Procurorul - şef DNA, Marius Voineag: „Da, este un mare minus că n-avem un dosar pe Portul Constanţa. Mi s-a părut normal să facem o analiză şi la DNA Constanţa (...) Se confundă de multe ori independenţa pe soluţie cu independenţa în organizare administrativă”

  • Ieri, Secţia de Procurori din CSM a aprobat schimbarea din funcţie a şefului DNA Constanţa. Procurorul Andrei Bodean a fost înlocuit de procurorul Alexandru Mihai Stanciu
  • „Este simplu: avem undeva la 10 achitări în dreptul procurorului - şef de la Constanţa, cu toate numele mari de la nivel de Constanţa”
  • „În schimbarea de la DNA Constanţa - am avut un argument care ţine de partea legală, a imposibilităţii de a-l titulariza, şi un al doilea argument – care ţine de rezultatele pe care le avem la nivel calitativ”
Urmărește
1237 afișări
Imaginea articolului Procurorul - şef DNA, Marius Voineag: „Da, este un mare minus că n-avem un dosar pe Portul Constanţa. Mi s-a părut normal să facem o analiză şi la DNA Constanţa (...) Se confundă de multe ori independenţa pe soluţie cu independenţa în organizare administrativă”

Procurorul - şef DNA, Marius Voineag: „Da, este un mare minus că n-avem un dosar pe Portul Constanţa. Mi s-a părut normal să facem o analiză şi la DNA Constanţa (...) Se confundă de multe ori independenţa pe soluţie cu independenţa în organizare administrativă”

Şeful DNA, Marius Voineag, a comentat în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News, situaţia de la DNA Constanţa, explicând motivele pentru care a cerut CSM delegarea la şefia structurii teritoriale Constanţa a unui alt procuror – respectiv Alexandru Mihai Stanciu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa – în locul vechiului şef al DNA Constanţa, şi el delegat, Andrei Bodean.

Schimbarea şefului DNA Constanţa a fost aprobată ieri de Secţia de Procurori a CSM cu un vot de 3 la 2, după ce 7 procurori din cadrul DNA Constanţa au trimis o notă CSM prin care cereau ca ei să fie delegaţi la şefia ST Constanţa, în baza unui text de lege care se referea la funcţionarea Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel.

„Da, este un mare minus. Am fost deja criticaţi deja de o parte a presei pentru subiectul acesta (n.r. inexistenţa unui dosar pe Portul Constanţa). (...) Procurorul şef de la Constanţa era într-o delegare. Nu era titularizat pe funcţie. (...) Mi s-a părut normal să facem o analiză. Am avut un control care s-a desfăşurat la nivel de Constanţa şi am verificat nişte cifre. Acolo este dorinţă, dar de multe ori nu este putinţă. Şi când ai 5 spre 6 ani în funcţie în acelaşi loc, este clar că nu te poţi titulariza pentru că depăşeşti limitele mandatului, te duci peste durata de 6 ani pe care legea ţi-o cere imperativ la momentul actual. Deci practic ar fi trebuit să stau tot într-o situaţie de tranzitorat, cu actualul şef de la Constanţa.

Din acest motiv, la această analiză – am avut un argument care ţine de partea legală, a imposibilităţii de a-l titulariza, un al doilea argument – care ţine de rezultatele pe care le avem la nivel calitativ – pentru că avem nişte indicatori.

Este simplu: avem undeva la 10 achitări în dreptul procurorului - şef de la Constanţa, cu toate numele mari de la nivel de Constanţa, şi 6 restituiri plus încă 4. (...)

Mă interesează ca pe poziţia aceasta să nu facem nedreptăţi, motiv pentru care eu am încercat să fac o evaluare. Văd că şi când faci evaluarea – tot nu e bine. (...) Se confundă de multe ori independenţa pe soluţie cu independenţa în organizare administrativă. DNA – ca orice alt parchet din ţara aceasta - este condus piramidal, are un şef, din punct de vedere administrativ.

Eu îmi doresc, abia aştept să fac o vizită la Constanţa în perioada următoare, cu tot protestul pe care îl absorb – n-am nicio problemă. (...) Cel mai mult m-a deranjat că s-a invocat un text de lege care nu se aplică şi asta îmi spune mie multe. (...) Să ştiţi că aici schimbările nu s-au făcut nemotivat. Anul trecut am schimbat la Bacău pe aceleaşi considerente. La Bacău am adus un şef tot din exterior. La momentul în care l-am adus din exterior, să ştiţi că aveam o trimitere în judecată cu 2 inculpaţi şi 10 achitări. Şi a fost şi acolo o mică revoltă dar argumentele trebuiau spuse.

Eu cred că au fost într-o eroare. (...) Lăsaţi-mă ca indicatorii de calitate să îi asum eu, la nivel de management. Iar când fac o schimbare de genul acesta, care este dintr-o delegare – repet – în condiţiile în care anterior acestei modificări – am avut o discuţie cu procurorul şef de acolo şi l-am invitat să lucreze la structura centrală. I-am spus că este un pas în faţă. (...)

Mă gândesc că există o zonă de platou – în care tu, care ajungi într-o poziţie în care dacă ai stat foarte mulţi ani – ajungi să te eternizezi cu poziţia respectivă. (...) Este un procuror care are o mare dorinţă, un procuror cu un potenţial foarte mare dar chestiunea aceasta de schimbare eu n-am înţeles-o foarte bine”, a declarat Marius Voineag, procurorul – şef al DNA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici