Cântăreţul britanic Gary Glitter, condamnat la 16 ani de închisoare pentru pedofilie

Cântăreţul britanic Gary Glitter, pe numele său real Paul Gadd, celebru în urmă cu circa 40 de ani, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru abuz sexual asupra a trei fetiţe, între 1975 şi 1980.

Urmărește
910 afișări
Imaginea articolului Cântăreţul britanic Gary Glitter, condamnat la 16 ani de închisoare pentru pedofilie

Cântăreţul britanic Gary Glitter, condamnat la 16 ani de închisoare pentru pedofilie (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Gary Glitter, în vârstă de 70 de ani, a fost găsit vinovat de tentativă de viol, patru cazuri de agresiune şi o acuzaţie de sex cu o fată sub vârsta de 13 ani, informează bbc.com.

În timpul pronunţării sentinţei, judecătorul Alistair McCreath, care l-a condamnat pe fostul cântăreţ la 16 ani de închisoare, a declarat că nu a putut găsi "nicio dovadă reală" că Paul Gadd, numele real al lui Glitter, s-ar fi căit pentru faptele sale.

Gary Glitter nu a afişat niciun fel de emoţie sau remuşcare la ieşirea din sala de judecată.

Judecătorul McCreath i-a spus cântăreţului că este clar că victimele sale "au fost foarte afectate" de abuzul la care au fost supuse.

"Le-ai provocat traume de durată şi adevărate pentru niciun alt motiv decât pentru a obţinere satisfacţii de natură sexuală de o manieră total nepotrivită", a spus judecătorul.

Magistratul a spus că a evaluat gravitatea infracţiunilor folosind normele din prezent, dar sentinţa a fost limitată la maximumul permis din perioada în care infracţiunile au fost comise, atunci când "sentinţele erau mai puţin severe".

"Infracţiunile pentru care trebuie să dau sentinţa astăzi au avut loc cu mulţi ani în urmă, într-o perioadă în care, mai ales în ceea ce priveşte o anume infracţiune, pedeapsa maximă este în mod considerabil mai mică decât ceea ce prevede legea în prezent", a declarat judecătorul McCreath.

Alistair McCreath a spus că echivalentul actual al unui act sexual nepermis cu un copil sub vârsta de 13 ani ar fi violul unui minor, dar a precizat că legea nu îi permite să dea o sentinţă de închisoare pe viaţă.

Judecătorul a mai spus că infracţiunea de tentativă de viol este "îndeajuns de gravă" pentru a justifica pedeapsa maximă de şapte ani de închisoare conform vechiului cod penal, reglementările din prezent acordând o pedeapsă mai mică.

Avocata apărării, Sallie Bennett-Jenkins, a spus în sala de judecată că Gary Glitter a fost suspus unui "grad ridicat de demonizare şi prezentare negativă" în presă, după ce a fost încarcerat în Vietnam, în 2006, pentru molestarea a două fetiţe, în vârstă de 11 şi 12 ani.

Bennett-Jenkins a declarat că fostul cântăreţ a dus "o viaţă tot mai izolată" în ultimii zece ani şi nu a putut nici măcar să se plimbe pe stradă fără a fi victima demonizării.

Garry Glitter a fost găsit vinovat după un proces care a durat trei săptămâni.

Cântăreţul se afla la apogeul carierei sale atunci când a a abuzat două fete, în vârstă de 12 şi 13 ani, după ce le-a invitat în cabina sa din culise.

Cea mai tânără victimă a sa avea mai puţin de 10 ani când bărbatul s-a culcat în patul ei şi a încercat să o violeze, în 1975.

Judecătorul Alistair McCreath a descris abuzul lui Glitter asupra unei fetiţe cu vârsta sub 10 ani ca fiind "îngrozitor" şi a spus: " Este dificil să exagerezi gradul de depravare în care poate fi încadrat acest comportament groaznic".

Acuzaţiile împotriva lui Gadd au ieşit la lumină mulţi ani mai târziu, când a devenit prima persoană arestată în urma operaţiunii Yewtree, o anchetă lansată de Poliţia Metropolitană în urma scandalului legat de acuzaţiile de abuz sexual asupra minorilor aduse fostei vedete de televiziune Jimmy Savile, care a murit în 2011, fără să fie anchetat.

Scotland Yard a confirmat că a primit noi informaţii în urma condamnării lui Gary Glitter, iar noile date "sunt în curs de evaluare".

Gary Glitter, care a atins apogeul carierei sale muzicale în anii 1970, a executat o pedeapsă de patru luni de închisoare, în 1999, în Marea Britanie, pentru deţinere de fotografii pornografice cu minori. Artistul a plătit 4.000 de dolari familiilor celor două fetiţe care apăreau în imagini, care şi-au retras apoi plângerile. Bărbatul a mai fost condamnat la trei ani de închisoare în Vitenam, în 2006, iar în 2008 a revenit în Marea Britanie, unde a fost luat în evidenţă de Registrul pentru infractori sexuali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici