- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (03.10.2008, 14:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperirea capacităţilor spermicide ale băuturilor tip cola, recompensată la Harvard
Universitatea Harvard a decernat, joi, premiile Ig Nobel, distincţii acordate în mod tradiţional celor mai trăznite, ciudate sau inutile studii şi descoperiri ştiinţifice, o alternativă distractivă a premiilor Nobel adevărate.
Urmărește
116 afișări
Descoperirea capacităţilor spermicide ale băuturilor tip cola, recompensată la Harward
Premiile, aflate la a 17-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, a amintit Marc Abrahams, editor al revistei de umor "Annals of Improbable Research", care sponsorizează premiile împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.
Astfel, în timpul ceremoniei au fost acordate zece premii Ig Nobel, recompensând studii precum cel despre "capacitatea unei amibe de a ieşi dintr-un labirint" şi cel despre "distrugerile provocare de tatu în siturile arheologice sud-americane".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Premiile au fost acordate în cadrul unei ceremonii care a avut loc la teatrul Sanders al Universităţii Harvard, în faţa a 1.200 de spectatori şi în prezenţa unor laureaţi ai premiilor Nobel adevărate, precum William Lipscomb (chimie, 1976), dar şi a unor laureaţi ai premiilor Ig Nobel din anii anteriori.
Unul dintre câştigătorii de anul trecut, Dan Meyer, coautor al unui raport medical despre "efectele secundare ale ingestiei de săbii", a deschis gala înghiţind o sabie, pe care i-a scos-o din gât medicul său, Thomas Michel, decan al Şcolii de medicină de la Harvard.
Două echipe de cercetători au primit anul acesta, ex-aequo, premiul Ig Nobel pentru chimie: Sharee Umpierre, de la Universitatea din Porto Rico, şi Joseph Hill, de la Harvard, ce au demonstrat că băuturile de tip cola sunt "spermicide eficace", pe principiul că aceasta este capabilă să facă spermatozoizii să explodeze la propriu, şi Chuang-Ye Hong, de la Facultatea de medicină din Taipei, şi alţi colegi cercetători din Taiwan, pentru că au demonstrat contrariul.
Premiul Ig Nobel pentru pace a revenit "Comitetului elveţian de etică în biotehnologie non-umană", pentru că a adoptat "principiul legal al demnităţii plantelor", în timp ce premiul Ig Nobel pentru fizică a revenit unei echipe de cercetători care a demonstrat matematic faptul că orice lucru, de exemplu, părul, care se poate încurca, se va încurca.
Premiul Ig Nobel pentru nutriţie a revenit unui duo de cercetători anglo-italian, pentru un studiu asupra "modificării electronice a zgomotului făcut de chipsurile din cartofi în aşa manieră încât (cel care le consumă, n.r.) să creadă că sunt mai proaspete şi mai crocante decât în realitate". Autorii studiului au demonstrat, practic, faptul că oamenii mănâncă cu plăcere chipsuri râncede, cu condiţia ca acestea să fie extrem de crocante, sunetul fiind elementul primordial.
În ceea ce priveşte studiul premiat cu Ig Nobel pentru biologie, acesta a comparat salturile a două specii de purici, Ctenocephalides canis - care are ca gazdă câinele şi Ctenocephalides felis felis - care are ca gazdă pisica. Marie-Christine Cadiergues, cercetător la Şcoala naţională veterinară din Toulouse, Franţa, autorul studiului, a explicat că a vrut să înţeleagă de ce puricii de câine sunt pe cale de dispariţie, iar cei de pisică nu se confruntă cu această problemă. Astfel, puricii de câine sunt capabili să sară la o înălţime de 25 de centimetri, iar cei de pisică sar la o înălţime de doar 17 centimetri. Acest element de biologie face ca puricii de câine să poată fi mai uşor controlaţi şi, în concluzie, eliminaţi, a explicat cercetătorul.
Premiul Ig Nobel pentru medicină a revenit unei echipe de cercetători de la Duke University din Carolina de Nord, care a demonstrat că medicamentele de tip placebo scumpe funcţionează mai bine decât cele ieftine.
Premiul Ig Nobel pentru economie a revenit unei echipe de cercetători de la Universitatea din New Mexico, ce a demonstrat că o dansatoare exotică profesionistă câştigă bacşişuri mai mari în perioada din lună când este cea mai fertilă, în timp ce premiul Ig Nobel pentru literatură a revenit lui David Sims, de la Cass Business School din Londra, pentru lucrarea "Ticălosule: O explorare narativă a experienţei indignării în cadrul organizaţiilor".
În ultimii ani, premiile IgNobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetări privind utilizarea magneţilor pentru a face broaştele să leviteze, precum şi studii referitoare la efectul berii, al usturoiului şi al friştii asupra apetitului lipitorilor.
Discursurile premianţilor la aceste premii sunt limitate la un minut. Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii se apropie de invitat şi-i şopteşte: "Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
O structură subacvatică, asemănătoare vulcanului, elimină gaze în largul coastei Alaska
-
astăzi, 12:27