Primarul comunei Deda, reţinut. ATV-uri şi utilaje destinate săracilor, folosite în alte scopuri

Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda din judeţul Mureş, a fost reţinută pentru 24 de ore, alături de alţi doi suspecţi, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Urmărește
967 afișări
Imaginea articolului Primarul comunei Deda, reţinut. ATV-uri şi utilaje destinate săracilor, folosite în alte scopuri

Primarul comunei Deda, reţinut. ATV-uri şi utilaje destinate săracilor, folosite în alte scopuri

Potrivit procurorilor, în 2018, Primăria comunei Deda a obţinut finanţare europeană pentru mai multe proiecte destinate incluziunii sociale şi combaterii sărăciei. Aceste proiecte vizau consilierea antreprenorială pentru 336 de persoane şi sprijinirea a 20 de întreprinzători în dezvoltarea de noi afaceri. După terminarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înfiinţeze societăţi comerciale şi să primească ajutor din partea Primăriei Deda.

Anchetatorii susţin că, între 2021 şi 2023, primarul Lucreţia Cadar, împreună cu manageri de proiect, ar fi convins mai multe persoane defavorizate să figureze ca administratori ai unor societăţi comerciale nou-înfiinţate. Scopul acestei acţiuni ar fi fost obţinerea de ajutoare financiare din fonduri europene prin intermediul primăriei.

„Cu aceste fonduri au fost achiziţionate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri şi un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activităţi economice pe raza comunei", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai susţin că primarul Cadar ar fi semnat cereri false de acordare a subvenţiei şi de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziţionarea utilajelor, deşi cunoştea că informaţiile erau nereale.

Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la aproximativ 484.000 de lei.

Alături de primar au mai fost reţinuţi C.C.V., manager de proiect, şi L.M.P., toţi fiind acuzaţi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea de fonduri europene şi complicitate la această infracţiune.

Cei trei urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici