Şeful IPJ Alba, afacerişti şi mai mulţi poliţişti, inclusiv de la DGA, urmăriţi penal

Şeful IPJ Alba şi mai mulţi poliţişti, inclusiv de la DGA, precum şi afacerişti care se ocupau cu exploatarea materialului lemnos sunt urmăriţi penal, anunţă, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie.

873 afișări
Imaginea articolului Şeful IPJ Alba, afacerişti şi mai mulţi poliţişti, inclusiv de la DGA, urmăriţi penal

Şeful IPJ Alba, afacerişti şi mai mulţi poliţişti, inclusiv de la DGA, urmăriţi penal

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Florin Constantin Dogaru, comisar-şef de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, Dan Toma, la data faptelor comisar-şef de poliţie şi şef al Secţiei 9 Politie Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, participaţie improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiţiei, influenţarea declaraţiilor şi mărturie mincinoasă, Ioan George Moşneag, subcomisar de poliţie în cadrul I.P.J. Alba - Biroul control intern, pentru comiterea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu, Ilie Dan Ciucur, ofiţer în cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Alba, pentru comiterea infracţiunii de complicitate morală la ultraj,
Alexandra Ioana Creţ, la data faptei agent de poliţie în cadrul I.P.J. Alba - Secţia 9 Politie Rurală Câmpeni, pentru comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, sunt urmăriţi penal mai mulţi afacerişti şi o firmă.

„Ş.I., om de afaceri , pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare şi instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, F.M.I., la data faptelor persoană ce desfăşoară activităţi de exploatare material lemnos, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă (2 fapte), divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, N.C.G., administrator al SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, societate care desfăşoară activităţi in domeniul exploatării materialului lemnos, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, cumpărare de influenţă, ultraj (2 fapte), furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj (2 fapte din care una în formă continuată), participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate şi furt material lemnos, SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, pentru comiterea infracţiunilor de tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate şi furt de arbori”, se menţionează în comunicat.

În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpaţii poliţişti, menţionaţi mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos), prin aceea că şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce-i priveşte pe doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operaţiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliţie desfăşurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

„Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenţi în zonele în care se desfăşurau activităţi de exploatare a lemnului, la insistenţele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpaţii poliţişti ar fi desfăşurat mai multe activităţi nelegale, concretizate în propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă, transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenţi, efectuarea asupra unuia dintre agenţi a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispoziţiilor legale, sancţionarea abuzivă a unuia dintre agenţi cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condiţiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menţionată anterior era acelaşi cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluţionării cercetării prealabile, soluţia clasării constatând că faptele reţinute în sarcina agentului nu există, detaşarea nelegală la un post de poliţie situat la distanţă mare de locul de muncă, de la acea dată, şi apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiaşi agent de poliţie de la postul de poliţie pe raza căruia oamenii de afaceri îşi desfăşurau activitatea. Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept şi fără vreun interes legitim, pe cei doi agenţi de poliţie atât la domiciliu, la locul de muncă, cât şi în alte locuri pe care aceştia le-au frecventat”, potrivit procurorilor DNA.

DNA arată că cei trei oameni de afaceri i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-şi trafica o presupusă influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcţionari din conducerea I.G.P.R., şi că-i va determina pe aceştia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliţie.

„În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale”, se arată în finalul comunicatului

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici