Cazul Michael Jackson: Imaginea lui Conrad Murray, extrem de şifonată în cadrul audierii preliminare

Procuratura americană a alcătuit, marţi, în cadrul unei audieri preliminarii, un portret extrem de critic al ultimului medic al cântăreţului Michael Jackson, acuzat de omor prin imprudenţă, în timp ce apărarea se pregăteşte să susţină ipoteza "sinuciderii" starului.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Cazul Michael Jackson: Imaginea lui Conrad Murray, extrem de şifonată în cadrul audierii preliminare

Cazul Michael Jackson: Imaginea lui Conrad Murray, extrem de şifonată în cadrul audierii preliminare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe 25 iunie 2009, "regele muzicii pop" murea la vârsta de 50 de ani, în urma unei supradoze de medicamente, în reşedinţa sa din Los Angeles. Autopsia a relevat faptul că moartea a fost cauzată de propofol, un anestezic extrem de puternic utilizat în spitale, pe care cântăreţul îl folosea ca somnifer.

În februarie 2010, procuratura din Los Angeles a decis să îl pună oficial sub acuzare pe medicul starului, Conrad Murray, anchetat pentru omor prin imprudenţă.

Audierea de marţi a început în jurul orei locale 09.00, odată cu o primă intervenţie a avocaţilor acuzării. Procurorul adjunct din Los Angeles, David Walgren, a declarat că experţii medicali la care a apelat "vor demonstra că îngrijirile medicale oferite (lui Michael Jackson de către medicul său personal, n.r.) au fost departe de standardele impuse".

David Walgren a declarat în faţa tribunalului că medicul Conrad Murray este acela care "a administrat propofolul, fără a dispune de aparatura medicală necesară, fără a dispune de personalul medical necesar (...) şi că a întârziat să sune la numărul de urgenţă pentru a cere ajutor, nu a păstrat dosarele medicale (ale cântăreţului) şi nu i-a informat pe medicii de pe ambulanţă de starea medicală a pacientului".

Conrad Murray a recunoscut că i-a administrat cântăreţului medicamentul propofol în ziua morţii acestuia, însă a declarat că a încercat să îl "adoarmă" pe artist mai întâi cu alte medicamente şi că abia apoi, la cererea expresă a lui Jackson, i-a injectat acestuia medicamentul fatal.

Asistentul personal al cântăreţului, Michael Williams, chemat şi el să depună mărturie, marţi, a declarat că a primit un apel telefonic "supraexcitat" de la Conrad Murray, pe 25 iunie, la ora locală 12.13, care îi cerea să vină cât se poate de repede la reşedinţa starului.

El se afla acolo, în momentul în care copiii "regelui muzicii pop" au fost anunţaţi despre moartea tatălui lor. Conform declaraţiilor lui Michael Williams, managerul lui Jackson, Frank DiLeo, le-ar fi spus copiilor: "Tatăl vostru a făcut o criză cardiacă şi a murit". Medicul ar fi replicat imediat: "Nu spuneţi asta, încă nu ştim sigur acest lucru".

Michael Williams a declarat, totodată, că a primit o "cerere bizară" din partea lui Conrad Murray: "Michael Jackson avea o anumită cremă în camera lui şi nu dorea ca lumea întreagă să afle acest lucru. Puteţi să cereţi cuiva să se întoarcă în casă pentru a căuta acea cremă?". Michael Williams i-a răspuns că nu avea cheile de la reşedinţa starului.

Mama cântăreţului, Katherine Jackson, dar şi fratele acestuia, Jackie, şi sora sa, La Toya, erau prezenţi în sală în timpul acestor audieri preliminarii, la finalul cărora judecătorul Michael Pastor va decide dacă medicul Conrad Murray va fi judecat sau nu în cadrul unui proces ulterior.

Acuzatul a intrat în tribunal printr-o uşă ascunsă, evitând privirile zecilor de jurnalişti, paparazzi şi fani ai cântăreţului, grupaţi în faţa clădirii.

Potrivit depoziţiei acuzării, formulată în justiţie săptămâna trecută, apărarea medicului Conrad Murray se pregăteşte să avanseze ipoteza "sinuciderii" megastarului, care s-ar fi trezit la un moment dat şi şi-ar fi injectat singur o doză suplimentară de propofol, în absenţa medicului. Apărarea a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Tatăl starului, Joe Jackson, a infirmat imediat teoria sinuciderii. "Era un Jackson. Nu ar fi făcut niciodată acest lucru", a declarat el de la Las Vegas, într-un interviu acordat site-ului X17online.com, specializat în postarea de informaţii despre celebrităţi.

Audierile preliminarii sunt în principiu foarte tehnice şi doar unul sau doi martori sunt chemaţi în general la bară. Însă "cazul Michael Jackson", la fel de neobişnuit precum a fost şi "regele muzicii pop", cere de la sine o procedură judiciară pe măsura emoţiei cauzate de decesul cântăreţului. Potrivit Los Angeles Times, nu mai puţin de 35 de martori vor fi convocaţi de cele două tabere.

Astfel, timp de două săptămâni vor defila prin faţa curţii experţi medicali, anchetatori, apropiaţi ai lui Michael Jackson, gărzile sale de corp şi personalul angajat în reşedinţa starului.

Separat de acest proces, Conrad Murray a fost dat în judecată şi de tatăl starului, Joe Jackson, care susţine că medicul a dat dovadă de neglijenţă, petrecând 47 de minute la telefon, în timp ce Michael Jackson agoniza în camera alăturată.

Joe Jackson, patriarhul clanului Jackson, o figură contestată în timpul vieţii starului, dar şi după moartea acestuia, a cerut plata unor daune financiare de o valoare neprecizată şi a dat în judecată o farmacie din Las Vegas de unde a fost cumpărată doza de propofol în discuţie.

Dacă va fi condamnat la sfârşitul unui eventual proces, Conrad Murray riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici