Video Festival care să atragă atenţia asupra degradării cazinoului, peste o săptămână la Vatra Dornei - VIDEO, FOTO

Un festival urban care se va desfăşura peste o săptămână la Vatra Dornei va avea ca obiectiv reactivarea fostei grădini a cazinoului din localitate, dar şi să atragă atenţia asupra degradării clădirii cazinoului, monument istoric.

Urmărește
459 afișări

Asociaţia Redescoperă Vatra Dornei, în colaborare cu Asociaţia Kilometrul 0, au anunţat că vor organiza, în perioada 13-16 august, în Vatra Dornei, un eveniment ce are ca ţintă copiii şi tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani şi ca scop recuperarea unui spaţiu pierdut, fosta grădină a Cazinoului din Vatra Dornei, prin organizarea unui festival de artă şi cultură urbană care să reactiveze acest spaţiu.

"Prin acest eveniment ne propunem să atragem atenţia asupra stării deplorabile în care se află monumentul istoric. Ne dorim să tragem un semnal de alarmă şi să îi convingem pe dorneni prin artă şi cultură, că acest spaţiu merită reintrodus în circuitul oraşului", precizează organizatorii.

Activităţile care vor avea loc în cadrul Dorna Art sunt ateliere de teatru, spectacole, proiecţii de film şi video mapping, concerte, concursuri sportive, atelier juridic, şcoală de arhitectură, expoziţie de fotografie, tururi ghidate în clădirea cazinoului, ateliere handmade pentru copii, iar printre trupele care vor concerta la Dorna Art se numără Fără Zahăr, Straight Fron The Bottle, Teodora Iacob & Eufonia Strîng Quartet.

Bugetul alocat festivalului de către Primăria Municipiului Vatra Dornei este de 24.500 lei.

Într-un raport privind starea monumentelor din judeţul Suceava prezentat anul trecut în Colegiul Prefectural, Directorul Direcţiei de Cultură, Aurel Buzincu, menţionează Cazinoul Vatra Dornei între monumentele neîngrijite, aflate în diferite stadii de degradare sau în precolaps.

Cazinoul din Vatra Dornei a intrat în 2004 în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuţilor, potrivit unei decizii a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România.

Cazinoul făcea parte din domeniul public al municipiului Vatra Dornei şi a fost în proprietatea Fondului Religionar Ortodox al Bucovinei, fiind revendicat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în ianuarie 2003.

Transferul de proprietate a pus în dificultate municipalitatea din Vatra Dornei care finalizase atunci documentaţia unui proiect cu finanţare europeană de preaderare ce prevedea reabilitarea turistică a municipiului, între investiţiile propuse fiind şi restaurarea Cazinoului.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost inaugurat în anul 1899, an în care a intrat în circuitul european.

După 11 iunie 1948, cazinoul a devenit club muncitoresc şi ulterior clădirea s-a degradat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici