Biografia lui Steve Jobs: De ce a refuzat să-şi întâlnească tatăl biologic şi ce pretenţii avea de la Barack Obama

Biografia legendarului director al Apple Steve Jobs, care apare luni în Statele Unite, realizează portretul unui bărbat complex, care a refuzat întotdeauna să îl întâlnească pe tatăl său biologic şi nu a ezitat să îl critice pe preşedintele Barack Obama la prima lor întâlnire.

Urmărește
3010 afișări
Imaginea articolului Biografia lui Steve Jobs: De ce a refuzat să-şi întâlnească tatăl biologic şi ce pretenţii avea de la Barack Obama

Biografia lui Steve Jobs: De ce a refuzat să-şi întâlnească tatăl biologic şi ce pretenţii avea de la Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când am căutat-o pe mama mea biologică, evident că îl căutam şi pe tatăl meu biologic. Am aflat puţine lucruri despre el şi nu mi-a plăcut ce am aflat", a povestit Jobs biografului său Walter Isaacson, într-un interviu sonor difuzat joi de postul de televiziune CBS.

Adoptat la naştere de un cuplu de californieni modeşti, Jobs l-a identificat până la urmă pe tatăl lui, descoperind că a avut deja ocazia să îi strângă mâna: acest american născut în Siria şi cu numele de Abdulfattah Jandali, care îşi spunea John, avea un restaurant cu specific mediteranean în Silicon Valley, unde Jobs a luat cina adeseori.

"Îmi amintesc că m-am întâlnit cu proprietarul (restaurantului), care era originar din Siria şi căruia îi cădea părul. I-am strâns mâna, el mi-a strâns, de asemenea, mâna", povesteşte el.

Jobs însuşi a explicat că i-a cerut surorii sale vitrege, cu care avea relaţii bune, să nu dezvăluie identitatea tatălui său: "Am devenit bogat şi mă tem că mă va şantaja sau că va alerta presa", s-a justificat el, potrivit unui extras dintr-o carte publicată de Huffington Post.

Steve Jobs s-a dovedit critic şi faţă de Barack Obama, căruia i-a refuzat o invitaţie la cină deoarece ar fi vrut ca preşedintele american să îl sune în persoană, potrivit Huffington Post.

"Sunteţi pornit să nu aveţi decât un mandat", i-ar fi declarat Jobs lui Obama la începutul primei lor întâlniri.

Motivul criticilor sale, rezumate de Huffington Post, era următorul: administraţia ar trebui să fie mai înţelegătoare cu întreprinderile şi să ia exemplul Chinei, unde este mai uşor să construieşti uzine "fără norme sau costuri inutile".

În plus, Steve Jobs s-ar fi declarat dezamăgit de Obama pentru că preşedintele "nu vrea să ofenseze pe nimeni", a relatat New York Times.

Steve Jobs ar fi propus să contribuie la campania de realegere a preşedintelui Obama, În 2008, el şi-a oferit deja ajutorul dar "s-a enervat, apreciind că strategul lui Obama, David Axelrod, nu îi arată suficient respect".

Directorul Apple, tatăl a patru copii, ar fi criticat în faţa lui Obama şi sistemul educativ american "handicapat de reguli impuse de sindicate", scrie Isaacson, citat de Huffington Post. El aprecia că "atât timp cât sindicatele profesorilor nu vor fi desfiinţate, nu există practic nicio speranţă de refomare a educaţiei".

Bill Gates, fondatorul Microsoft care a fost succesiv partenerul şi concurentul lui Jobs, nu a fost nici el scutit de critici, potrivit extraselor din biografia citată de site-ul de ştiri: "Bill este în mod fundamental lipsit de imaginaţie şi nu a inventat nimic niciodată, de aceea părerea mea este că el este mai în largul său acum în filantropie decât în tehnologie. El nu făcea decât fure în mod ruşinos ideile altora".

Dar Google este vizat de comentariile cele mai acerbe. Steve Jobs i-ar fi mărturisit lui Isaacson, potrivit New York Times, că este dispus să cheltuiască "până la ultima suflare" şi să consacre toate lichidităţile Apple "redreserii prejudiciului" pe care i l-ar fi adus Google furând brevetele iPhone pentru sistemul său de exploatare Android.

Bătălia brevetelor se desfăşoară în continure pe plan judiciar între Apple şi fabricanţii care folosesc Android.

Publicată de Simon & Schuster (filiala CBS), biografia este aşteptată în librăriile americane luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici