Fenomen potenţial periculos la Craiova: Nori de cenuşă de la o termocentrală, purtaţi de vânt peste gospodăriile din apropiere/ Reacţia autorităţilor | VIDEO

Nori de cenuşă sunt luaţi, atunci când vântul bate cu putere, din halda aparţinând Termocentralei II Craiova, şi împrăştiaţi peste gospodăriile din Mischii şi Şimnic. Imagini cu acest fenomen au apărut pe facebook, iar autorităţile din Dolj spun că nu reuşesc să găsească soluţii.

Urmărește
1035 afișări
Imaginea articolului Fenomen potenţial periculos la Craiova: Nori de cenuşă de la o termocentrală, purtaţi de vânt peste gospodăriile din apropiere/ Reacţia autorităţilor | VIDEO

Femomen potenţial periculos la Craiova: Nori de cenuşă de la o termocentrală, purtaţi de vânt peste gospodăriile din apropiere/ Reacţia autorităţilor

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj au cerut sprijinul prefectului judeţului Dolj pentru intermedierea organizării unei şedinţe comune cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, după ce nici dialogul şi nici amenzile repetate nu au avut rezultatul scontat în cazul norilor de cenuşă care sunt purtaţi peste casele şi grădinile oamenilor din Mischii şi Şimnic de fiecare dată când bate vântul.

Între timp, oamenii continuă să facă sesizări, gospodăriile fiindu-le efectiv acoperite de un strat generos de cenuşă atunci când bate vântul.

Imaginile cu un astfel de fenomen au apărut şi pe facebook, fiind vizualizate de mii de oameni.

„Când bate vântul, automat, mă gândesc la acest depozit de cenuşă cunoscut sub denumirea Valea Mânăstirii. Cetăţenii continuă să facă sesizări dar efectiv noi nu ştim prin ce pârghii să mai intervenim. Am stat de vorbă, am dat amenzi, dar se pare că degeaba. Am ajuns şi eu în zona respectivă, am fost la faţa locului şi am văzut cum pur şi simplu cenuşa ajunge în interiorul locuinţelor. Ştim că s-au făcut investiţii aici, pe partea de instalaţii, pe emisiile în atmosferă şi pe depozitarea cenuşii. Cenuşa pleacă din CET II sub formă fluidă în proporţie de unu la unu, la care se adaugă un catalizator, care are rolul de a întări această cenuşă. Dacă acest procedeu s-ar respecta întocmai, nu ar trebui să mai apară un astfel de fenomen. Trebuie stopat acest fenomen de spulberare a cenuşii din depozit. De aceea vă solicit, domnule prefect, să găsim un dialog la nivel de Minister, la nivelul Complexului Energetic Oltenia pentru a stabili un plan de intervenţie. Nu ştim, efectiv, ce să le mai spunem oamenilor care locuiesc în acea zonă”, a explicat comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu.

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a anunţat că stabili o întâlnire cu factorii decidenţi cât mai repede cu putinţă.

Halda de cenuşă este un depozit cu o suprafaţă de 160 de hectare, situat la câţiva kilometri depărtare de Craiova şi de comuna Mischii. Cenuşa de la Termocentrala II Craiova, din Bariera Vâlcii, este depozitată în trei celule. Cum primul compartiment este supraînălţat la o cotă de 183 de metri, faţă de nivelul mării, iar compartimentele doi şi trei sunt deja pline, atunci când bate vântul cenuşa este luată de curenţii de aer.

Un plan de intervenţie, teoretic există, respectiv umectarea cenuşii din depozit, amestecarea ei cu un catalizator ce are rol de întărire şi plantarea în jurul depozitului respectiv a unei perdele de protecţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici