Actriţa Ioana Flora interpretează rolul principal în filmul olandez "A Long Story" - VIDEO

Ioana Flora este personajul principal feminin în filmul olandez "A Long Story/ Black Sea" (titlul de lucru), peliculă care a avut premiera duminică seara, la Utrecht, în cadrul Festivalului de Film Olandez 2013 (25 septembrie - 4 octombrie), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
551 afișări
Imaginea articolului Actriţa Ioana Flora interpretează rolul principal în filmul olandez "A Long Story" - VIDEO

Ioana Flora (Imagine: Ioana Flora/ Mediafax Foto)

Alături de Ioana Flora, în film joacă şi actorii români Victor Copariu, Andi Vasluianu şi Alina Berzunţeanu. Personajul principal masculin este interpretat de actorul olandez Raymond Thiry, unul dintre cei mai apreciaţi actori olandezi de film şi teatru.

"A Long Story" reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei olandeze Jorien van Nes, autoarea mai multor seriale pentru televiziune şi cunoscută realizatoare de filme documentare.

La premiera oficială a filmului au fost prezenţi atât oameni de film, din industria cinematografică internaţională, cât şi public de festival.

"Când eşti prezent la o premieră, alături de ceilalţi spectatori, simţi sala foarte bine, îi simţi vibraţia. Aseară am simţit că publicul a mers cu noi, cu filmul, cu povestea. Oamenii au fost foarte deschişi în a-şi exprima reacţiile pe care le-au avut în timpul proiecţiei, au venit cu emoţii puternice la mine, la final", a declarat Ioana Flora.

"A Long Story" are multe momente dramatice şi este uşor să cazi în patetism. "Ştii cum se spune - Când plânge actorul, nu plânge spectatorul. N-a fost aşa", a mai spus actriţa.

După proiecţie, un spectator i-a spus actriţei că are "20 de feţe diferite" în film, "şi toate foarte reale". 20 de transformări interioare, în timpul jocului, pornite dinăuntru, exprimate în concordanţă cu trăirile personajului său şi pe care spectatorii le-au perceput ca atare. "Pentru un actor, acesta este unul dintre lucrurile pe care şi-ar dori cel mai mult să le poată exprima şi unul dintre cele mai frumoase complimente care i se pot face", spune Ioana Flora.

Totodată, potrivit comunicatului, regizoarea croată Rada Šešić, profesor în cadrul Academiei Olandeze de Film şi Televiziune şi colaboratoare a numeroase festivaluri de film, i-a spus Ioanei Flora, după proiecţie: "Umplii ecranul! Îl faci să vibreze".

"Am perceput filmul ca pe un mix între sensibilitatea fiecărei ţări - România şi Olanda - între culturi şi mentalităţi diferite, de la stil, la jocul actoricesc", spune Ioana Flora. "În România facem film foarte vorbit, cu multe dialoguri. Vorbim mult şi o facem bine, cu firesc şi autenticitate. Olandezii exprimă mai puţin prin cuvinte şi mai mult prin stări, prin emoţii nespuse, pe care le-am simţit puternice, bine legate", adaugă actriţa. "Am preluat unii de la ceilalţi puţin din altceva decât ce ne este specific fiecăruia, lucruri care s-au îmbinat foarte bine în joc - foarte bun, atât al colegilor mei, Alina Berzunţeanu, Andi Vasluianu şi copilul Victor Copariu, cât şi al celor olandezi", a afirmat actriţa.

Din echipa română, la premiera oficială de a Utrecht au fost prezenţi, împreună cu Ioana Flora, producătoarea Ada Solomon, actorul - copil Victor Copariu şi directorul de producţie Adrian Pavelescu.

"A Long Story" este o producţie Circe Films (Amsterdam), în coproducţie cu HiFilm (România), reprezentată de Ada Solomon.

Filmul spune povestea lui Ward (interpretat de Raymond Thiry), un olandez în vârstă de 48 de ani care şi-a pierdut recent soţia în Franţa, acolo unde se stabiliseră de ceva vreme.

În încercarea de a-şi reface viaţa în ţara natală, Ward angajează un muncitor român, pe vorbăreţul Doru (Andi Vasluianu), 35 de ani, care lucrează în Olanda. Într-o zi, românul Doru dispare definitiv din peisaj, aşa că Ward se simte obligat să aibă grijă de băiatul acestuia de 9 ani, care venise în vizită la tatăl său, în Olanda. Aflând că Doru a murit într-un accident, Ward decide să-l menajeze pe băiat şi chiar să-l ducă el înapoi în România, acolo unde locuieşte mama sa (Ioana Flora), împreună cu alte două surori.

Călătoria celor doi către ţara de la malul Mării Negre şi apoi întâlnirea cu restul familiei îl transformă pe Ward şi îi reaprind dorinţa de viaţă.

Festivalul Filmului Olandez (Nederlands Film Festival) este echivalentul Premiilor Gopo din România şi are loc în fiecare an, toamna, la Utrecht. Având misiunea declarată de a promova filmul şi cultura olandeză, competiţia selectează lungmetraje, filme documentare, de animaţie, scurtmetraje, filme pentru tv şi alte evenimente culturale. Anul acesta, festivalul a ajuns la ediţia a zecea.

Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a devenit cunoscută publicului în urma rolului său din "Marfa şi banii" (2001), al lui Cristi Puiu, alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol. A fost primul lungmetraj românesc selectat la Festivalul internaţional de la Cannes în 2001.

Ioana a primit, în 2007, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul internaţional de film de la Salonic, pentru rolul său din "Pescuit sportiv", în regia lui Adrian Sitaru.

Anul trecut, ea a câştigat Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru interpretarea sa din filmul "Periferic", în regia lui Bogdan George Apetri şi premiul Pro Cinema pentru cel mai bun artist al anului.

Ioana Flora a fost selectată în programul "Talent Campus" din cadrul Festivalului internaţional de la Berlin, în 2012. Rolul care i-a adus selecţia este cel al Laviniei, din "Periferic". La Berlin, Ioana a avut ocazia să-i întâlnească pe Tony Gatlif ("Gadjo Dilo", "Transylvania", "Exils" - cel mai bun regizor, Cannes, 2004) şi pe actriţa Juliette Binoche ("Pacientul englez" - Oscar, BAFTA şi Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, "Bleu", "Caché").

Actriţa Ioana Flora alternează rolurile de film cu cele de teatru şi de televiziune. Piesa de teatru în care Ioana Flora joacă acum este "Ciao, bella", o producţie independentă, în regia Antoanetei Zaharia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici