15 alimente benefice şi de evitat pe stomacul gol. Ce trebuie să mănânci pentru o zi optimă

Micul dejun este un ritual zilnic pentru cei mai mulţi dintre noi şi credem că ştim care sunt alimentele benefice pentru un mic dejun adecvat. Cu toate acestea, deşi anumite alimente sunt sănătoase, nu toate sunt bune pentru a fi consumate pe stomacul gol. Iată câteva produse de evitat, dar şi alternativele lor care asigură un început de zi optim, sănătos şi gustos, potrivit theheartysoul.com.

Urmărește
33716 afișări
Imaginea articolului 15 alimente benefice şi de evitat pe stomacul gol. Ce trebuie să mănânci pentru o zi optimă

15 alimente benefice şi de evitat pe stomacul gol. Ce trebuie să mănânci pentru o zi optimă

1. NU: Iaurtul – Deşi bogat în proteine şi calciu, acesta conţine bacterii lactice. Când excesul de acid clorhidric din stomac interacţionează cu aceste bacterii, ele sunt distruse şi astfel efectele benefice ale iaurtului sunt diminuate drastic.

2. DA: Fulgii de ovăz - Aceştia crează un strat protector în jurul mucoasei stomacului care previne ca acidul clorhidric să erodeze stomacul. Ovăzul conţine fibre solubile, care micşorează nivelul de colesterol şi îmbunătăţeşte digestia şi metabolizarea mineralelor vitale, a proteinelor şi a carbohidraţilor. De asemenea, ovăzul conferă saţietate pe o perioadă mai lungă decât iaurtul.

3. NU: Roşiile – Deşi roşiile au un gust excelent în omletă, acestea conţin un nivel ridicat de acid tanic, ducând astfel la creşterea acidităţii din stomac. Un nivel crescut de aciditate poate duce la ulcer gastric. 

TITLURILE ZILEI

4. DA: Ouăle - Sunt foarte săţioase şi sănătoase la micul dejun. Fie că optaţi pentru omletă, ochiuri, ouă fierte sau ouă pe apă, consumul de ouă poate ajuta la reducerea caloriilor.

5. NU: Bananele – Cu toate că sunt considerate un mic dejun sănătos, mai ales în smoothie-uri, consumul unei banane pe stomacul gol poate duce la creşterea bruscă a nivelului de magneziu în sânge, ceea ce poate avea efecte negative asupra inimii şi a sistemului circulator.

6. DA: Afinele – Sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe de pe planetă, au puţine calorii şi au multiple beneficii în îmbunătăţirea memoriei, a tensiunii arteriale, a circulaţiei şi a metabolismului. Beneficiile sunt şi mai mari atunci când afinele sunt consumate la micul dejun. Afinele pot fi consumate cu ovăz, într-o salată de fructe sau simple.

7. NU: Citricele – Bogate în acid citric, portocalele, lămâile, grepfruturi, lime-urile pot cauza aciditate crescută şi gastrită şi ulcer gastric când sunt consumate pe stomacul gol.

8. DA: Pepenele roşu este o alternativă excelentă pentru cei care poftesc la fructe sănătoase la micul dejun. Consumul de pepene roşu pe stomacul gol hidratează şi are efecte benefice asupra sănătăţii ochilor şi a inimii datorită nivelului crescut de licopen.

9. NU: Perele – Consumul de fibre este esenţial dimineaţa, însă perele conţin fibre brute care pot dăuna membranelor mucoase delicate de la nivelul stomacului. Este important să protejăm acest mucus, în special la micul dejun.

10. DA: Nucile – Deşi multă lume nu se gândeşte să consume nuci la micul dejun, acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase şi proteine. Dacă sunt consumate dis de dimineaţă, acestea pot îmbunătăţi sănătatea sistemului digestiv contribuind la un nivel normal al PH-ului stomacului, diminuând riscul ulcerului şi al excesului de acid din stomac.

11. DA: Papaya – Papaya conţine o ezimă puternică numită papaină, considerată un adjuvant în digestie, cu rol în reducerea riscului de cancer de colon, ducând la eliminarea radicalilor liberi din tractul digestiv. Papaya are un conţinut ridicat de fibre, vitamina E şi C, necesare pentru o digestie optimă.

12. NU: Produsele de patiserie – Deşi sunt delicioase, croissantele sau brioşele nu sunt modul ideal de a-ţi începe ziua. Acestea conţin drojdie, un tip de bacterie care irită mucoasa stomacului şi pot cauza gaze.

13. DA: Hrişca – Optează pentru hrişcă întrucât aceasta stimulează digestia. Este o sursă bună de proteine, fier şi vitamine, fie că alegi să o adaugi la smoothie-uri, să faci clătite sau batoane de hrişcă cu fructe.

14. NU: Legumele crude - Acestea sunt alimente extreme de nutritive, dar nu sunt cele mai indicate pentru micul dejun. Bogate în aminoacizi, legumele crude pot cauza arsuri la stomac, balonări, şi dureri abdominale dacă sunt consumate pe stomacul gol.

15. DA: Cerealele integrale – Acestea conţin carbohidraţi complecşi, necesari într-o dietă sănătoasă. Momentul ideal pentru a le consuma este dis de dimineţă întrucât sunt carbohidraţi cu eliberare lentă. Pâina prăjită integrală (fără drojdie) sau clătitele din făină integrală sunt ideale în acest caz. 

În concluzie, trebuie să ne asigurăm că nivelurile de aciditate ale stomacului sunt normale, să ne protejăm stomacul şi să beneficiem prin alimentele consumate de substanţele nutritive optime, lucruri ce ne pot influenţa pe parcursul zilei, dar şi pe termen lung.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici