Copiii bătuţi de părinţi obţin rezultate mai slabe la testele lingvistice - studiu

Copiii care sunt bătuţi de părinţi obţin rezultate mai slabe la testele de vocabular în comparaţie cu aceia care nu sunt loviţi, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii americani.

Urmărește
424 afișări
Imaginea articolului Copiii bătuţi de părinţi obţin rezultate mai slabe la testele lingvistice - studiu

Copiii bătuţi de părinţi obţin rezultate mai slabe la testele lingvistice - studiu (Diana Jurkiewicz / Arhiva Mediafax Foto)

După ce au analizat informaţiile oferite de peste 1.500 de familii, cercetătorii de la Universitatea Columbia au aflat că, dacă micuţii sunt loviţi în prima perioada a copilăriei, riscul de a deveni mai agresivi este mai mare în comparaţie cu alţi copii, dar sunt şi mai predispuşi în a obţine rezultate slabe la testele de vorbire, spre deosebire de cei care nu au fost loviţi, relatează latimes.com.

Pentru realizarea acestui studiu au fost analizaţi copii din 20 de oraşe ale Statelor Unite ale Americii, de la naştere până la vârsta de 10 ani. Mare parte dintre aceştia s-au născut între 1998 şi 2000.

"Doar câteva studii au analizat efectele cognitive ale abuzului fizic", a declarat Michael MacKenzie, profesor asociat la Universitatea Columbia şi coordonator al studiului. "Încă încercăm să determinăm dacă bătaia are un efect direct asupra dezvoltării precoce a creierului sau dacă familiile care îşi bat mai des copiii sunt mai puţin dispuse să le citească acestora şi folosesc un limbaj mai complex".

În cadrul studiului, părinţii au fost întrebaţi despre comportamentul celor mici şi dacă şi-au lovit copiii în ultimele luni. Răspunsul a fost preponderent "da". 57% dintre mame şi 40% dintre taţi au recunoscut că şi-au bătut copiii când aceştia aveau 3 ani, iar 52% dintre mame şi 33% dintre taţi au spus că şi-au bătut copiii când aceştia aveau 5 ani.

Când copiii au împlinit vârsta de 9 ani, părinţii au fost rugaţi să precizeze care este comportamentul lor. De asemenea, cercetătorii le-au dat copiilor un test pentru a le analiza vocabularul.

În cadrul studiului, au fost colectate şi alte informaţii care ar putea influenţa comportamentul şi performanţele lingvistice ale unui copil de 9 ani, inclusiv vârsta mamei când copilul s-a născut, nivelul de stres al mamei, rezultatele la testele de inteligenţă şi impulsivitatea acesteia. De asemenea, cercetătorii au luat în considerare greutatea copiilor la naştere şi detaliile despre comportamentul lor în primul an de viaţă. Oamenii de ştiinţă au luat în calcul toţi aceşti factori în studiul lor.

Cercetătorii au găsit o legătură clară între loviturile primite de copii la vârsta de 5 ani şi comportamentul acestora la vârsta de 9 ani. În comparaţie cu cei care n-au fost niciodată loviţi de mamele lor, copiii care au fost loviţi cel puţin de două ori pe săptămână au obţinut scoruri cu 2,66 puncte mai mari la testele de agresivitate şi încălcare a regulilor, în timp ce aceia care au fost bătuţi mai rar au obţinut scoruri cu 1,17 puncte mai ridicate. Băieţii au obţinut cu un punct mai mult la aceste teste în comparaţie cu fetele.

Efectele loviturilor primite de la tată sunt diferite. În comparaţie cu cei care nu au fost niciodată loviţi de către taţii lor, copiii care au fost bătuţi cel puţin de două ori pe săptămână au obţinut scoruri cu 5,7 puncte mai mici la testele de vocabular, potrivit cercetătorilor. De asemenea, MacKenzie a remarcat că acei copii ale căror mame au abandonat liceul au obţinut scoruri cu 2,6 puncte mai mici la acest test, în comparaţie cu cei ale căror mame au terminat o facultate.

Foarte mulţi părinţi acceptă cu greu faptul că a-ţi bate copilul este un lucru rău, cel mai probabil pentru că ei la rândul lor au fost bătuţi când erau mici, mai arată studiul.

"Decizia de a bate copilul este legată de «propria experienţă de creştere» a părinţilor", a spus MacKenzie. "Este strâns legată de istoria familiei", a completat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici