- Home
- Life-Inedit
- (24.08.2020, 10:57)
- Emanuel Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bucăţile unui meteorit căzut în Costa Rica în 2019 arată că acesta ar putea conţine urme de viaţă
- Studierea bucăţilor unui meteorit care a lovit Costa Rica pe 23 aprilie 2019 relevă posibilitatea ca acesta să conţină urme de viaţă, potrivit Live Science.
- În meteoritul de la Aguas Zarcas există dovezi ale prezenţei unor aminoacizi care nu au fost găsiţi în altă parte pe Pământ.
- Fragmentele meteoritului Aguas Zarcas pot constitui cele mai pure mostre de până acum ale sistemului solar timpuriu şi ale norului de praf pre-solar.
Urmărește
1440 afișări
Profimedia
„Mingea de foc”, de mărimea unei maşini de spălat, s-a dezintegrat înainte de aterizare, iar localnicii au găsit bucăţi din aceasta împrăştiate între două sate, La Palmera şi Aguas Zarcas. Deşi meteoriţi cad adesea pe Pământ, aceste bucăţi de rocă sunt cu totul speciale: asteroidul din care s-au desprins făcea parte dintr-o rămăşită a sistemului solar timpuriu, creat din praf provenit din nebuloasa care a format sistemul nostru solar. Meteoriţii aparţin unei clase rare, denumită condrite carbonice, care caracterizează momentele de început ale sistemului solar şi care sunt încărcate de carbon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
În timp ce alte bucăţi de rocă provenite din sistemul solar timpuriu au devenit părţi ale unor planete, roca aterizată în Costa Rica a rămas intactă, schimbându-se în timp doar datorită unor reacţii chimice catalizate de soare, care au stimulat crearea unor compuşi chimici din ce în ce mai complecşi.
Un meteorit care a explodat în anul 1969, deasupra localităţii Murchison din Australia, avea caracteristici asemănătoare. După cum relatează Joshua Sokol revistei Science, aminoacizii descoperiţi în structura acestuia i-au făcut pe unii oameni de ştiinţă să adopte ideea că viaţa pe Pământ ar fi putut proveni din substanţe chimice transportate de meteoriţi.
Studiile acestui nou meteorit sunt încă incomplete, dar cercetătorii sunt încântaţi că îl pot examina folosind tehnici moderne, căutând compuşi organici complecşi - poate chiar proteine - care, chiar dacă au existat şi în meteoritul Murchison, au dispărut de mult timp, degradându-se în atmosfera Pământului, scrie Sokol. în meteoritul de la Aguas Zarcas există dovezi ale prezenţei unor aminoacizi, care nu au fost găsiţi în altă parte pe Pământ.
Fragmentele meteoritului Aguas Zarcas pot constitui cele mai pure mostre de până acum ale sistemului solar timpuriu şi ale norului de praf pre-solar.
În viitor există speranţa găsirii unor mostre şi mai pure. Racheta japoneză Hayabusa2, lansată în 2014 cu scopul de a colecta probe de pe asteroidul Ryugu, se întoarce deja din spaţiu, purtând la bord praf colectat de pe Ryugu, care ar putea conţine dovezi ale unor complexe chimice care să indice existenţa vieţii. Iar în 2023, NASA va avea mostre de pe un asteroid similar, Bennu, despre care Sokol afirmă că seamănă cu Aguas Zarcas. Deocamdată însă Aguas Zarcas este cea mai bună sursă disponibilă de compuşi de carbon din spaţiu.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe