- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (09.06.2014, 15:42)
- Gabriel Burete
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum încearcă Ku Klux Klan să recruteze noi adepţi: "Războiul e iminent!" - VIDEO
După perioadele de glorie de la jumătatea secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, organizaţia rasistă Ku Klux Klan a intrat într-un con de umbră. Membrii actuali vor să repună "Clanul" pe picioare şi se pregătesc pentru un război "iminent" împotriva celorlalte rase.
Urmărește
20156 afișări
Cum încearcă Ku Klux Klan să recruteze noi adepţi: "Războiul e iminent!" (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Ku Klux Klan, KKK sau, simplu, The Klan (n.r. Clanul, în limba engleză) este numele dat mai multor organizaţii de extremă dreapta, cunoscute pentru ideologia rasistă, homofobă, antisemită şi pentru violenţa îndreptată împotriva categoriilor menţionate, în special a persoanelor de culoare.
Membrii Ku Klux Klan sunt recunocuţi în întreaga lume pentru că îşi ascund identitatea cu ajutorul unor costume.
Prima organizaţie care a purtat acest nume a fost înfiinţată la finalul Războiului Civil din Statele Unite, în anul 1865, în Tennessee, de către şase veterani din Armata Confederată, care tocmai capitulase. Denumirea a fost, probabil, inspirată de cuvântul grecesc kuklos, cerc, iar scopul grupării era de a restaura supremaţia rasei albe recurgând la ameninţări, violenţe şi chiar crime împotriva adversarilor politici. Ca urmare a legilor aspre şi a intervenţiei autorităţilor, activitatea Clanului a fost redusă şi a încetat până la finalul deceniului următor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
La începutul secolului al XX-lea însă, o organizaţie cu acelaşi nume şi cu o ideologie similară a luat naştere în Atlanta, Georgia. Până în 1925, pe fondul prosperităţii interbelice, dar şi a tenisunilor sociale generate de industrializarea rapidă şi creşterea importantă a imigraţiei, Ku Klux Klan ajunsese să aibă între 3 şi 6 milioane de membri, în jur de 15% din totalul populaţiei eligibile. Scandalurile interne, problemele cu legea ale liderilor şi presiunile din exterior au făcut ca până în 1930 numărul membrilor să scadă la 30.000, iar până în anii '40, activitatea a fost, practic, încetată.
În prezent, Clanul este doar o umbră a organizaţiei de odinioară. Estimările arată că numărul membrilor a scăzut până la 5.000-8.000 de persoane, grupate în facţiuni răspândite pe tot întinsul Americii, în special în statele din sud. Membrii actuali vor să reînvie însă gloria de altădată a Clanului şi se pregătesc de un "război iminent" împotriva celorlalte rase, relatează Daily Mail. Un reporter a participat la o întrunire a grupului din Parkersburg, Virginia de Vest, care a strâns în jur de 40 de membri, printre care şi copii şi adolescenţi.
Sam, una dintre cele şase persoane care au ţinut discursuri, a discutat cu reporterul despre planurile organizaţiei şi despre scopurile pe care speră să le atingă. "Facem antrenamente de supravieţuire, luptă corp la corp şi mânuirea armelor de foc", spune el. "Clanul nu a mai făcut niciodată asta", adaugă Sam, care refuză să divulge numele său de familie. "Fraţii noştri se întorc, în sfârşit, din armată, aşa că vom avea mult mai mulţi membri care au pregătire militară", avertizează el. "Femeilor s-ar putea să nu le placă, dar vom folosi animale vii şi îi vom învăţa pe oameni cum să le jupoaie. Ne vom pregăti pentru lupta care urmează şi, în final, va trebui să supravieţuim", a anunţat Sam, spre entuziasmul celorlalţi participanţi.
Ku Klux Klan prezice că guvernul Statelor Unite se va prăbuşi, ca urmare a problemelor economice din prezent, ceea ce va duce la un război între rase, pentru a prelua controlul. În aşteptarea acestui eveniment, grupările şi-au intensificat programele de recrutare şi, spre deosebire de facţiunile din secolul trecut, acestea recurg la Internet, şi în special la reţelele sociale, pentru a atrage noi adepţi. "Chiar dacă, tradiţional, organizaţia e formată din persoane mai în vârstă, în prezent, Ku Klux Klan caută membri tineri", spune Brian Levin, profesor California State University, San Bernardino. "Au nevoie, în primul rând, de energia acestora, care să menţină gruparea în viaţă, dar profită şi de avantajul cultural oferit de tineri, mai potriviţi pentru recrutare, în special pe Internet", adaugă Levin.
Site-urile dedicate Clanului au acum secţiuni destinate femeilor şi chiar copiilor, aşa cum este Kids Kadet Klub. Tinerii care vor să se înscrie trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 13 şi 17 ani şi să promită că vor păstra secretul în legătură cu activităţile organizaţiei şi chiar cu statutul de membru. Mike şi Dustin, băieţii lui Sam, care au doar 14, respectiv 11 ani, au fost însă integraţi în viaţa grupării încă de mici. "Nu le-am spus că nu au voie să aibă prieteni afro-americani, dar, crescând alături de noi, au luat decizia de unii singuri", spune mama celor doi. "Au ales să nu aibă prieteni de culoare sau mexicani", adaugă ea.
Pe lângă propaganda online, membrii Ku Klux Klan încearcă să atragă noi adepţi şi prin metodele clasice, cum este răspândirea de manifeste. De regulă, aceste activităţi au loc noaptea, în oraşele mici, iar broşurile sunt aruncate din maşină, fără ca membrii să se expună mai mult decât este necesar. "Punem foile în pungi cu închidere adezivă în care adăugam orez, ca să nu fie luate de vânt", spune unul dintre participanţi. "Le aruncăm apoi pe verandele caselor", adaugă acesta. La întâlnirile Clanului, cei care au răspândit cele mai multe manifeste sau au avut realizări deosebite în cadrul activităţii de recrutare primesc diverse premii.
"Organizaţiile de acest fel aleg să se înarmeze şi să îşi intensifice antrenamentele pentru a demonstra că au intenţii serioase", spune profesorul Levin, care urmăreşte activităţile grupării încă din anii '70. "Nu cred că pericolul reprezentat de aceştia se va materializa într-o armată la nivel naţional însă, pentru că, momentan, sunt pur şi simplu prea puţini", adaugă el.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe