- Home
- Life-Inedit
- CLUJ NAPOCA, (02.12.2018, 14:18)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinemobilul- caravana de proiecţii de filme, unică în România, lansată de un tânăr clujean | GALEIE FOTO
În urmă cu trei ani, Tudor Baciu a avut ideea de a înfiinţa o „caravană de filme”, cu care să meargă prin ţară şi să proiecteze gratuit filme în aer liber sau în şcolile din mediul rural.
Urmărește
847 afișări
Cinemobilul- caravana de proiecţii de filme, unică în România, lansată de un tânăr clujean | GALEIE FOTO
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Astăzi, proiectul lui este încă activ, iar Tudor împreună cu prietena sa Claudia au străbătut deja ţara în lung şi în lat, perindând sute de sate şi aducând copiilor şi adulţilor mini-festivaluri fascinante de filme documentare sau artistice.
Proiectul „Cinemobilul” s-a născut în urma mai multor experienţe acumulate de clujean, de Tudor Baciu, una fiind faptul că acesta este pasionat de viaţa la ţară şi de locurile izolate din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Filmul a fost, întotdeauna, un pretext pentru că mi-am dorit să aibă şi alţi oameni bucuria pe care o am eu împreună cu prietenii când ieşim la un film, să simtă şi ei această bucurie. Ideea mi-a venit în 2015 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Era multă lume, o atmosferă frumoasă şi m-am gândit ce bine ar fi şi pentru oamenii din mediul rural, pe unde mergeam eu, să vadă filme şi să simtă acea bucurie. Caravana Cinemobilul este ca un fel de minifestival de film care se întâmplă de câteva sute de ori într-un an”, a declarat Tudor Baciu corespondentului MEDIAFAX.
Tânărul susţine că ideea a venit dintr-o dată: a vizualizat pur şi simplu o dubiţă VW, din care era proiectat un film pe un ecran mare, iar numele Cinemobilul a venit de la sine. Maşina, al cărei an de fabricaţie este 1990, a cumpărat-o pentru proiect, iar astăzi dubiţa are deja la bord sute de kilometri.
Prima proiecţie oficială a Cinemobilului a avut loc în iunie 2015 cu un film documentar despre albine şi miere, într-o poieniţă din Pădurea Hoia, de lângă Cluj-Napoca, botezată, ulterior, „Poieniţa cu filme”.
Aşa a început nesfârşita caravană care l-a purtat pe Tudor Baciu, însoţit de prietena sa Claudia, de-a lungul şi de-a latul României, proiecţiile gratuite având loc, iniţial, în mediul rural, o dată pe seară, după care s-au extins şi în oraşe, atât în aer liber cât şi prin şcoli, cămine culturale sau în sălile de sport. Spectatorii săi sunt de toate vârstele, de la copiii de clase pregătitoare, până la octogenari, iar filmele sunt alese astfel încât nimeni să nu se plictisească.
„S-a dovedit că publicul meu ţintă sunt copiii de la sate, iar la şcoală îi găsim mai uşor. Proiectăm filmul, povestim cu ei, le sugerez învăţătorilor să continue discuţia ulterior, în funcţie de tematică. Am proiectat filme artistice româneşti sau străine, documentare, desene animate dublate în limba română, filme alb negru şi scurt metraje. Nu vreau să plictisesc, când merg cu caravana nu îmi permit acest lucru, trebuie să merg cu filme care sunt pe placul publicului. Selecţia o fac eu, după cum îmi dictează inima, după ce filme româneşti sunt pe piaţă, sau filme mai vechi care nu prea au rulat foarte mult şi nu au ajuns la televizor”, a explicat tânărul.
Unele filme le cumpără el personal, altele sunt difuzate în baza unor parteneriate, cum a fost documentarul „România neînblânzită”.
„Copiii sunt cei mai încântaţi de proiecţii, dacă ar fi după ei ar trebui să rămân în fiecare sat să le dau filme seară de seară. Cel mai des am fost în satul Răchiţele din judeţul Cluj, unde sunt copii extraordinari. Am avut o sală cu 120 de copii şi nu s-a auzit niciun zumzet cât a durat filmul, am fost foarte impresionat. Un film pe placul adulţilor a fost Amintiri din Epoca de Aur, despre evenimente care au avut loc mai demult şi am văzut pe chipurile unor bărbaţi de 60 de ani zâmbete de copil, bucurându-se de ceea ce văd, iar aceasta a fost cea mai mare satisfacţie pentru mine”, a povestit Baciu.
Potrivit acestuia, în cadrul periplului cu Caravana Cinemobilul, a întâlnit foarte mulţi copii care nu au văzut în viaţa lor un film pe un ecran mare, dar şi adulţi, cum a fost în Tecuci, de exemplu.
Proiecţiile au loc pe un ecran care are dimensiuni de 5 metri pe aproape 3 metri, suficient pentru o asistenţă de peste 500 de persoane, echipamentele şi cheltuielile caravanei fiind finanţate din fonduri ale Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Cinemobilul dispune în prezent de patru proiectoare dintre care două au fost cumpărate la începutul proiectului, în urma unei campanii de crowdfunding.
Tudor Baciu a cumpărat apoi o altă dubiţă, Cinemobilul 2, tot VW, cu care va merge în deplasările pe distanţe lungi, deoarece prima maşină are deja probleme tehnice şi o va folosi doar pentru proiecţii aproape de Cluj.
„Copiilor cărora le proiectez filme le spun să îşi urmeze visele. Eu de patru ani trăiesc într-o permanentă călătorie şi aventură şi nu aş da asta pentru nimic altceva. Aspectul financiar nu contează, fac ceea ce îmi place şi trăiesc din asta. Scopul proiectului este şi unul cultural, dar şi să îi văd bucurându-se pe oameni de momentul filmului. Este un fel de stop-joc de la viaţa asta, de la munca de zi cu zi, astfel încât să se bucure de un film în aer liber. Caravana Cinemobilul este un succes, cererea este foarte mare, se extinde, ar trebui să mă împart în zece pentru a onora toate invitaţiile pe care le primesc”, a mai spus Tudor Baciu.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20