Atitudinile extremiste devin din ce în ce mai comune în Marea Britanie şi Europa, arată noi sondaje

Un nou studiu inovator, realizat de compania YouGov şi desfăşurat în 12 ţări, a dezvăluit cât de "banale" sunt de fapt atitudinile naţionaliste, autoritariste şi anti-imigrare ale cetăţenilor, printre ţările cu cei mai mulţi cetăţeni cu o astfel de viziune politică numărându-se şi România.

Urmărește
1539 afișări
Imaginea articolului Atitudinile extremiste devin din ce în ce mai comune în Marea Britanie şi Europa, arată noi sondaje

Atitudinile extremiste devin din ce în ce mai comune în Marea Britanie şi Europa, arată noi sondaje

Site-ului BuzzFeed News i s-a acordat acces la noua bază de date a YouGov, care a chestionat peste 12.000 de persoane, pentru a determina dimensiunea a ceea ce se numeşte opinie "populist-autoritaristă" - o combinaţie de sentimente anti-imigrare, atitudini politice puternice în ceea ce priveşte străinii, opoziţie faţă de legile privind drepturile omului, instituţiile din UE sau politicile de integrare europeană.

Descoperirile făcute de compania YouGov sunt primele care cuprind atitudinile politice ce alimentează şi sunt alimentate de revoltele care au loc în Europa şi nu numai - de la criza refugiaţilor, votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, până la interzicerea costumului burkini în Franţa, creşterea în popularitate a lui Donald Trump şi "drepturile alternative" radicale din Statele Unite ale Americii.

În Marea Britanie, sondajele au dezvăluit atitudine populist-autoritaristă la 48% dintre adulţi, deşi mai puţin de 20% dintre cetăţeni se declară de politică dreaptă.

În Franţa, o majoritate clară dintre oamenii intervievaţi - 63% - are viziune populist-autoritaristă, în timp ce în Italia procentajul arată 47%. În Germania, numai 18% au fost identificaţi "populist-autoritarişti", procentaj care pare mic, dar luând în considerare istoria acestei ţări, în mare parte de extremă dreaptă, acesta este de fapt surprinzător de mare.

Cele mai mari procentaje de atitudini populist-autoritariste au fost înregistrate în România şi Polonia, 82%, respectiv 78% dintre adulţi. Prin contrast, în Lituania, nu s-a înregistrat niciun fel de dovadă al acestui tip de atitudine printre cetăţeni.

Joe Twyman, şef de cercetare politică şi socială pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al YouGov, a declarat: "Aceste rezultate arată că zilele vechi de stângă-versus-dreaptă au fost înlocuite de mai multe grupări politice complicate, nuanţate, cu implicaţii profunde pentru politica din întreaga Europa. Orice partid politic sau mişcare politică care poate face apel, cu succes, către cei care tind spre atitudinea populist-autoritaristă ar avea de câştigat mult, atunci când vine vorba de alegeri".

Fostul lider al UKIP, Nigel Farage, a declarat pentru BuzzFeed News că, în ciuda scepticismului pe care îl arată faţă de aceste sondaje, noua cercetare "sprijină ceea ce a fost evident pentru oricine a avut ochi să vadă şi urechi să audă".

"Ceea ce se întâmplă prin Europa nu este o revelaţie bruscă", a spus Farage, "ci o construcţie lentă a deziluziei printre oamenii din Europa dezamăgiţi de clasa politică anti-democraţie, care încearcă să construiască Statele Unite ale Europei, fără consimţământul cetăţenilor".

Datele obţinute de YouGov arată că cei mai mulţi oameni din ţară sunt centrişti, internaţionalişti, liberali şi pro-UE. Populismul autoritarist este încă limitat la mai multe poziţii extremiste.

Înmulţirea opiniilor naţionaliste, anti-imigrare a fost constatată cel mai mult în Europa Centrală, adulţii polonezi înregistrând cel mai mare scor al sondajelor YouGov. Criza refugiaţilor este una dintre cele mai puternice cauze ale atitudinilor populist-autoritariste.

Datele obţinute de YouGov mai arată că grupurile populist-autoritariste au tendinţa de a fi formate din bărbaţi, mai în vârstă, cu calificări educaţionale reduse, dar aceste aspecte diferă de la ţară la ţară.

Sursa: http://bzfd.it/2dYZYc7.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici