Cea mai faimoasă închisoare de femei din lume îşi închide porţile: Cine sunt criminalele care şi-au găsit sfârşitul aici - GALERIE FOTO

Cea mai cunoscută închisoare de femei din lume, Holloway Prison, în care şi-au executat pedepsele cele mai infame femei din istoria Marii Britanii, se va închide, a anunţat de curând George Osborne, cancelarul Regatului Unit, relatează Daily Mail.

Urmărește
31063 afișări
Imaginea articolului Cea mai faimoasă închisoare de femei din lume îşi închide porţile: Cine sunt criminalele care şi-au găsit sfârşitul aici - GALERIE FOTO

Cea mai faimoasă închisoare de femei din lume îşi închide porţile: Cine sunt criminalele care şi-au găsit sfârşitul aici (Imagine: The Times)

Holloway Prison se va închide în cadrul unui pachet de reforme privind sistemul judiciar din Regatul Unit. Puţini vor simţi însă lipsa terifiantei închisori, a cărei istorie datează încă din epoca victoriană.

TITLURILE ZILEI

Printre numele celebre care şi-au executat pedepsele aici se numără Amelia Dyer, o moaşă care a ucis mai mult de 300 de copii, Amelia Sach, Annie Walters, condamnate tot pentru uciderea de copii, sau Mary Elizabeth Wilson, cunoscută drept "Văduva veselă", care şi-a ucis patru soţi, relatează Daily Mail.

Amelia Dyer era o moaşă din Bristol, al cărei proces în 1896 a fost subiectul de dezbatere al vremii, transformând-o într-un nume celebru, pe seama ei luând naştere şi câteva cântece populare în Marea Britanie a acelor timpuri.

Amelia îşi desfăşura activitatea sub diverse pseudonime, ea pretinzând că lucrează la un serviciu de ajutor pentru mamele necăsătorite şi fără posibilităţi materiale. În schimbul unei taxe de 10 dolari - o sumă considerabilă în acele zile - ea lua copiii femeilor şi se asigura că le găseşte o familie care să îi dorească şi care să aibă posibilităţi materiale pentru a-i creşte.

În schimb, ea strangula copiii cu bandă de croitorie albă şi le arunca trupurile în râuri. Amelia a fost prinsă doar atunci când unul dintre cadavre a reapărut la suprafaţa apei, poliţia făcând legătura cu ea după ce au descoperit adresa ei pe o etichetă de pe hârtia de ambalaj în care învelea corpurile micuţilor pe post de giulgiu.

Mai târziu, ancheta a scos la iveală faptul că Amalia a ucis mai mult de 300 de copii şi, ajunsă în sala de judecată, pledoaria a durat doar patru minute şi 30 de secunde, femeia fiind declarată vinovată. Deşi a fost încarcerată în Holloway în timpul procesului, ea a fost spânzurată în apropiere, la Newgate, deoarece la acel moment Holloway nu avea propriile sale spânzurători.

Acest aspect a fost în curând remediat şi un total de cinci femei şi-au găsit ulterior sfârşitul în coarda călăului, la Holloway.

Primele două au fost Amelia Sach şi Annie Walters, care au fost executate tot pentru faptul că au ucis copii. Cele două femei se pare că ar fi ales otrăvirea în locul sugrumării copiilor care au căzut în mâinile lor.

Când au fost în cele din urmă aduse la judecată în 1903, probele împotriva lor au inclus cantitatea mare de haine pentru copii găsite în casele lor.

Amelia Sach şi-a susţinut nevinovăţia până la capăt. Călăul Henry Pierrepoint a menţionat că ea s-a prăbuşit în celula ei, în ziua morţii şi a trebuit să fie dusă la eşafod într-o plină criză de plâns şi ţipete. Prin contrast, Annie Walters părea netulburată. 

Pentru o femeie care şi-a îngropat trei soţi în doar doi ani, Mary Elizabeth Wilson a fost un personaj remarcabil de vesel. La înmormântarea celui de-al treilea soţ, un agent imobiliar bogat care a murit la numai 12 zile de la data nunţii lor în Newcastle, în vara anului 1957, Mary Elizabeth Wilson a sugerat în glumă că ar trebui să i se facă un "discount comercial" din partea casei de pompe funebre.

Potrivit Daily Mail, umorul a însoţit-o şi în cea de-a patra căsnicie cu Ernest. Atunci când la recepţia de după nunăa au mai rămas prăjituri şi un prieten a întrebat-o ce vrea să facă, Mary a avut un răspuns surprinzător: "Păstraţi-le pentru înmormântarea lui Ernest. Vor fi încă suficient de proaspete ".

Noul ei soţ a râs la această glumă, dar în două săptămâni şi el era mort, ucis cu otravă de şobolani, nu înainte ca noua mireasă să se asigure că va moşteni locuinţa acestuia şi o sumă frumuşică din asigurarea de viaţă.

Ea ar fi scăpat fără să fie pedepsită pentru toate cele patru crime, asta dacă nu ar fi avut o atitudine destul de veselă în urma pierderii a patru soţi, fapt ce a stârnit suspiciunile poliţiei locale. În 1958, după ce legiştii au descoperit în organismul a doi dintre foştii soţi un nivel ridicat de otravă, Mary Wilson, atunci în vârstă de 64 de ani, a fost găsită vinovată. Ea a fost scutită de pedeapsa cu moartea datorită vârstei înaintate.

Wilson a murit în 1963, trăind în ultimii cinci ani din viaţă în închisoarea Holloway, care timp de mai mult de 150 de ani a fost casa unora dintre cele mai temute şi periculoase femei din Marea Britanie.

 

Totuşi, nu numai criminale au trecut pragul închisorii Holloway. Un număr de femei, prizonieri politici, au fost încarcerate aici, unele primind tratament mai favorabil decât altele.

Sufragetele, inclusiv Emmeline Pankhurst şi fiicele ei Christabel şi Sylvia, a fost hrănite forţat după ce au intrat în greva foamei în timpul petrecut în Holloway. Dar Lady Mosley, frumoasa soţie a liderului britanic fascist Oswald Mosley, a avut o experienţă destul de diferită de viaţa din închisoare, după ce a fost închisă pentru simpatiile sale fasciste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prietenia acesteia cu Winston Churchill i-a asigurat un loc într-o cabană din apropierea Holloway-ului unde locuia împreună cu soţul. Deşi era atent supravegheată de gărzi, aceasta s-a bucurat de un regim mult mai uşor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici