COMENTARIU: De la Grinch la Scrooge. De ce îi iubim pe morocănoşii şi mizantropii care fură Crăciunul - VIDEO

Poveştile de Crăciun sunt de multe ori despre transformare. Ce ar putea fi mai legat de transformare decât povestea Întrupării, a Naşterii lui Iisus? Spiritul Crăciunului ar trebui să pună în evidenţă ce-i mai bun în oameni. Însă la bunătate se ajunge anevoios. Cine-s Scrooge şi Grinch?

Urmărește
1372 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: De la Grinch la Scrooge. De ce îi iubim pe morocănoşii şi mizantropii care fură Crăciunul - VIDEO

COMENTARIU: De la Grinch la Scrooge. De ce îi iubim pe morocănoşii şi mizantropii care fură Crăciunul

Poveştile de Crăciun sunt de multe ori despre transformare. La urma urmei, ce ar putea fi mai legat de transformare decât povestea Întrupării, a Naşterii lui Iisus? Spiritul Crăciunului ar trebui să pună în evidenţă ce-i mai mai bun în oameni, şi, în cazul în care la bunătate se ajunge anevoios, cu atât mai bine pentru impactul poveştii. Îi ştiţi pe mizantropii ursuzi şi legendari: Grinch şi Scrooge. Ce reprezintă acest personaje? Personajele suntem chiar noi. În fiecare om se ascunde un mic Grinch.

De aici ascensiunea personajului negativ în story-ul despre Crăciun. Îi ştiţi, sunt morocănoşii, haterii sărbătorilor. Ne place să vedem personaje precum Scrooge sau Grinch cum îşi dau seama că se află pe calea greşită. Din răi devin buni. Arhetipul a apărut odată omul care este atât de faimos pentru ursuzenie. Numele lui este simbolic pentru cel care opreşte radioul când începe muzica de Crăciun şi conduce automobilul mai uit, cu o grimasă furioasă, când trece pe străzile cu case decorate în lumini de sărbătoare. El este Ebenezer Scrooge. Creat de Charles Dickens în 1843, Scrooge rămâne cel mai uşor de recunoscut morocănos de Crăciun - un om atât de concentrat asupra lucrurilor lumeşti (în special, bani) că nu are răbdare pentru petreceri sau opere de caritate. Cititorii iubesc povestea "A Christmas Carol" scrisă de Dickens, nu pentru că le place descrierea lui Scrooge de la începutul cărţii ( "un bătrân păcătos şi lacom de câştig"), ci mai degrabă pentru că se bucură de transformarea lui. Dacă şi Scrooge poate deveni un om care "ştie cum să celebreze Crăciunul" atunci există speranţă pentru noi toţi.

Cartea lui Dr. Seuss, "Cum a furat Grinch Crăciunul" prezintă un personaj care are o aversiune faţă de Crăciun chiar mai intensă decât a lui Scrooge. În timp ce Scrooge preferă să ignore Crăciunul, "proactivul" Grinch încearcă să zădărnicească fericirea celor care se bucură. Spre deosebire de Scrooge, Grinch nu are niciun motiv special pentru ura afişată de Crăciun - şi în aceast aspect vedem cât de strălucit înţelege Dr. Seuss mintea copilului. Dickens, a cărui carte a fost iubită de copii, dar nu a fost scrisă pentru ei, îi permite lui Scrooge să-şi justifice ura: motivul pecuniar. Însă Dr. Seuss ştie că pentru copii, comportamentul adulţilor, indiferent cât de minuţios este explicat, pare, în general, mistificator şi lipsit de înţeles concret. Astfel, nimeni nu ştie de ce Grinch urăşte Crăciunul. Totuşi, în finalul poveştii, chiar şi Grinch îşi dă seama că se află în eroare.

Astăzi, modelul Grinch ar putea fi mizantropul singuratic. În filme, ne place acea transformare, acel moment în care un personaj posomorât şi nesuferit ajunge să descopere uimirea copilărească în preajma Crăciunului şi minunile pe care sărbătoarea le aduce.

În cinematografie e nevoie doar ca percepţia asupra unui personaj să se schimbe, la fel ca în filmul lui Chris Columbus din 1990, "Home Alone", în care Kevin îşi dă seama că vecinul nu este un ucigaş înfricoşător, ci un om grijuliu şi prietenos. Dar cea mai frumoasă scenă într-un film cu tematică de Crăciun este din povestea lui Frank Capra, "It's a Wonderful Life": Actorul Jimmy Stewart, care-l interpretează pe George Bailey, fugind prin oraşul Bedford Falls, pentru a ajunge la soţia şi familia sa. Cu câteva clipe mai devreme George era lipsit de speranţă, disperarea lui era atât de mare, încât se gândea să-şi ia viaţa. Dar, la fel ca în cazul lui Scrooge, George este vizitat de o fiinţă supranaturală, care îi oferă o viziune, şi viziunea schimbă totul. Poate că toţi oamenii ar trebui să împărtăşească această dorinţă de Crăciun: dragostea şi bucuria sezonului să-l alunge pe "morocănosul" pitit în sufletul fiecăruiă, pentru a permite tuturor lucrurilor frumoase din ei înşişi să strălucească.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici