Procesul privatizărilor, suspendat
Procesul privind privatizările unor societăţi importante în care sunt inculpaţi foştii consilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Mihai Donciu, precum şi pe consultantul internaţional Stamen Stanchev a fost suspendat, ca urmare a deciziei de miercuri seară a Curţii de Apel Bucureşti.
Consultantul internaţional Stamen Stanchev (Imagine: Mediafax Foto)
Instanţa i-a audiat, miercuri, pe foştii consilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Mihai Donciu şi pe consultantul internaţional Stamen Stanchev, inculpaţi în procesul privind privatizările unor societăţi importante, ei fiind acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete.
Audierile celor trei s-au încheiat miercuri, în jurul oorei 21.30, în cadrul procesului ridicându-se la final excepţia neconstituţionalităţii unor texte din Legea referitoare la siguranţa naţională (aceeaşi care a fost invocată în procesul Dinu Patriciu versus SRI pe care instanţa a adimis-o şi a trimis dosarul la Curtea Constituţională-n.r.).
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în urma deliberărilor, suspendarea dosarului la Curtea Constituţională, revocând totodată măsura preventivă de interzicere a părăsirii ţării pe perioada procesului în cazul lui Donciu şi Mucea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Luni, instanţa supremă i-a revocat interdicţia lui Stanchev.
În cadrul audierilor de miercuri, cei doi cetăţeni români acuzaţi au explicat procedura de privatizare pentru toate cazurile în care procurorii i-a învinuit de trădare, ei afirmând că nu au ştiut că au operat cu documente secrete, întrucât acestea erau publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Şi cetăţeanul bulgar a susţinut că este nevinovat.
Procesul "privatizărilor" a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului).
Acuzele aduse altui consultant internaţional, Vadim Benyatov, implicat în cazul privatizărilor au fost disjunse, el părăsind între timp România, ca urmare a ridicării interdicţiei de a părăsi ţara, de către judecători. Parchetul a finalizat ancheta în cazul acestuia, urmând să-l trimită în judecată.
În aprilie 2007, Stamen Stanchev, Dorinel Mucea şi Radu Donciu au fost trimişi în judecată pentru trădare prin transmitere de secrete, prevăzut de articolul 157 Cod penal.
În cazul celor trei, instanţa a stabilit, la primul termen de judecată, schimbarea măsurii preventive de a nu părăsi Capitala cu interdicţia a părăsi ţara.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) dispuseseră, la finalul anului 2006, începerea urmăririi penale faţă de Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu.
În acelaşi caz, Codruţ Şereş - pus şi el sub acuzare - a fost interceptat de SRI în 2005, monitorizările relevând raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Poşta Română. Cazul lui se află încă în cercetare la Parchet.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 27 aprilie 2007, începerea urmăririi penale şi faţă de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor. Acesta este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi de trădare prin transmitere de secrete, ambele în concurs. Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nagy a verificat permanent dacă discuţiile telefonice ale acuzaţilor de spionaj şi constituire a unui grup infracţional sunt monitorizate, susţinere pe care acesta a negat-o.
Biroul de presă al Ministerului Public comunica, în 22 noiembrie anul trecut, că în cursul lunii iunie 2006, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a primit din partea organelor cu atribuţii pe linia securităţii naţionale o sesizare în legătură cu existenţa unei grupări de criminalitate organizată, constituită în jurul cetăţeanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societăţi bancare internaţionale pentru afaceri derulate în România.
Potrivit procurorilor, din reţeaua lui Stanchev fac parte mai mulţi demnitari şi funcţionari publici din instituţiile centrale cu atribuţii în domeniul privatizării. "Scopul grupării era acela de a obţine, în afara cadrului oficial, date şi documente de natură a periclita securitatea statului", preciza Ministerul Public.
Procurorii DIICOT - Structura Centrală, au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Stamen Stancev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi Mihai Radu Donciu - consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului.
De asemenea, fusese pus sub acuzare şi Mircea Călin Flore - reprezentant permanent în România al unei societăţi de consultanţă bancară, Robert Marius Neagoe - directorul Direcţiei Juridice a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, Mustafa Oral, Michal Susak - consultant internaţional , dar şi Vadim Benyatov Don - consultant internaţional, toţi acuzaţi de infracţiuni care aduc atingere securităţii naţionale.
Stamen Stanchev (41 de ani), cetăţean bulgar cu domiciliul în Austria, Vadim Benyatov Don (43 de ani), cetăţean american de naţionalitate rusă, cehul Michael Susak (44 de ani) şi Mircea Călin Flore (32 de ani) sunt acuzaţi de spionaj şi de constituirea unui grup infracţional organizat care acţiona în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic şi de concurenţă neloială. Mircea Călin Flore şi Michal Susak sunt cercetaţi în lipsă de procurorii DIICOT, ambii locuind în afara României.
Totodată, funcţionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (61 de ani), fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (53 de ani), consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzaţi de trădare prin trasmitere de secrete şi de constituirea unui grup infracţional organizat care acţionează în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic şi concurenţei neloiale. Turcul Oral Mustafa (40 de ani) a fost acuzat de complicitate la spionaj şi de constituirea unui grup infracţional. Flore, Susak, Oral şi Negoe au fost cercetaţi în stare de libertate, ulterior fiind scoşi de sub urmărire penală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO