Fenomenul lunar numit "strălucirea lui Da Vinci" va fi vizibil săptămâna aceasta

  • Un fenomen lunar numit "strălucirea lui Da Vinci", care luminează partea neiluminată a Lunii, este aşteptat să fie vizibil de pe Pământ în această săptămână şi în weekendul următor.
  • Fenomenul lunar arată strălucirea slabă a laturii "întunecate" a Lunii, datorată reflectării luminii solare pe suprafaţa Pământului.
Urmărește
3860 afișări
Imaginea articolului Fenomenul lunar numit "strălucirea lui Da Vinci" va fi vizibil săptămâna aceasta

Sursa foto: Twitter

Procesul, numit şi "Earthshine", este o strălucire slabă a laturii "întunecate" a Lunii, aflată în umbră, datorată luminii solare care se reflectă pe suprafaţa Pământului şi se întoarce pe Lună.
 
Această strălucire slabă este vizibilă doar pe suprafaţa lunară subţire a semilunii, atunci când luna se află aproape de orizont, atât în ultimele zile, cât şi în primele zile ale orbitei sale în jurul Pământului.
 
Principala sursă a strălucirii slabe a Lunii în această perioadă este lumina reflectată de norii şi gheaţa marină a Pământului, potrivit Nasa.
 
Numele este dat după pictorul italian Leonardo da Vinci, care a explicat fenomenul pentru prima dată în secolul al XV-lea, potrivit Independent.
 
Experţii spaţiali au declarat că acest weekend este un moment bun pentru a observa strălucirea slabă de pe Lună.
 
Intensitatea strălucirii Pământului variază în intensitate pe parcursul unui an, pe măsură ce lumina reflectată de Pământ variază.
 
Albedo, sau lumina reflectată de Pământ, este cea mai strălucitoare în timpul primăverii din emisfera nordică, un vârf uşor mai mic având loc în primăvara din emisfera sudică.
 
Acest lucru se datorează faptului că, în timpul sezonului de primăvară din emisfera nordică, Pământul este înclinat spre Soare, iar zăpada şi gheaţa din timpul iernii sunt încă prezente.
 
Şi cum zăpada şi gheaţa reflectă mai multă lumină, strălucirea Pământului este mai puternică în această perioadă a anului, comparativ cu iarna, când Arctica primeşte foarte puţină lumină de la Soare.
 
Locuitorii de pe Pământ ar putea vedea strălucirea lui Da Vinci cu câteva zile înainte de luna nouă din 19 mai şi timp de câteva zile după, în condiţiile în care cerul este senin.
 
Pe cerul estic, oamenii ar putea vedea fenomenul în ora premergătoare răsăritului soarelui, pe 16 şi 17 mai, iar pe partea vestică, observatorii cerului ar putea fi martorii strălucirii Pământului pe 21-23 mai, la aproximativ o oră după apusul soarelui.
 
În aceste momente, experţii prezic că lumina reflectată de Pământ ar putea fi probabil cu aproximativ 10% mai strălucitoare.
 
În ultima vreme, încălzirea Oceanului Pacific este legată de reducerea acoperirii norilor de joasă altitudine şi, prin urmare, a proporţiei de lumină solară reflectată de pe Pământ.
 
Un studiu, publicat în 2021 în revista Geophysical Research Letters, a constatat că Pământul reflectă mai puţină lumină pe suprafaţa laturii întunecate a Lunii din cauza încălzirii, afectând fenomenul de strălucire a Pământului.
 
În perioada 1998-2017, cercetătorii au constatat că cantitatea de lumină reflectată de Pământ a scăzut cu 0,5%.
 
Acest lucru corespunde unei reduceri de aproximativ o jumătate de watt de lumină pe metru pătrat în două decenii.
 
Radiaţia solară captată ar putea încălzi şi mai mult oceanul şi ar putea duce la o reducere şi mai mare a strălucirii Pământului, au declarat experţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici