- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (02.03.2011, 12:14)
- , ,
Dustin Hoffman, într-un film despre Holocaustul românesc
Actorul american Dustin Hoffman, născut din părinţi evrei cu rădăcini româneşti şi ucrainene, va interpreta rolul unui român care a salvat vieţile a câtorva mii de evrei din Cernăuţi, informează austriantimes.at.
Urmărește
368 afișări
Dustin Hoffman, într-un film despre Holocaustul românesc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Compania de producţie cinematografică Veni Vici Entertainment Inc., cu sediul în Toronto, va produce un lungmetraj despre românul Traian Popovici, considerat un veritabil "Oskar Schindler" al României, dar care a salvat de 16 ori mai multe vieţi decât acesta.
În acest film, câţiva supravieţuitori ai Holocaustului, care au reuşit să scape cu viaţă datorită lui Traian Popovici, s-au reunit în România, cu ocazia inaugurării unei statui ridicate în memoria acestuia. În timp ce participau la eveniment, ei au început să îşi împărtăşească experienţele de viaţă şi felul în care au reuşit să supravieţuiască graţie curajului lui Popovici.
Traian Popovici, fiul unui preot ortodox român, a fost primarul oraşului Cernăuţi, aflat în prezent pe teritoriului Ucrainei. La puţin timp după numirea lui în funcţie, în anul 1941, trupele Germaniei au intrat în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coşmarul a luat sfârşit. Marinarul român ţinut ostatic în Yemen, primit de ministrul Emil Hurezeanu
-
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „a vrut să lupte” la începutul războiului în loc să ajungă la un acord cu Putin: „El nu este un înger”
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
La ordinul mareşalului Antonescu, guvernatorul Bucovinei a creat un ghetou în acest oraş şi a început deportarea evreilor din Cernăuţi într-o regiune din Ucraina care a devenit un fel de lagăr de concentrare din care foarte puţini au supravieţuit.
Ignorând riscurile la care se expunea, Traian Popovici a protestat faţă de aceste decizii în scrisori adresate atât premierului român, cât şi guvernatorului Bucovinei, spunând că populaţia evreiască reprezenta un element vital pentru bunăstarea oraşului Cernăuţi. Intervenţia lui a avut succes, iar primarul român a putut astfel să emită permise pentru 5.000 de evrei despre care se spunea că ar aduce servicii considerate esenţiale pentru oraş.
Traian Popovici a continuat să semneze astfel de permise şi după depăşirea acestui număr şi a salvat vieţile a peste 19.000 de evrei.
Din această cauză şi-a pierdut funcţia, însă, la peste 20 de ani de la moartea sa, în 1946, Traian Popovici a primit titlul de Drept între Popoare din partea Institutului Yad Vashem din Ierusalim, devenind primul român recompensat cu această distincţie.
Titlul de Drept între Popoare acordat de Institutul Yad Vashem din Ierusalim este o recompensă acordată unor non-evrei în numele poporului evreu, în semn de recunoaştere a eforturilor de a salva de la moarte membri ai comunităţii lor.
Filmul se va numi "Twenty Two Thousand Saints", iar o carte cu acelaşi titlu va fi publicată de editura Virtue World Press cu puţin timp înainte de lansarea filmului.
Filmările vor debuta către sfârşitul acestui an, iar lungmetrajul "Twenty Two Thousand Saints" va ajunge pe marile ecrane în 2012.
Dustin Hoffman şi-a câştigat celebritatea datorită rolului studentului timid, îndrăgostit de o femeie matură, în filmul "Absolventul", care i-a adus şi prima nominalizare la Oscar, în 1967. Au urmat apoi roluri memorabile, printre care s-au numărat cel al ratatului din "Cowboy-ul de la miezul nopţii" (1969), al travestitului din "Tootsie" (1982), al tatălui nevrotic din "Kramer contra Kramer" (1980) şi al autistului din memorabilul "Rain Man" (1988).
Actorul american, al doilea copil al unui cuplu de evrei cu rădăcini româneşti şi ucrainene, s-a născut în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, în 1937. Dustin Hoffman a fost recompensat cu două premii Oscar, cinci Globuri de Aur, trei premii BAFTA şi un premiu Emmy.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe