- Home
- Life-Inedit
- HOUSTON, (24.09.2019, 15:55)
- Diana Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boli cardiovasculare atribuite omului modern, identificate şi în artere mumificate de mii de ani
Afecţiunile cardiovasculare nu au apărut în modernitate, stadii incipiente ale arterosclerozei fiind depistate în urma analizei unor vase de sânge mumificate, vechi de 4.000 de ani, potrivit Medical Xpress.
Urmărește
238 afișări
Boli cardiovasculare atribuite omului modern, identificate şi în artere mumificate de mii de ani
O investigaţie efectuată pe arterele mumificate ale oamenilor care au trăit cu mii de ani în urmă au dezvăluit că acestea erau cu mult mai înfundate decât s-a considerat iniţial, potrivit unui studiu realizat la Health Science Center, Universitatea din Texas (UTHealth).
"Am vrut să văd dacă bolile cardiovasculare constituie o problemă modernă. Se pare că sunt o problemă foarte veche", a declarat Mohammad Madjid, autorul studiului, profesor asistent de medicină cardiovasculară la Şcoala Medicală McGovern de la UTHealth.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 21:05
-
astăzi, 17:11
-
astăzi, 16:43
-
astăzi, 16:15
• Apetit pentru mobilitate: Consumul de benzină şi motorină, în creştere în 2024
-
astăzi, 14:52
-
astăzi, 15:36
• Serbia cumpără sistemul lansator de rachete PULS şi dronele Hermes 900
-
astăzi, 13:16
• România, inclusă de CNN pe lista celor mai bune locuri de vizitat în 2025
-
astăzi, 12:48
-
astăzi, 07:45
-
astăzi, 10:30
• IBM va lansa cel mai mare computer cuantic din lume în 2025
-
astăzi, 14:22
-
astăzi, 12:15
-
astăzi, 10:21
• Adio nave mari? Lumea se schimbă şi vapoarele vor fi din ce în ce mai mici
-
astăzi, 08:09
• Ion Cristoiu: Ca de atîtea ori pînă acum, Germania a ajuns prea tîrziu la Masa Lumii
-
astăzi, 09:02
Cercetările anterioare s-au bazat pe analiza arterelor şi a inimilor mumificate, utilizând tehnica imagistică numită tomografie computerizată. Această tehnică ajuta la crearea unor imagini ale vaselor de sânge, organelor şi oaselor. Tehnologia folosită până acum a permis numai detectarea acumulărilor de calciu de pe artere, nu şi a celor de colesterol.
Madji a susţinut că pentru noul studiu au fost examinate în premieră rămăşite mumificate de artere din diferite părţi ale lumii, cu ajutorul spectroscopiei în infraroşu, care detectează colesterolul.
"Un cateter este plasat pe probă şi transmite anumite semnale. Putem determina diferenţele dintre elementele prezente pe ţesuturi pentru că fiecare are o semnătură moleculară unică, precum o amprentă", a explicat Madjid.
Studiul s-a bazat pe probe de la cinci trupuri mumificate, trei bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Patru dintre acestea proveneau din America de Sud, iar una din Orientul Mijlociu, trăind între anii 2000 î.e.n -1000 e.n.
Tipul de boală detectată în urma analizei se numeşte ateroscleroză şi constă în formarea unor depozite de plăci ateromatoase, ce conţin colesterol. Plăcile ateromatoase limitează fluxul sanguin în diferite părţi ale corpului şi pot duce la infarct.
Acumulările de colesterol se produc în primele stadii ale aterosclerozei, în timp ce depunerile de calciu sunt semne ale unei boli avansate. Din această cauza, utilizarea tomografiei computerizate nu poate identifica boala în stadii incipiente, potrivit lui Madjid.
Factori precum expunerea la fum, infecţiile virale, bacteriile şi moştenirea genetică au contribuit la formarea unor depozite de plăci ateromatoase cu secole în urmă. Boala a fost identificată şi la oameni relativ tineri, care au trăit acum câteva mii de ani, a arătat Madjid.
Autorul studiului susţine că descoperirile oferă o perspectivă nouă asupra etapelor aterosclerozei, arătând că nu este o boală cauzată de factorii şi de resursele moderne.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Predicțiile Financial Times pentru anul 2025: Analiștii sunt optimiști în privința unui posibil acord de pace între Ucraina și Rusia
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe