Editorial CTP: Inglourious Django

Ku Klux Klan apare pentru prima dată pe ecran, ca frăţie eroică a apărătorilor „rasei ariene”, în „Naşterea unei naţiuni” (1915), de D. W. Griffith. Aproape un veac mai târziu, Quentin Tarantino reuşeşte printr-o secvenţă de geniu să stârnească un râs devastator la adresa oamenilor cu saci găuriţi traşi pe cap, trimiţând definitiv KKK în ridicol.

Urmărește
722 afișări
Imaginea articolului Editorial CTP: Inglourious Django

Inglourious Django

Coctailul de violenţă şi umor marca Tarantino e de multe ori delicios şi în „Django unchained”. Contractul de ficţiune cu spectatorul e clar de la început: dintele uriaş, înfipt într-un arc spiralat, care oscilează pe cotiga dentistului ambulant ne previne că tot ce urmează trebuie luat cum bolovano salis, adică nu în serios. Dintele fabulos este echivalentul pipei enorme a ofiţerului nazist interpretat de acelaşi Christoph Waltz în „Inglourious basterds” şi repetat manierist, cu mai puţin umor, în Dr. King Schultz din „Django”. De altfel, schema din „Inglourious” o regăsim în întregime.

Ce vâna echipa de evrei a lui Brad Pitt? Nazişti. Ce vânează sclavul negru eliberat Django? Negustori de sclavi. Înlocuind evreii cu negrii, Tarantino reia tema răzbunării totale a celor hăituiţi, concretizată finalmente iarăşi într-un „Shoah”, o ardere de tot. De fapt, Django, interpretat fără farmec de Jamie  Foxx, este dezvoltarea negrului Marcel, iubitul tinerei evreice Shoshanna în „Inglourious”, cuplul incendiator al cinematografului în care vor muri Hitler şi ai săi.

Citeşte mai departe materialul despre filmul „Django unchained” pe gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici