- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (30.07.2019, 17:13)
- Ana Obretin , Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A murit Marcian Bleahu, unul dintre cei mai mari speologi români
Marcian Bleahu, unul dintre cei mai mari speologi români, fost ministru al Mediului în anii 1990, membru de onoare al Academiei Române, a murit la vârsta de 95 de ani, marţi dimineaţă, în locuinţa sa din Bucureşti, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii familiei.
Urmărește
7778 afișări
Marcian Bleahu, unul dintre cei mai mari speologi români, a murit la vârsta de 95 de ani
Înmormântarea va avea loc joi, la ora 11.00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti, potrivit familiei.
Marcian Bleahu este considerat unul dintre pionierii speologiei româneşti, contribuind semnificativ la dezvoltarea acestui domeniu, dar şi la popularizarea ecologiei. Totodată, a contribuit la dezvoltarea teoriilor tectonicii globale.
Marcian Bleahu a fost, de asemenea, scriitor şi politician, iar, anul trecut, acesta a fost ales membru de onoare al Academiei Române, în Secţia de Ştiinţe Geonomice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Născut pe 14 martie 1924, la Braşov, Marcian David Bleahu a absolvit, în 1949, Facultatea de Ştiinţe, Universitatea Bucureşti, iar, în 1974, a obţinut doctoratul cu o lucrare despre geologia şi morfologia carstului şi a peşterilor, la Universitatea din Cluj-Napoca.
A lucrat la Catedra de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti, în perioada 1949 - 1961, dar a fost înlăturat din învăţământ pe criterii politice şi şi-a reluat activitatea universitară după 1989, când a înfiinţat Universitatea Ecologică, fiind numit decan al Facultăţii de Ştiinţele Naturii, devenită ulterior Facultatea de Ecologie.
Între anii 1949 - 1994, a fost geolog, cercetător şi a ocupat diverse poziţii de conducere, inclusiv director, la Institutul Geologic al României.
Între anii 1949 - 1952 a condus serviciul de geologie la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră, iar, în 1953 a condus cercetările geologice în vederea proiectării Metroului Bucureşti.
De asemenea, între anii 1985 - 1994 a făcut parte din echipa care a înfiinţat şi condus Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti.
A fost senator în legislaturile 1990 - 1992 şi 1996 - 2000 din partea Mişcării Ecologiste din România, respectiv a Federaţiei Ecologiste din România şi ministru al Mediului în perioada 1991 - 1992.
De-a lungul carierei a scris peste 40 de volume şi peste o sută de lucrări ştiinţifice de specialitate.
În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe