Cea mai longevivă persoană din istorie ar fi avut, de fapt, „doar” 99 de ani

Oamenii de ştiinţă ruşi au atras atenţia asupra unor neconcordanţe care pun semne de întrebarea asupra autenticităţii recordului deţinut de franţuzoaica Jeanne Calment, femeia considerată persoana care a atins cea mai înaintată vârstă ce poate fi documentată, arată Liberation.

Urmărește
10771 afișări
Imaginea articolului Cea mai longevivă persoană din istorie ar fi avut, de fapt, „doar” 99 de ani

Cea mai longevivă persoană din istorie ar fi avut, de fapt, „doar” 99 de ani

Jeanne Calment a murit la 122 de ani şi 164 de zile, potrivit datelor oficiale. De la moartea sa, în 1997, aceasta a rămas cea mai înaintată vârstă a unei persoane care a fost înregistrată cu documente.

Matematicianul rus Nikolai Zak şi gerontologul Valeri Novosselov au investigat timp de câteva luni cazul franţuzoaicei. Cei doi au analizat interviuri, fotografii, documente de arhivă din Arles, unde a trăit femeia, dar şi mărturiile celor care au cunoscut-o. ”Analiza acestor documente lasă loc concluziei că fiua lui Jeanne Calment, Yvonne şi-a însuşit identitatea mamei sale”, a spus Zak.

Membru al Societăţii Naturaliştilor de la Universitatea din Moscova, Zak a publicat studiul ”Jeanne Calment: secretul longevităţii”. Criticii l-au considerat un „text ţintit”, dar unii oameni de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că pune în evidenţă limitele validării recordurilor de logevitate.

Cercetătorul consideră că în 1934, nu fiica lui Jeanne Calment, Yvonne, a murit de pleurezie, ci Jeanne însăşi. Yvonne ar fi preferat să îşi continue viaţa asumându-şi identitatea mamei sale pentru a evita să plătească taxele pentru stabilirea moştenirii. Omul de ştiinţă spune că Yvonne este cea care a murit în 1997 la vârsta de 99 de ani.

Printre cele 17 argumente pe care le prezintă se numără o copie a actului de identitate al lui Jeanne Calment, din 1930, unde culoarea ochilor (negri), înălţimea (1,52 m) şi forma joasă a frunţii, menţionate în document nu mai corespund cu semnalmentele franţuzoaicei din ultimii săi ani de viaţă.

După moartea femeii, oamenii de ştiinţă şi-au arătat părerea de rău că nu a fost efectuată autopsia pentru a încerca să se găsească indicii care să explice longevitatea acesteia.

Mult timp după ce a trecut de centenar, femeia nu îşi refuza ciocolata şi vinul de Porto şi fuma câte o ţigară din când în când. Cercetătorii ruşi amintesc şi faptul că Jeanne Calment a cerut să fie arse multe dintre fotografiile sale mai vechi. În schimb, Michel Vauzelle, primarul din Arles în momentul morţii lui Jeanne Calment nu s-a arătat convins de teoria cercetătorilor ruşi. considerând-o ”complet imposibilă şi neadevărată”.

Directorul Institutului Naţional de Studii Demografice de la Paris, Nicolas Brouard a arătat că ipoteza furtului de identitate a fost deja anchetat de cei care au validat recordul. În acelaşi timp, francezul a recunoscut faptul că orice investigaţie independentă este bine-venit şi că noile revelaţii oferă argumente pentru exhumarea corpurilor lui Jeanne şi Yvonne Calment, o analiză ADN fiind în măsură să stabilească adevărul.

Savantul rus a declarat că a lansat investigaţia privind viaţa lui Jeanne Calment pentru că voia să găsească un model matematic privind durata vieţii ”supercentenarilor”. Ipoteza privind schimbul de identitate între mamă şi fiică a găsit-o într-un volum publicat în 1997 în care se vorbea despre un inspector al unei companii de asigurări care sesizase frauda pornind de la o semnătură a bătrânei. În acel moment, Jeanne Calment era deja considerată un simbol naţional astfel că observaţia agentului a fost ignorată.

Dacă recordul stabilit de Jeanne Calment ar fi anulat, vârsta cea mai înaintată atinsă de un om în epoca modernă ar deveni 119 ani, cât avea americanca Sarah Knauss în 1999, arată Liberation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici