Testamentul, redactat în 2002, îi numeşte pe avocatul John Branca şi pe producătorul John McClain drept coexecutori.
Pe 29 iunie, mama lui Michael Jackson, Katherine, a fost numită administrator provizoriu al averii fiului ei. Pe 1 iulie, John Branca şi John McClain au făcut public testamentul lui Michael Jackson şi au cerut judecătorului să anuleze decizia de numire a lui Katherine Jackson ca administrator provizoriu al averii fiului său, însă au fost refuzaţi.
Luni, judecătorul de la Curtea Superioară din Los Angeles, Mitchell Beckloff, a declarat, însă, că "legea impune" ca executorii să-şi preia sarcina. Beckloff a stabilit, totodată, o nouă audiere în acest caz, pe 3 august, şi le-a cerut celor doi coexecutori să o ţină la curent pe Katherine Jackson cu tot ceea ce întreprind în legătură cu averea starului.
Acelaşi testament o numeşte pe mama acestuia, Katherine, în vârstă de 79 de ani, tutore al celor trei copii: Prince Michael, în vârstă de 12 ani, Paris, în vârstă de 11 ani, şi Prince Michael II, în vârstă de 7 ani.
Totodată, în cazul în care Katherine Jackson moare, custodia copiilor ar reveni unei bune prietene a lui Michael Jackson, cântăreaţa Diana Ross. Michael a cerut prin testamentul său instituirea unui fond de administrare a bunurilor – Michael Jackson Family Trust – în beneficiul celor trei copii ai lui, al mamei sale şi al mai multor organizaţii caritabile. Totodată, Michael Jackson "a omis-o" în mod intenţionat în testament pe mama celor doi copii mai mari ai lui, fosta lui soţie, Deborah Rowe.
Un avocat al celor doi executori a declarat, luni, că aceştia vor încerca să îndeplinească dorinţele starului şi să crească atât cât se poate valoarea averii sale.
Valoarea averii lui Michael Jackson rămâne încă necunoscută. Se vehiculează ideea că Jackson avea datorii de circa 500 de milioane de dolari când a murit – pe 25 iunie, la vârsta de 50 de ani, în urma unui atac de cord -, însă bunurile sale ar valora un miliard de dolari, sumă indicată de testament, care datează, însă, din 2002.
Michael Jackson deţinea jumătate din Sony-ATV, companie care controlează un catalog muzical ce include piese ale unor artişti mari, precum The Beatles, care ar valora 1 miliard de dolari. Jackson mai deţinea o companie care controla drepturile asupra muzicii pe care a înregistrat-o în timpul carierei sale solo, iar valoarea acesteia ar putea creşte în timp, potrivit specialiştilor.