Cum să nu pari PROST pe Facebook: Trei tipuri de comportamente stupide, identificate de psihologi

Psihologii de la Universitatea Budapesta din Ungaria au identificat trei tipuri de comportamente care îi fac pe unii dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook să pară proşti, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
10455 afișări
Imaginea articolului Cum să nu pari PROST pe Facebook: Trei tipuri de comportamente stupide, identificate de psihologi

Cum să nu pari PROST pe Facebook: Trei tipuri de comportamente stupide, identificate de psihologi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Pentru a nu scăpa din vedere anumite categorii de comportamente online, cercetătorii maghiari au alcătuit mai întâi un eşantion reprezentativ de 180 de texte publicate pe bloguri şi forumuri şi au intervievat apoi 150 de internauţi, rugându-i să bifeze într-un chestionar comportamentul pe care îl consideră cel mai stupid dintre cele care le-au fost prezentate.

Primul din acest top, care denotă de departe cel mai grav tip de stupiditate, potrivit acestui studiu, a fost descris prin sintagma "aroganţa încrederii în sine". Acest comportament apare atunci când încrederea pe care un internaut o are în abilitatea sa de a face anumite lucruri depăşeşte cu mult capacitatea sa reală de a face acele lucruri.

TITLURILE ZILEI

Al doilea tip de comportament stupid a fost definit prin sintagma "lipsa de control" - atunci când un utilizator pur şi simplu nu poate să se abţină. Internauţii din această categorie simt, la un anumit nivel, că sunt obligaţi să facă anumite lucruri în spaţiul virtual sau că şi-au pierdut abilitatea de a face acele lucruri altfel. Categoria poate fi definită, de exemplu, prin acele persoane care îşi anulează planurile de a ieşi cu prietenii în oraş, doar pentru a rămâne acasă şi să se joace pe computer.

Al treilea tip de stupiditate online a fost descrisă de psihologii maghiari prin expresia "comportament absent", care poate să însemne şi "absenţa simţului practic", deoarece internauţii din această categorie au tendinţa de a nu fi atenţi sau de a nu deveni conştienţi de anumite lucruri care se petrec în jurul lor.

"Cel mai stupid lucru pe care cineva poate să îl facă este să se supraaprecieze. Acest fapt ne spune că nu trebuie să ai un IQ (coeficient de inteligenţă, n.r.) mic, în ochii oamenilor din jur, pentru a acţiona prosteşte. E suficient să îţi apreciezi eronat propriile abilităţi", a declarat Balasz Aczel, profesor de psihologie la Universitatea Budapesta, coordonatorul studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici