- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Mazăre a câştigat procesul cu DNA
Curtea de Apel Constanţa a decis, luni, că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să furnizeze mai multe informaţii legate de doi specialişti ai instituţiei care au întocmit un raport pe baza căruia primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat de procurorii DNA privind retrocedarea unor imobile.
Radu Mazăre a câştigat procesul cu DNA (Imagine: Mediafax Foto)
Instanţa Curţii de Apel Constanţa a decis, luni, că Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să furnizeze mai multe informaţii legate de doi dintre specialiştii instituţiei care au întocmit un raport pe baza căruia primarul municipiul Constanţa, Radu Mazăre, este cercetat de procurorii DNA într-un dosar legat ce are ca obiect retrocedarea imobilelor preluate abuziv în perioada 1945 - 1989, pentru un presupus prejudiciu de 100 de milioane de euro adus avutului public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Radu Mazăre a depus, în urmă cu câteva săptămâni, la Curtea de Apel Constanţa, recursul formulat împotriva sentinţei Tribunalului Constanţa prin care i-a fost respinsă, ca nefondată, acţiunea intentată Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ce avea ca obiect legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Primarul Constanţei a cerut în instanţă obligarea DNA la furnizarea unor informaţii, pe care le solicitase în noiembrie 2007, cu privire la domeniul în care doi angajaţi ai Serviciului de Specialişti al Direcţiei deţin înaltă calificare profesională.
În acţiunea intentată iniţial la Tribunalul Constanţa, Mazăre preciza că este cercetat de DNA într-un dosar ce are ca obiect retrocedarea imobilelor preluate abuziv în perioada 1945 - 1989, pentru un presupus prejudiciu de 100 de milioane de euro adus avutului public.
Potrivit primarului, dosarul se bazează pe o expertiză tehnică întocmită de Cătălin Cucoară şi Gheorghe Macovei, persoane care nu au calitatea de a emite astfel de documente şi al căror trecut ridică mari semne de întrebare asupra onestităţii şi competenţei profesionale.
Edilul spune că a fost nevoit să afle dacă aceşti specialişti îndeplinesc condiţiile legale pentru a efectua astfel de constatări şi a conferi autoritatea profesională acestor lucrări. Deoarece DNA a respins această solicitare, Radu Mazăre a cerut instanţei obligarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la furnizarea informaţiilor profesionale despre Cătălin Cucoară şi Gheorghe Macovei.
Potrivit instanţei Curţii de Apel, DNA este obligată la furnizarea mai multor informaţii legate de pregătirea profesională a celor doi specialişti ai instituţiei. De asemenea, magistraţii au mai decis ca DNA să achite cheltuieli de judecată în valoare de 1.500 de lei şi daune morale de 5.000 de lei primarului Radu Mazăre.
Sentinţa de luni a Curţii de Apel Constanţa este irevocabilă.
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, susţine că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au acţionat la ordin împotriva sa, în dosarul retrocedărilor ilegale şi susţine că acesta nu poate fi trimis în instanţă pe baza unui raport de constatare, ci numai pe baza unei expertize neutre.
El susţine că unul dintre cei care au întocmit raportul, Cătălin Cucoară, era suspendat din calitatea de expert tehnic judiciar în momentul când a realizat documentul, iar celălalt, Gheorghe Macovei, nu ar deţine această calitate şi ar fi economist.
"Unul era suspendat, iar celălalt nu are nici o calitate, e simplu economist..Şi au semnat amândoi în calitate de specialişti. De aia s-a ferit DNA să prezinte documentele care au stat la baza angajării lor. Acum printr-o hotârâre a instanţei vor trebui să plătească daune şi să-mi pună la dispoziţie documentele profesionale ale celor care au scos asemenea fals. Dacă nu există aceste documente, raportul lor de constatare este nul, iar cei care i-au angajat şi s-au folosit de raportul respectiv au făcut abuz în serviciu", a explicat primarul municipiului Constanţa.
El susţine că a solicitat procurorilor DNA o expertiză judiciară neutră, dar această cerere nu a fost acceptată
Mazăre a mai explicat şi faptul că metoda folosită de cei doi evaluatori nu este recomandată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor în asemenea cazuri.
"Au folosit la raportul de evaluare o metodă care nu este recomandată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor, adică nu este în standardele internaţionale, aşa cum cere legea. Am document de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor, primit acum 2 săptămâni în care se spune că metoda respectivă nu trebuie folosită la evalurări pentru legea 10 pentru că dă rezultate eronate", a mai spus Radu Mazăre.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO