Marea Adriatică, mai caldă cu 5 grade decât media perioadei. Turiştii tot îi caută „răcoarea”

Sute de mii de turişti caută în această săptămână în Marea Adriatică un refugiu la canicula extremă din Croaţia, deşi temperatura apei atinge şi ea maxime istorice. „Mergem la fiecare 10 minute în apă să ne răcorim”, spun turiştii. Adriatica a fost cu circa 5 grade mai caldă decât media perioadei.

Urmărește
863 afișări
Imaginea articolului Marea Adriatică, mai caldă cu 5 grade decât media perioadei. Turiştii tot îi caută „răcoarea”

Marea Adriatică, mai caldă cu 5 grade decât media perioadei. Turiştii tot îi caută „răcoarea”

Samira şi Toska, ambele din Elveţia, se numără printre cei aproximativ 900.000 de turişti străini, conform statisticilor biroului de turism, care îşi petrec în prezent vacanţa în Croaţia, scrie Reuters.

„Am fost în Italia săptămâna trecută şi am crezut că a fost cald acolo, dar aici este şi mai cald...”, a spus Toska, stând pe o plajă din afara oraşului istoric Split de la Marea Adriatică. „Mergem la fiecare 10 minute în apă să ne răcorim”.

Temperaturile pe uscat în timpul zilei au crescut la peste 40 de grade Celsius în această săptămână, în timp ce temperatura mării în jurul oraşului Dubrovnik, la sud de Split, a atins luni un record istoric de 29,7 grade Celsius.

Ivica Vilibic, oceanograf la Institutul Rudjer Boskovic din Split, a declarat că întreaga Adriatică a fost cu aproximativ 5 grade mai caldă decât media pentru această perioadă a anului.

„Există efecte diferite (din cauza schimbărilor climatice). De exemplu, există specii cărora le place un ocean cald, ca în Marea Roşie. Aşadar, există o mulţime de specii care vin deja la Marea Adriatică şi vor veni şi mai multe”, a declarat el pentru Reuters.

„Dar există şi alte specii care sunt specii din apele reci, cum ar fi creveţii, de exemplu.... Deci, practic, acestea vor avea probleme, ar putea dispărea în câteva decenii, deoarece oceanul va fi prea cald pentru ele”.

Pentru moment, însă, marea este un sanctuar pentru turişti.

„Apa este uimitoare. Pământul este fierbinte, este un dezastru”, a declarat Jasmin Babarovic din Bosnia. „Nu îndrăznesc să ies din apă din cauza temperaturilor ridicate, iar marea este extra răcoritoare”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici