Experiment inedit: Un australian se hrăneşte doar cu cartofi timp de un an de zile

Andrew Flinders Taylor, un australian în vârstă de 36 de ani, încearcă un experiment inedit, propunându-şi să mănânce timp de un an de zile numai cartofi, informează CSID.

Urmărește
635 afișări
Imaginea articolului Experiment inedit: Un australian se hrăneşte doar cu cartofi timp de un an de zile

Experiment inedit: Un australian se hrăneşte doar cu cartofi timp de un an de zile (Imagine: Facebook)

În încercarea de a slăbi, Andrew Flinders Taylor a decis să mănânce doar cartofi timp de un an de zile. Dar oare acest tip de abordare poate funcţiona sau bărbatul va rămâne fără nutrienţii esenţiali pentru organism?

De la începerea dietei, Taylor a pierdut 10 kg (după prima lună) şi se bucură de un nivel crescut de energie. În plus, a redus probabilitatea de a se îmbolnăvi de diabet ori alte boli cronice.

După acelaşi interval de timp, Taylor a publicat o fotografie pe Facebook cu o farfurie unde se vede că nu şi-a terminat porţia de piure. Aceasta este o ilustrare a teoriei saţietăţii senzoriale, conform căreia plăcerea de a consuma un singur aliment scade pe măsură ce mănânci mai mult, până la punctul în care se renunţă complet la aliment.

Consumul a aproape 3 kg de cartofi pe zi îi asigură circa 2.000 de kilocalorii, o cantitate rezonabilă pentru un bărbat de talia sa, care vrea să slăbească. Chiar dacă acest aliment reprezintă o excelentă sursă de carbohidraţi şi fibre, Taylor nu îşi asigură suficiente proteine. Un bărbat de 120 kg are nevoie de aproximativ 90g de proteine, iar dieta pe care o urmează îi asigură doar 60g.

Proteinele sunt formate din aminoacizi, iar cartofii nu asigură suficienţi aminoacizi. Mai mult, cartofii au un procent redus de grăsime (doar 9 g la 3 kg), aşa că dieta nu îi asigură lui Taylot doi acizi graşi esenţiali (acid linoleic şi acid linolenic) şi nici nu asigură suficientă grăsime pentru absorbţia unor vitamine, precum A, D, E şi K.

O dietă sănătoasă conţine alimente bogate în acizi graşi polisaturaţi omega-3 cu lanţ lung, iar peştele reprezintă cea mai bună sursă. Aceşti acizi au un rol important, structural şi funcţional, în membrana celulelor, unde pot activa ca hormoni şi pot ajuta la controlul presiunii arteriale.

Taylor va avea provizii suficiente de tiamină, niacină, vitamina B6, acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fosfor şi cupru, chiar luând în calcul anumite pierderi pe timpul gătirii cartofilor.

Prin permiterea cartofilor dulci pentru dietă, acesta şi-a sporit şansele de a avea suficientă vitamina E, fier şi calciu. Dar din dieta sa lipsesc vitamina D şi B12.

Expunerea la soare în Australia îi va asigura suficientă vitamina D, dar rezervele sale de vitamina B12 se vor termina până în momentul în care va înceta dieta. Deficitul prelungit poate duce la anemie şi chiar afectarea permanentă a nervilor.

Cum dieta permite mici adaosuri, o idee bună ar fi drojdia, pentru a-şi completa nivelul de alte vitamine B, ca biotina şi riboflavina. Lipsa acestora îi va afecta modul în care poate folosi energia luată din alimentaţie.

Conform CSID, dieta asigură doar 6 mg de zinc, iar necesarul este de 9,5 mg pe zi. Deficienţa de zinc va duce la exfolieri la nivelul gurii, intestinelor şi a pielii, scăzând astfel imunitatea şi capacitatea de auto-vindecare a organismului, poate chiar o pierdere a simţului gustativ.

Alte minerale care s-ar putea dovedi insuficiente în această dietă sunt clorura, seleniul şi iod, deoarece nivelurile acestora depind de solul în care au fost cultivaţi cartofii. Deficienţa de seleniu ar putea afecta sistemul imunitar şi cel reproducător, funcţiile tiroidei şi nivelul de antioxidanţi din organism.

În ceea ce priveşte riscul unei astfel de diete, cartofii produc solanină, un glicoalcaloid care este otrăvitor. În general, nivelul de solanină în cazul cartofilor comercializaţi este unul scăzut. Dar cartofii ţinuţi în lumină devin verzi şi produc mai multă solanină. Chiar şi consumul unor cantităţi mici de astfel de cartofi poate provoca greaţă, vomă, crampe, febră, ameţeală, dureri de cap şi convulsii.

Deşi este clar că o cantitate de 300 g pe zi (echivalentul unei porţii normale) nu poate fi periculoasă, în condiţii normale de păstrare şi preparare, să mănânci un an întreg cartofi, iar în unele zile, cantităţi mai mari decât cea menţionată - poate duce la unele riscuri privind sănătatea, informează CSID.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici