- Home
- Justiţie
- (21.05.2020, 20:06)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gîrbovan, după decizia CSM privind mandatele de siguranţă naţională: „E legitim un astfel de control. Există elemente că ar fi posibil să se fi abuzat de aceste mandate”
- Dana Gîrbovan spune că judecătorii CSM trebuie să revină asupra discuţiei de a solicita un control la ICCJ privind mandatele de siguranţă naţională
- Judecătoarea Dana Gîrbovan punctează că încă se fac interceptări în baza mandatelor de siguranţă naţională
- „Există suficiente elemente că ar fi posibil să se fi abuzat de mandate în ce priveşte judecătorii şi procurorii”, spune Dana Gîrbovan.
Urmărește
1049 afișări
Gîrbovan, după decizia CSM privind mandatele de siguranţă naţională: „E legitim un astfel de control. Există elemente că ar fi posibil să se fi abuzat de aceste mandate”
Judecătoarea Dana Gîrbovan, liderul Uniunii Naţionale a Judecătorilor (UNJR), a catalogat drept o „surpriză neplăcută” informaţia potrivit căreia Secţia pentru judecători a CSM a respins cererea de a sesiza Inspecţia Judiciară să verifice dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.
„Chestiunea mandatelor pe siguranţă naţională este una dintre acele chestiuni grave rămase în urmă, unde ştie toată lumea că avem o problemă - cine vrea să vadă lucrul acesta - şi care trebuie tranşată. Nu poţi să o târăşti la infinit sperând că se va rezolva de la sine. În România au fost date la un moment dat 2-3000 de mandate de siguranţă, anual. Ele se dau pe o perioadă de 6 luni de zile, sunt extrem de intruzive. Marea problemă este că erau admise în proporţie de 100%”, a spus Dana Gîrbovan la „Marius Tucă Show”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului arată că aceste aspecte echivalează cu o lipsă de control, punctează magistratul.
„Pe scurt spus: justiţia a eşuat în a verifica în profunzime astfel de măsuri acceptându-le pe toate. Au făcut un control mai degrabă formal. (...) Ce ne interesează pe noi este dacă magistraţii înşişi au fost supravegheaţi pe mandate pe siguranţă naţională”.
Întrebată dacă se mai fac interceptări în baza acestor mandate, preşedintele UNJR a spus: „Sigur că se mai fac. Sincer nu am cerut de la ICCJ. (...) Să nu uităm că între SRI şi CSM şi între SRI şi Inspecţia Judiciară au existat nişte protocoale în baza cărora serviciile puteau să adune şi să trimită date către Inspecţia Judiciară şi CSM privind comportamentul judecătorilor”, mai atrage atenţia Gîrbovan.
Secţia pentru judecători ar trebui să discute din nou solicitarea lui Baltag şi Oprina de sesizare a Inspecţiei Judiciare.
„E legitim să se revină la această cerere formulată, să fie repusă în discuţia Secţiei şi să se dispună un astfel de control. Există suficiente elemente că ar fi posibil - nu spun că este aşa - să se fi abuzat de aceste mandate în ce priveşte judecătorii şi procurorii şi această chestiune trebuie tranşată”, spune Dana Gîrbovan.
Precizările vin după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina de a sesiza Inspecţia Judiciare să verifice dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.
Decizia de respingere a solicitării celor două judecătoare a fost luată de Secţie cu 6 voturi la 5. Acest lucru a creat mirare în rândul magistraţilor şi al celorlalţi jurişti, mai ales pentru că Secţia pentru judecători militează pentru transparenţă şi pentru verificări în contextul mandatelor pe siguranţă naţională.
Secţia pentru Judecători a CSM este formată din: Mihai Bălan, Gabriela Baltag, Andrea Chiş, Mariana Ghena, Simona Marcu, Bogdan Mateescu, Simona Marcu, Evelina Oprina, Lia Savonea şi Nicoleta Ţînţ (preşedintele CSM).
Membri de drept sunt şi Corina Corbu (preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.
Potrivit unor surse, Corbu este magistratul putea înclina balanţa, însă a votat împotrivă, iar rezultatul a fost 6 la 5.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Şeful DNA recunoaşte: Fără a avea protocoale, în această perioadă am primit informaţii şi de la servicii
Citește și: Şeful DNA susţine plângerea împotriva raportului care dezvăluia miile de dosare cu magistraţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate