- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (26.03.2011, 21:30)
- , ,
Eticheta modernă. Cum să saluţi în funcţie de ţara în care te afli
În afaceri, primul lucru pe care îl facem este să dăm mâna cu persoana cu care facem cunoştinţă. Deşi pare simplu, acest salut, care constituie "prima impresie", transmite un mesaj important despre persoana care îl face şi respectul pe care îl are pentru ceilalţi.
Urmărește
3040 afișări
Eticheta modernă. Cum să saluţi în funcţie de ţara în care te afli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De cele mai multe ori, strângerea de mână în stil occidental este forma acceptată de salut în lumea afacerilor internaţionale. Totuşi, felul în care este făcut acest gest variază de la o ţară la alta şi poate avea un efect pe termen lung.
Cele mai multe întâlniri internaţionale încep cu strângerea de mână occidentală, urmată de salutul tradiţional al celeilalte ţări, însă salutul s-ar putea încheia după strângerea de mână. Aşa că nu trebuie să vă arătaţi nerăbdători să prezentaţi salutul celeilalte culturi.
Când aveţi o întâlnire de afaceri în afara ţării, asiguraţi-vă că salutaţi şi daţi mâna cu toţi cei din sală, pentru că omiterea unora va fi remarcată şi interpretată drept respingere. Totodată, daţi mâna cu ceilalţi şi la sosire şi la plecare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Iată câteva moduri în care aţi putea fi salutat când aveţi întâlniri de afaceri în străinătate:
China - Este acceptat gestul occidental de a da mâna, dar acesta se va face apucând mai uşor cealaltă persoană de mână şi cu o mişcare similară celei de pompare. Chinezii îşi lasă uşor privirea în jos în semn de respect pentru cel pe care îl salută, iar a te uita în ochii lor poate fi perceput ca lipsă de respect.
Japonia - Atât strângerea de mână, cât şi plecăciunea sunt forme acceptate de salut în cercurile de afaceri internaţionale, aşa că luaţi distanţa corespunzătoare faţă de persoana pe care urmează să o salutaţi. Dacă daţi mâna, faceţi-o uşor, iar dacă sunteţi întâmpinaţi printr-o plecăciune, răspundeţi la fel.
Rusia - Ruşii folosesc o strângere de mână fermă, şi uneori foarte fermă, atunci când îşi întâmpină oaspeţii. Dacă v-aţi mai întâlnit cu altă ocazie cu persoana respectivă, vă puteţi aştepta ca salutul să includă şi o îmbrăţişare. Bărbaţii ruşi îşi sărută de obicei musafirii (bărbaţi şi femei deopotrivă) pe obraji, în timp ce rusoaicele rezervă aceste intimităţi conaţionalilor, iar cu străinii doar dau mâna.
Franţa - Daţi mâna cu o mişcare scurtă, cu toată lumea, la sosire şi la plecare.
America Latină - Aici strângerea de mână este uşoară şi durează de două ori mai mult decât cea americană. Gestul de a retrage mâna prea repede este interpretat drept unul de respingere. Bărbatul poate întinde primul mâna când se întâlneşte cu o femeie şi poate săruta mâna acesteia.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump