintă cu 15 minute mai devreme.

Directorul nu i-ar fi răspuns la mesaje afaceristului şi, ca atare, Petru intenţiona să lase „pachetul”/ „tâmpenia aia” la secretariat.

Ulterior omul de afaceri s-ar fi răzgândit, ar fi vorbit cu altcineva la telefon pentru a fi preluat „pachetul”, dar între timp ar fi fost sunat de Chircă şi s-ar fi întâlnit în Gorj, la intersecţia unui drum comunal cu un drum european.

Aici, după ce ar fi aşteptat mai bine de o jumătate de oră în propriul autoturism, ar fi oprit şi maşina în care s-ar fi aflat directorul Chircă. Ulterior, Ion Eugen Petru ar fi lăsat punga de tip cadou şi o mapă albastră în maşina în care s-ar fi aflat directorul de la Rovinari.

Întâlnirea ar fi fost supravegheată de procurori.

În ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri Ion Macovei – acesta ar mai fi promis directorului societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, în toamna anului 2023 un procent de 15% (300.000 de euro) din valoarea unui contrat de 2 milioane de euro ce avea ca obiect serviciile de arhivare (contract de urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată) şi un alt procent tot de 15% (120.000 de euro) din valoarea unui contract de 800.000 de euro, ce avea ca obiect tot servicii de arhivare, dar care urma să fie atribuit prin achiziţie directă.

„Martor: Şi acum voiam să te întreb: aici unde sunt 300.000, ideea este… Nu e un procent foarte mare?

MACOVEI ION: Nu.

Omul de afaceri Ion Macovei ar fi pretins de la Ion Eugen Petru un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăţi cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influenţă pe lângă conducerea acestora şi a primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operaţiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei.

Nici omul de afaceri Ion Eugen Petru n-ar mai fi rezistat presiunilor lui Ion Macovei, arată sursele.

În toamna anului trecut, Petru ar fi vorbit singur în maşină – iar în timp ce purta discuţii imaginare cu Ion Macovei s-ar fi plâns că nu mai suportă o relaţie în care bagă „bani, bani, bani”: „De unde dracu? Eu fac nişte eforturi...supra-omeneşti şi nu... (...) Nu pot să inventez, să tipăresc bani!”

În acest caz, procurorii au luat măsura controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile şi faţă de Dorin Adrian Ecobescu ( directorul Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud/ CET SUD Elcen) şi Iosif Chircă (directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari) pentru luare de mită.

În plus, DNA le-a interzis directorilor de la Elcen şi Electrocentrale Rovinari să-şi exercite funcţiile.

Procurorii au luat măsuri asiguratorii şi în privinţa mai multor imobile şi conturi bancare ale inculpaţilor.

În dosar, procurorii DNA fac cercetări şi faţă de alte persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici