- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (29.12.2009, 14:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concertele anului 2010 în România, dominate de trupe şi artişti rock de renume mondial
Chiar dacă anul următor rezervă multe surprize fanilor muzicii, organizatorii de concerte din România au anunţat o serie de show-uri susţinute de nume mari ale scenei internaţionale ce vor ajunge şi la Bucureşti, precum AC/DC, Chris Rea, Elton John şi Eric Clapton & Steve Winwood.
Urmărește
440 afișări
FOCUS: Concertele anului 2010 în România, dominate de trupe şi artişti rock de renume mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Probabil că organizatorii de concerte din România au acum de înfruntat unul dintre cele mai provocatoare momente din istoria nou dezvoltatei industrii. Criza economică îngreunează găsirea sponsorilor necesari aducerii pe scenele din ţară a unor nume mari - în lipsa unui public care să susţină evenimentele doar prin cumpărarea biletelor. Cu toate acestea, o serie consistentă de nume - multe dintre care au făcut istorie în muzica rock - a fost deja confirmată pentru anul 2010.
Show-ul AC/DC, probabil unul dintre cele mai mari concerte al anului viitor, a fost deja anunţat, iar peste 7.000 de bilete s-au vândut doar în prima zi de la punerea acestora în vânzare. Trupa de hard rock înfiinţată în Sydney, în 1973, va aduce pe 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Capitală, show-ul "Black Ice", care promovează cel de-al 15-lea material de studio al ei, lansat în octombrie 2008. Turneul, primul după "Stiff Upper Lip", susţinut de AC/DC în 2000/2001, a avut zeci de concerte sold out în întreaga lume. Trei dintre concertele susţinute în Buenos Aires au fost filmate pentru un posibil DVD live, care ar urma să fie lansat. "Black Ice" a câştigat premiul pentru "Marele Turneul al Anului" acordat anul acesta de Pollstar Concert Industry. De asemenea, a primit nominalizări şi la Billboard Touring Awards. Până în prezent, turneul a avut încasări de cel puţin 135,3 milioane de dolari, potrivit Billboard Boxscore. Printre piesele incluse în setlistul show-ului se numără "Back in Black", "Big Jack", "Thunderstruck", "Black Ice", "You Shook Me All Night Long", "Let There Be Rock", "Highway to Hell" şi "For Those About to Rock (We Salute You)".
Concertul pe care Eric Clapton îl va susţine, pe 11 iunie, pe stadionul "Iolanda Balaş-Soter", alături de Steve Windwood, este, de asemenea, un punct important pe agenda celor pasionaţi de muzică. Este pentru prima dată când celebrul chitarist, poreclit "Slowhand", concertează în România. 16.000 de locuri sunt disponibile pentru fani, dintre care 12.000 de locuri în tribune şi pe scaune. Turneul european al lui Eric Clapton şi Steve Winwood va debuta pe 18 mai 2010, la Birmingham, în Marea Britanie, şi se va încheia pe 13 iunie, în Istanbul, Turcia. De asemenea, concertul cuprinde şi un show pe stadionul Wembley din Londra, pe 20 mai. În anii 1968 şi 1969, Eric Clapton şi Steve Winwood au activat împreună în super-grupul Blind Faith, alături de Ginger Baker şi Ric Grech. Cei doi s-au reunit în 2008, când au susţinut un concert împreună la Madison Square Garden din New York.
Eric Clapton a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al Yardbirds, al Cream, dar şi ca artist solo, fiind singurul muzician inclus de trei ori în această galerie. Descris deseori de critici şi fani ca fiind unul dintre cei mai buni chitarişti din istorie, Clapton s-a clasat pe locul al patrulea în topul revistei Rolling Stone "100 cei mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor". Cu toate că stilul lui Clapton a variat de-a lungul carierei sale, întotdeauna a rămas conectat la blues. Totodată, el este creditat drept un inovator în numeroase genuri, precum blues-rock, psychedelic rock, pop (piesa "Change the World"), reggae ("I Shot the Sheriff", cover după Bob Marley). Două dintre cele mai de succes înregistrări ale sale sunt piesele "Layla" şi "Crossroads".
Steve Winwood, născut în 1948, este un cantautor englez, care compune şi interpretează rock, blues-rock şi jazz. El cântă cu voce de tenor şi este un multiinstrumentalist. A câştigat numeroase premii Grammy, iar în 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 33 în topul "100 cei mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor".
Chris Rea este un alt nume important al scenei rock care în 2010, pe 6 februarie, va concerta în Capitală, la Sala Palatului. Celebru solist, chitarist şi pianist, el îşi va promova la Bucureşti cel mai recent album al său, "Still So Far To Go - The Best Of Chris Rea", care conţine, pe lângă celebrele piese "Fool (If You Think It's Over)", "On The Beach", "Let's Dance", "Josephine", "Stainsby Girls", "The Road To Hell (Part 2)", "Auberge", "God's Great Banana Skin", "Julia", şi două piese noi, "Come So Far, Yet Still So Far To Go" şi "Valentino". Considerat drept unul dintre cei mai talentaţi artişti din lume, Chris Rea impresionează prin profunzimea vocii şi prin stilul său natural şi pasional, fiind renumit pentru show-uri live hipnotizante, caracterizate prin calitate, simplitate şi rafinament. Cu o carieră ce se întinde pe mai bine de 30 de ani şi cu numeroase piese devenite clasice în lumea rockului şi bluesului internaţional, Rea are la activ un portofoliu impresionant, ce cuprinde nu mai puţin de 22 de albume de studio, opt albume de compilaţie, două albume înregistrate în apariţiile live şi un material cu piese apărute pe coloana sonoră a filmului "La Passion".
Din seria marilor artişti care revin la Bucureşti face parte şi Elton John, care, pe 5 iunie, va concerta în Piaţa Constituţiei din Capitală, ca parte a unui turneu european. Sir Reginald Kenneth Dwight, cunoscut sub pseudonimul Elton John, are o carieră de aproape cinci decenii, a reuşit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea şi a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul din cei mai de succes cântăreţi ai tuturor timpurilor. Elton a fost unul dintre cele mai dominante nume ale rockului în anii '70, cu şapte albume consecutive clasate pe primul loc şi şase single-uri pe locul întâi în topurile din Statele Unite. Succesul său a avut un impact puternic în muzica pop şi a condus la creşterea popularităţii pianului în rock'n'roll. El continuă să fie un simbol al vieţii publice şi a fost foarte implicat în lupta anti-SIDA după sfârşitul anilor '80. El a intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 1994 şi a fost numit cavaler în 1998. Printre hiturile sale cele mai cunoscute se numără "Don't Go Breaking My Heart", "Sorry Seems to Be the Hardest Word", "I'm Still Standing", "Nikita", "Sacrifice", "Candle In the Wind", "Something About the Way You Look Tonight".
Un concert care merită să fie marcat pe calendarul 2010 este cel care va fi susţinut, pe 10 februarie, la Sala Polivalentă din Capitală, de trupa franceză AIR, un duo format din Nicolas Godin şi Jean-Benoît Dunckel. Numele trupei reprezintă un acronim pentru "Amour, Imagination, Rêve" (dragoste, imaginaţie, vis). Formaţia s-a plasat încă din '98 pe o orbită sonoră originală, muzica lor fiind influenţată de artişti precum Jean Michel Jarre, Vangelis, Pink Floyd şi Serge Gainsbourg. O muzică cu sunete ambientale de o frumuseţe aparte este marca AIR. La sfârşitul anului trecut, formaţia a împlinit zece ani de la debut, cu un palmares de invidiat: peste 6 milioane de albume vândute, peste 500 de concerte în întreaga lume şi prezenţe continue în primele locuri din topurile internaţionale. La Bucureşti, aceştia vor prezenta cel mai recent material discografic, "Love 2", lansat la începutul lunii octombrie.
Însă şi mai devreme, pe 30 ianuarie, revine la Bucureşti, într-un concert la sala Palatului, Bobby McFerrin, artistul a cărui carieră a fost marcată de hitul "Don't Worry, Be Happy", cunoscut de iubitorii de muzică şi ca "omul orchestră", un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. Câştigător a zece premii Grammy, McFerrin este unul dintre cei mai cunoscuţi improvizatori şi inovatori solişti din lume, un renumit dirijor de muzică clasică, dar şi un pasionat al educaţiei muzicale. Albumele sale s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, iar colaborările sale cu artişti precum Yo-Yo Ma, Chick Corea, Filarmonica din Viena şi Herbie Hancock i-au adus, pe bună dreptate, titlul de ambasador universal al muzicii clasice şi al jazzului.
De asemenea, în 2010 vor reveni în România artiştii Teresa Garcia Caturla şi Julio Alberto Fernandez, în spectacolul Live From The Havana Lounge, de pe 12 februarie, pe 11 martie va concerta în Capitală Jean Luc Ponty, pe 28 - Alphaville şi Bad Boys Blue, iar pe 25 aprilie - Duke Ellington Orchestra - toate concertele urmând să fie susţinute la Sala Palatului din Capitală.
În ceea ce priveşte restul evenimentelor care vor ocupa scenele şi sălile de concerte din România în 2010, încă nu au fost făcute publice alte nume. Nu au fost dezvăluite încă detalii despre ediţia din 2010 a festivalului B'estfest şi nici despre alte evenimente muzicale, precum festivalul Peninsula.
Însă un festival nou, Sonisphere, şi-a anunţat pe site-ul oficial prezenţa, în 2010, şi la Bucureşti, între 25 şi 27 iunie. Chiar dacă acesta a fost confirmat doar pe site-ul al evenimentului, dar nu şi în mod oficial, de un promotor român, având în vedere line up-ul european anunţat până în prezent, nucleul headliner-ilor evenimentului este format din Metallica, Slayer, Megadeath şi Anthrax. Însă în unele ţări pe afiş figurează şi nume precum Iron Maiden (Suedia, Finlanda, Marea Britanie), Placebo (Marea Britanie), Iggy & The Stooges (Suedia, Finlanda, Marea Britanie), HIM (Finlanda), Alice Cooper (Finlanda, Suedia, Marea Britanie), Rammstein (Germania). Pentru Bucureşti, Sofia (Bulgaria), Atena (Grecia), Istanbul (Turcia) şi Barcelona (Spania), programul festivalului Sonisphere nu a fost deocamdată dezvăluit.
Surse din piaţă confirmă, însă, la Bucureşti concertele Metallica, Rammstein, Slayer, precum şi un show susţinut de Rod Stewart.
(Material realizat de Cristina Mazilu, cristina.mazilu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: CRONOLOGIE: Concertele anului 2009 în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53