Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu, omagiaţi cu stele pe Aleea Celebrităţilor - GALERIE FOTO

Actorii Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu au primit sâmbătă, pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, stele pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, iar regretatului Sergiu Nicolaescu i s-a oferit o stea postum.

Urmărește
1346 afișări
Imaginea articolului Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu, omagiaţi cu stele pe Aleea Celebrităţilor - GALERIE FOTO

Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu, omagiaţi cu stele pe Aleea Celebrităţilor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

La acelaşi eveniment, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a acordat Placheta Oraşului Bucureşti actorilor Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu, iar postum regizorului Sergiu Nicolaescu, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului românesc.

GALERIE FOTO

TITLURILE ZILEI

În deschiderea evenimentului, actorul Vasile Muraru a mulţumit audienţei, organizatorilor, dar şi colegilor săi, după care i-a dat cuvântul lui Alexandru Arşinel.

"Prin prezenţa dumneavoastră, apreciaţi gestul acesta superb care vine la iniţiativa teatrului Metropolis şi a domnului primar. Îi mulţumim domnului primar pentru tot ce a făcut pentru Teatrul Constantin Tănase, în numele teatrului, dar şi al unuia din cei ce va primi astăzi o stea aici, Alexandru Arşinel", a spus Muraru.

La rândul său, Alexandru Arşinel a mulţumit primarului Capitalei şi organizatorilor şi a glumit cu publicul.

"Vă mulţumesc pentru înaintarea la grad. În sfârşit îmi primesc şi eu steaua. În sfârşit am fost deconspirat, nu voi mai lucra sub acoperire. Această stea reprezintă răsplata unei munci de peste 50 de ani, nu doar a mea, ci şi a colegilor mei care contribuie la succesele mele şi la trăinicia acestui gen de teatru, a Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Îi mulţumesc lui (George, n.r.) Ivaşcu, pentru Teatrul Metropolis, nu pentru stea. Vă mulţumesc dumneavoastră, care v-aţi adunat, chiar şi la fereştri, vă mulţumesc, doamnă, nu aveţi clienţi astăzi, lăsaţi că venim noi mai târziu (adresându-se unei femei ce privea de la geamul unei clădiri din apropiere, n.r.), şi tuturor vouă celor care ne acordaţi aceste grade. Să vă dea Dumnezeu sănătate", a spus Arşinel.

Primarul Capitalei a luat cuvântul după actorul de comedie şi i-a mulţumit acestuia pentru prestaţia sa artistică de-a lungul timpului: "Maestre, dumneavoastră vreau să înţelegeţi că, încă o dată astăzi, se exprimă respectul comunităţii pentru tot ce aţi făcut. Vă iubim şi vă respectăm, maestre, să ne trăiţi".

În continuare, regizorul şi profesorul universitar Laurenţiu Damian a făcut introducerea pentru actorul Ion Dichiseanu, şi el recompensat cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

"Aduc salutul meu şi salutul cineaştilor pentru un mare actor, un actor cu 55 de ani de activitate, 55 de ani de transfigurare în roluri de teatru şi roluri de film. Dichiseanu a făcut 60 de filme de lungmetraj. A început ca un june prim şi a îmbătrânit pe ecran în diverse ipostaze de bucurie, de extaz şi ţin să spun că este foarte grea transfigurarea. Pentru un actor este îngrozitor de greu să devină, seară de seară, alt şi alt personaj", a spus Damian.

Ion Dichiseanu a fost vizibil emoţionat în timpul evenimentului şi a mulţumit celor prezenţi.

"Vă mulţumesc. Ce pot eu să mai spun în asemenea momente? Sunt emoţionat. Este o încărcătură emoţională mare. Am cochetat cu filmul, cu muzica. Este foarte greu să vorbesc despre mine. Fiecare om are o steluţă, are un destin. La mine a fost o stea norocoaă, foarte norocoasă. Am fost un răsfăţat al teatrului şi filmului. Am jucat roluri diferite şi am ţinut foarte mult la atitudinea actorului care se dăruieşte publicului. Doresc să le mulţumesc celor care s-au gândit să îmi ofere steaua geamănă", le-a spus Dichiseanu celor prezenţi la eveniment.

La rândul său, actorul Vladimir Găitan a vorbit despre relaţia sa de prietenie cu regretatul regizor Sergiu Nicolaescu, pe care a catalogat-o ca fiind una "specială" şi "adevărată".

"Grea încercare, foarte grea. Să vă vorbesc astăzi despre Sergiu Nicolaescu mi se pare infinit mai greu decât să străbat în galop nebun în armura regelui Sigismund Cheile sălbatice ale Râşnovului, sub privirea necruţătoare a celui ce a fost marele regizor Sergiu Nicolaescu. Personalitate enigmatică asemuită de multe cu ori cu un uriaş aisberg, Sergiu Nicolaescu m-a onorat cu prietenia lui specială, fără efuziuni gratuite, dar cu o dragoste adevărată, extinsă cu multă tandreţe asupra familiei mele. Pe Sergiu Nicolaescu, ultraperfecţionist, sever, profesionist de excepţie, l-a cunoscut întreaga suflare artistică a României şi, de ce nu, a Europei, să nu uităm filmele sale cu marii actori ai lumii", a spus Găitan.

Sorin Oprescu a adus un omagiu personal regretatului regizor, spunând că oamenii păstrează cu demnitate şi respect amintirea lui Sergiu Nicolaescu.

La finalul evenimentului, Oprescu şi organizatorii ceremoniei au oferit flori apropiaţilor celor omagiaţi.

Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, judeţul Suceava, pe 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. La absolvirea facultăţii, promoţia 1962, a plecat la Târgu-Mureş unde s-a deschis secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, a dat concurs la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a jucat alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă şi a făcut cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viaţă cupletelor scrise de Puiu Maximilian. În prezent este directorul acestei instituţii.

Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă, precum şi cea managerială a primit numeroase premii, medalii, printre care trofeul special UNITER pentru teatrul de revistă (2000) şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului" (2004).

Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, pe 20 octombrie 1933, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani. Este cunoscut datorită activităţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara din Bucureşti, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV şi teatru radiofonic.

A primit premiul ACIN pentru rolul din filmul "Clipa" (1979) şi a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc". În 1995 a publicat volumul de versuri "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză", la editura Arc. De asemenea, Ion Dichiseanu a fost ales cetăţean de onoare al Adjudului.

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, şi a decedat la 3 ianuarie 2013, la Bucureşti. A fost regizor, scenarist şi actor. A debutat ca regizor în 1959, cu filmul de ficţiune de scurtmetraj "Scoicile nu au vorbit niciodată". După succesul la Cannes cu scurtmetrajul "Memoria Trandafirului" a devenit cunoscut prin filmele istorice "Dacii" (1966) şi "Mihai Viteazul" (1970), "Nemuritorii" (1974), "Osânda" (1976), "Zile fierbinţi" (1976), "Razboiul independenţei" (1977), dar şi pentru "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ultima noapte de dragoste" (1980), "Noi, cei din linia întâi" (1986), precum şi pentru seria de filme poliţiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan. A publicat mai multe cărţi, precum şi o autobiografie, "Viaţă, destin şi film", la editura Universitară.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor şi găzduieşte stele ale celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici