Astfel, Cinema-edu va fi prezent la Ploieşti (21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman), Mediaş (4-6 noiembrie), Târgu-Mureş (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) şi Roman (25-27 noiembrie).
Liceenii iau pauză de la superproducţii şi sunt invitaţi să urmărească trei filme de artă, pe marginea cărora vor avea oportunitatea să dezbată împreună cu invitaţi speciali. Cinema-edu îi invită să vadă cum este viaţa în cea mai mare groapă de gunoi din lume, în documentarul „Wasteland”, de Lucy Walker, ce se petrece într-un tărâm imaginar apocaliptic în „Beasts of the Southern Wild”, de Benh Zeitlin, şi cum trece peste problemele de comunicare un adolescent italian în „Io e Te”, în regia cunoscutului regizor Bernardo Bertolucci.
Rodica Dominteanu, scenaristă, consideră că, „într-o perioada determinată de accesul aproape nelimitat la tehnologie, un proiect de educaţie cinematografică este esenţial în dezvoltarea apetitului vizual al liceenilor. Aceştia se află la vârsta la care vor să descopere cât mai mult, la vârsta la care gusturile se formează. Prin urmare, acum este momentul cel mai potrivit pentru a face cunoştinţă cu filmele de artă, care, de cele mai multe ori, din lipsa puterii de promovare, nu ajung la ei. În plus, proiectul Cinema-edu îşi propune redescoperirea cinematografului ca spaţiu social, loc de întâlnire şi declanşator de discuţii între tineri”.
Cinema-edu doreşte să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reuşind să dezvolte primul proiect de educaţie cinematografică din România în această manieră.
De-a lungul celor patru ani, Cinema-edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucuresti şi din ţară, iar, în lunile octombrie şi noiembrie, va continua proiectul în Ploieşti, Craiova, Mediaş, Târgu-Mureş, Iernut şi Roman. Elevii şi profesorii vor putea accesa şi ghiduri didactice pentru fiecare film în parte, pentru a putea dezvolta şi continua discuţiile şi în afara sălii de cinema.
Pentru mai multe detalii şi programări la proiecţii, profesorii din liceele aflate în cele şase oraşe sunt rugaţi să scrie pe adresa asociatia.macondo@gmail.com.
De asemenea, mai multe informaţii despre filme si despre ediţiile anterioare ale proiectului Cinema-edu sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro.