Cluj: Scene din "Stăpânul inelelor", "Star Wars" şi o staţie spaţială din piese Lego, la o expoziţie internaţională

Scene din filmele "Stăpânul inelelor", "Star Wars", dar şi o staţie spaţială, toate create din piese Lego, pot fi admirate în cadrul expoziţiei internaţionale "Etnologia galactică", inaugurată joi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Cluj: Scene din "Stăpânul inelelor", "Star Wars" şi o staţie spaţială din piese Lego, la o expoziţie internaţională

Cluj: Scene din "Stăpânul inelelor", "Star Wars" şi o staţie spaţială din piese Lego, la o expoziţie internaţională

Unul dintre exponate este o staţie spaţială construită din piese Lego de Antoniu Tocaci, un inginer IT din Bistriţa, în vârstă de 35 de ani. El este pasionat de asamblarea pieselor Lego de câţiva ani, cumpărându-le din ţară şi de pe internet. Staţia botezată "Advanced Blacktron" cuprinde roboţi, rachete spaţiale şi clădiri futuriste, în culorile negru, galben şi roşu.

"Toate sunt creaţii proprii, nu aparţin vreunui set. Sunt circa 400.000 de piese în staţia spaţială, pentru care am muncit în ultimii trei ani, după serviciu, în weekend-uri şi în zilele ploioase. Am adunat piese din toată lumea, din Noua Zeelandă până în SUA, unele sunt foarte vechi, altele foarte scumpe. În staţia spaţială construită sunt geamuri roşii, din 1988, care nu se mai produc în prezent", a spus Tocaci.

El a adăugat că este ajutat în asamblarea pieselor de către soţia sa.

"Sunt pasionat şi de jocurile pe calculator şi de SF, iar o parte din rachetele şi navele spaţiale create de mine din piese Lego s-au inspirat din astfel de jocuri. Dar sunt creaţii proprii", a explicat bistriţeanul, care poate asambla o mini figurină, un roboţel, în 25 de secunde.

Alături de staţia spaţială, Antoniu Tocaci s-a ocupat şi de recrearea unei părţi din "Star Wars" ("Războiul stelelor") care include o scenă de luptă în care personalul principal este cavalerul jedi Yoda. Pe masă au fost asamblate racheta lui Luke Skywalker, "Steaua Morţii", care are circa 5.000 de piese, dar şi "Millenium Falcon", nava de luptă pilotată de Han Solo.

Un alt pasionat de Lego, Doru Aparaschivei, din Galaţi, în vârstă de 25 de ani, a construit o scenă din "Stăpânul inelelor", cu Legolas, Gimli şi Aragorn.

"Am încercat să creez o lume din «Stăpânul inelelor», după mintea mea. Am modificat setul iniţial, am mai pus copaci, am mai pus turnuri. Am pus steaguri pe care le-am pictat manual, exact ca în film. Am pregătit totul în câteva zile. Sunt pasionat de Lego de când eram mic, de pe la 7 ani. Am făcut o pauză, dar am revenit în urmă cu trei ani", a spus Aparaschivei, artist plastic de meserie.

În cadrul expoziţiei de Lego mai pot fi admirate oraşe, cu case, blocuri şi sedii de birouri, utilaje din domeniul construcţiilor, trenuri sau vapoare.

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a declarat că expoziţia "Etnologia galactică", inagurată joi, are scopul de a-i atrage pe tineri spre cultura tradiţională, prin intermediul explorării universului SF şi al fanteziei.

Expoziţia va fi deschisă până în 5 iunie, iar preţul unui bilet este de 3 lei, urmând ca de Ziua Copilului cei mici să aibă acces gratuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici