Închisoare de la 2 la 7 ani pentru noua infracţiune de mituire a funcţionarilor publici străini

Închisoare de la 2 la 7 ani este pedeapsa aplicabilă persoanelor fizice pentru noua infracţiune de mituire a funcţionarilor publici străini, potrivit proiectului adoptat joi de Guvern.

Urmărește
231 afișări
Imaginea articolului Închisoare de la 2 la 7 ani pentru noua infracţiune de mituire a funcţionarilor publici străini

Închisoare de la 2 la 7 ani pentru noua infracţiune de mituire a funcţionarilor publici străini

Guvernul a adoptat proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei prin care se introduce o nouă infracţiune de corupţie: mituirea funcţionarilor publici străini.

Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii şi adoptării.

Prin acest proiect a fost reglementată o nouă infracţiune de corupţie, şi anume, infracţiunea de mituire a funcţionarilor publici străini. „Pedeapsa aplicabilă persoanei fizice este închisoarea de la 2 la 7 ani. În ceea ce priveşte pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei şi 150.000 lei”, transmite Ministerul Justiţiei.

De asemenea, a fost stabilită competenţa materială a organelor de urmărire penală privitoare la această nouă infracţiune la Direcţia Naţională Anticorupţie şi au fost stabilite şi autorităţile centrale responsabile în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei).

„Prin Legea nr. 202/2023 pentru aderarea României la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, România a aderat la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia Anti-mită)”, arată ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici