Cel mai mare diamant portocaliu din lume, vândut cu preţul record de 35,54 de milioane de dolari

Un diamant portocaliu de 14,82 carate, considerat cel mai mare din categoria din care face parte, a fost vândut la licitaţie marţi, la Geneva, cu preţul record de 35,54 de milioane de dolari (taxe şi comisioane incluse), au precizat reprezentanţii casei Christie's.

Urmărește
471 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare diamant portocaliu din lume, vândut cu preţul record de 35,54 de milioane de dolari

Cel mai mare diamant portocaliu din lume, vândut cu preţul record de 35,54 de milioane de dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Este un record mondial pentru un diamant portocaliu, este un record mondial de preţ per carat pentru un diamant colorat vândut la licitaţie", a explicat comisarul licitaţiei.

Preţul de vânzare per carat a fost de 2,39 milioane de dolari (recordul precedent era de 2,15 milioane de dolari şi fusese stabilit de Vivid Pink Diamond, vândut la Hong Kong, în 2009).

Cumpărătorul diamantului portocaliu, prezent în sală, dar a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este un colecţionar renumit, a precizat comisarul licitaţiei.

Având 14,82 carate, diamantul, denumit "The Orange", are o culoare catalogată în clasa "vivid" ("aprins") şi o strălucire deosebit de intensă. Mărimea lui se apropie de aceea a unei migdale mari, iar experţii erau de părere că nestemata se va vinde cu 20 milioane de dolari.

Nici numele vânzătorului nu a fost dat publicităţii. Diamantul portocaliu a fost găsit în Africa de Sud.

Potrivit lui David Warren, directorul departamentului de bijuterii şi pietre preţioase din cadrul casei Christie's, "diamantele colorate sunt mult mai rare decât diamantele albe, mai ales atunci când vorbim despre cele albastre, roşii sau portocalii".

Printre diamantele colorate, cele portocalii sunt foarte rare. În 1990, un diamant portocaliu-gălbui, "Graff Orange", de 4,77 carate, a fost vândut cu 3,92 milioane de dolari. În 1997, Pumpkin Diamond, un alt diamant portocaliu din clasa "vivid", de 5,54 carate, a fost vândut cu 1,32 milioane de dolari.

Miercuri seară, casa concurentă Sotheby's va scoate la vânzare, la rândul ei, cel mai mare diamant roz din lume, iar preţul aşteptat este de 60 milioane de dolari.

Diamantul portocaliu vândut marţi seară a reprezentat lotul principal de la tradiţionala licitaţie de bijuterii de lux organizată de casa Christie's la Geneva în luna noiembrie.

Marţi seară, casa Christie's a scos la vânzare şi o broşă somptuoasă, creată de stilista chineză Anna Hu, în vârstă de 35 de ani. Denumită "Côte d'Azur", această broşă, care are în centrul ei un safir de 58,29 carate, este ornată cu numeroase diamante şi alte pietre preţioase şi a fost adjudecată cu 3,9 milioane de dolari.

Anna Hu intenţiona iniţial să îşi construiască o carieră de violoncelistă. Din cauza unor probleme de sănătate, ea şi-a schimbat orientarea profesională şi s-a lansat în designul de bijuterii, un domeniu în care a devenit în doar câţiva ani un nume de referinţă.

Un rubin magnific montat într-un inel, înconjurat de diamante, a fost vândut cu 2,17 milioane de dolari.

Un colier de perle naturale, format din şapte şiraguri, a fost vândut de o familie regală pentru suma de 7,9 milioane de dolari.

Un colier de smaralde de Columbia, cele mai frumoase potrivit cunoscătorilor, şi diamante, creat de casa Cartier, provenind din colecţia Patino, numele "regelui staniului" Simon Patino, a fost adjudecat cu 8,7 milioane de dolari.

Simon Patino a cumpărat acel colier în 1938 pentru a-l oferi soţiei sale. Colierul a rămas de atunci în familia sa. Născut în 1860 la Cochabamba, în Bolivia, Simon Patino a făcut avere în industria minieră, graţie minelor sale de argint şi de staniu. La sfârşitul anilor '30, el controla 60% din producţia mondială de staniu şi făcea parte din topul 5 al celor mai bogaţi oameni din lume. Simon Patino a murit în 1947 la Buenos Aires.

Printre alte loturi oferite la aceeaşi licitaţie s-a aflat şi un colier de diamante şi smaralde, vândut cu 3,59 milioane de dolari, care a aparţinut prinţesei Fawzia a Egiptului (1923-1994), una dintre cele cinci surori ale regelui Farouk.

Prinţesa Fawzia iubea foarte mult bijuteriile şi moda haute-couture, preferând în special colecţiile create de casele Van Cleef şi Chanel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici