„Va reduce timpul de căutare şi salvare în cazul unui accident”, a declarat Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal, pentru CNN.
Preţul va fi unul mic. Alpiniştii vor plăti între 10 şi 15 dolari pentru cipurile, care vor fi cusute în vestele lor. Odată ce alpinistul se întoarce, cipul va fi scos, returnat guvernului şi păstrat pentru următoarea persoană.
Cipurile de urmărire folosesc sistem de poziţionare globală pentru a face schimb de informaţii cu sateliţii.
Gurung a adăugat că cipurile au fost fabricate într-o „ţară europeană”, dar nu a precizat unde sau de către ce companie.
Majoritatea celor care încearcă să escaladeze Muntele Everest, cu o înălţime de 8.848 de metri, o fac prin Nepal, plătind 11.000 de dolari doar pentru permisul de ascensiune. Adăugând preţurile pentru echipament, mâncare, oxigen suplimentar, ghizi sherpa şi altele, costul ascensiunii pe munte ajunge la peste 35.000 de dolari.
Opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume se află în Nepal, iar ţara obţine venituri semnificative din turismul de acest gen.
Anul trecut, Nepalul a acordat un număr record de 478 de permise de ascensiune. S-a confirmat că doisprezece alpinişti au murit pe munte, în timp ce alţi cinci sunt în continuare oficial daţi dispăruţi.
Salvările pe „acoperişul lumii” sunt riscante chiar şi în cele mai bune circumstanţe.