Diferenţele salariale de la Hollywood: Bărbaţii câştigă, în medie, cu 1 milion de dolari mai mult decât femeile/ Care ar fi principalul motiv

Starurile masculine câştigă, în medie, cu 1,1 milioane de dolari mai mult decât cele feminine la Hollywood, diferenţele salariale din 2015 fiind similare cu cele din 1980, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători în economie, informează The Guardian.

Urmărește
812 afișări
Imaginea articolului Diferenţele salariale de la Hollywood: Bărbaţii câştigă, în medie, cu 1 milion de dolari mai mult decât femeile/ Care ar fi principalul motiv

Diferenţele salariale de la Hollywood: Bărbaţii câştigă, în medie, cu 1 milion de dolari mai mult decât femeile

Sofia Izquierdo Sanchez, de la Universitatea Huddersfield (Marea Britanie), John S. Heywood, de la Universitatea Wisconsin (SUA), şi Maria Navarro Paniagua, de la Universitatea Lancaster (Marea Britanie), au analizat salariile a 246 de staruri feminine şi masculine care au jucat în 1.343 de filme între anii 1980 - 2015.

"Diferenţa a fost constantă", spune Izquierdo Sanchez. "Este aproape aceeaşi în 2015 ca în 1980. Nu dă semne de îmbunătăţire", a mai spus aceasta.

TITLURILE ZILEI

Datele au fost colectate din mai multe surse, inclusiv platforme specializate precum IMDb şi Box Office Mojo, care ţin evidenţa încasărilor din cinematografie şi oferă cele mai recente informaţii din domeniu.

Economiştii au luat în calcul mai multe variabile, inclusiv succesul din trecut al unui star bazat pe încasările generate, premiile primite şi popularitatea pe platforma de micro-blogging Twitter.

Concluziile arată că starurile feminine au fost plătite cu, în medie, 56% mai puţin decât cele masculine, respectiv cu 2,2 milioane de dolari mai puţin pe film.

Sanchez a spus că au luat în considerare faptul că vor descoperi o diferenţă, dar că nu s-au aşteptat la una atât de mare, "mai ales în cazul unor actori de la cel mai înalt nivel, precum Meryl Streep".

Cercetarea, care a fost prezentată la congresul anual al European Economic Association din Manchester, Marea Britanie, luna trecută, a mai stabilit că filmele de acţiune - care au ocupat şapte poziţii din topul 10 al încasărilor la nivel mondial în 2018 - promovează în mod particular această diferenţă, cu salarii, în medie, cu 1,8 milioane de dolari mai mari în cazul bărbaţilor comparativ cu femeile.

Diferenţele salariale sunt prezente în cazul tuturor tipurilor de filme, chiar şi al comediilor romantice, concluzie destul de tulburătoare, potrivit autorilor studiului, pentru că "actorii şi actriţele joacă în general la acelaşi nivel, cam acelaşi rol".

Diferenţele salariale cresc odată cu vârsta, având în vedere "valoarea frumuseţii pe această piaţă". Astfel, din copilărie la vârsta adultă, diferenţa medie a rămas de 1 milion de dolari, dar, după vârsta de 50 de ani, a crescut la 4 milioane per film.

Autorii spun că Hollywood-ul are o influenţă culturală mare şi o industrie unde activează peste două milioane de persoane, iar această diferenţă salarială este motiv de nelinişte, pentru că, "dacă nu poate fi explicată de performanţe sau popularitate, poate fi asociată sexismului".

Problema diferenţelor salariale este un subiect din ce în ce mai dezbătut, actriţe celebre criticând industria cinematografiei pentru eşecuri.

În 2015, actriţa Patricia Arquette a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a vorbit despre acest subiect în discursul său de mulţumire pentru premiul Oscar pe care îl primise. Recent, Meryl Streep, Charlize Theron, Jennifer Lawrence şi Natalie Portman s-au numărat printre cele care au cerut "salarii egale pentru roluri egale".

Potrivit Forbes, cel mai bine plătit actor în ultimul an a fost Dwayne Johnson, cu 89,4 milioane de dolari, iar cel mai bine plătită actriţă, Scarlett Johansson, cu 56 de milioane de dolari.

Autorii studiului sunt de părere că o metodă de a elimina aceste diferenţe ar fi ca salariile actorilor să fie făcute publice şi să se vorbească mai mult despre acest subiect.

Taguri:
salarii,
hollywood,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici