- Home
- Life-Inedit
- (19.03.2023, 09:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exoplanetele îndepărtate ar putea adăposti viaţă în „zone terminator”, unde ziua se întâlneşte cu noaptea
Zonele „Terminator” sunt acele regiuni cu temperatură potrivită, între prea cald şi prea rece, care ar putea găzdui viaţă extraterestră, spun cercetătorii.
Urmărește
2150 afișări
Exoplanetele îndepărtate ar putea adăposti viaţă în zone „terminator”, unde ziua se întâlneşte cu noaptea
„Zonele terminator” de pe exoplanetele îndepărtate, sau zonele în care partea „de zi” a planetei se întâlneşte cu partea „de noapte”, ar putea găzdui viaţă extraterestră, arată un nou studiu publicat în The Astrophysical Journal.
Astronomii de la Universitatea din California, Irvine (UCI), SUA, descriu „zona terminator” ca fiind linia de demarcaţie dintre partea de zi şi cea de noapte a planetei, care are o parte care se află întotdeauna cu faţa spre steaua sa şi o parte care este întotdeauna întunecată.
„Aceste planete au o parte de zi permanentă şi o parte de noapte permanentă”, a declarat Ana Lobo, cercetătoare postdoctorandă în cadrul Departamentului de Fizică şi Astronomie al UCI, care a condus noul studiu.
Existând în jurul stelelor pitice
Lobo a adăugat că astfel de planete sunt deosebit de comune deoarece există în jurul unor stele care reprezintă aproximativ 70% din stelele văzute pe cerul nopţii - aşa-numitele stele pitice M, care sunt relativ mai puţin luminoase decât Soarele nostru.
„Vrei să găseşti o planetă care să se afle în punctul ideal de temperatură potrivită pentru a avea apă în stare lichidă”, a spus Lobo, deoarece apa lichidă, din câte ştiu oamenii de ştiinţă, este un factor esenţial pentru viaţă. Aceasta este o planetă în care partea de zi poate fi foarte fierbinte, mult dincolo de a putea susţine viaţa, iar partea de noapte va fi îngheţată, potenţial acoperită de gheaţă. Ar putea exista gheţari masiv în partea de noapte", a spus Lobo.
Lobo, alături de Aomawa Shields, profesoară de Fizică şi astronomie la UCI, au modelat climatul exoplanetelor „terminator” cu ajutorul unui software utilizat în mod obişnuit pentru a modela climatul propriei noastre planete, dar cu câteva ajustări, inclusiv încetinirea rotaţiei planetare.
Lobo a adăugat că unul dintre elementele cheie ale descoperirii a fost identificarea exactă a tipului de planetă din zona terminator care poate aveaapă lichidă. În cazul în care planeta este acoperită în mare parte de apă, atunci apa care se află în faţa stelei, a constatat echipa, s-ar evapora probabil şi ar acoperi întreaga planetă cu un strat gros de vapori. Dar dacă există suprafaţă solidă, acest efect nu ar trebui să apară.
„Aceste posibilităţi de habitabilitate noi şi exotice pe care echipa noastră le descoperă nu mai sunt de domeniul SF-ului”, a mai spus Shields.
Climate locuibile?
Studiul consideră că este pentru prima dată când astronomii au reuşit să demonstreze că astfel de planete pot susţine climate locuibile în această regiune terminală.
Din punct de vedere istoric, cercetătorii au studiat mai ales exoplanetele acoperite de oceane, care ar putea găzdui viaţă. Cu toate acestea, acest studiu ar putea mări opţiunile pe care le au de ales astronomii.
"Încercăm să atragem atenţia asupra unor planete cu mai puţina apă, care, în ciuda faptului că nu au oceane extinse, ar putea avea lacuri sau alte corpuri mai mici de apă lichidă, iar aceste climate ar putea fi de fapt foarte promiţătoare”, a mai punctat Lobo. „Explorând aceste stări climatice exotice, ne creştem şansele de a găsi şi de a identifica în mod corespunzător o planetă locuibilă în viitorul apropiat”, a conchis cercetătoarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36