Festival Internaţional de Pomana Porcului, în Covasna

Un număr de 14 echipe din Germania, Ungaria şi România se întrec, sâmbătă, în prepararea de bucate tradiţionale specifice zonelor din care provin, în cadrul Festivalului Internaţional de Pomana Porcului organizat în staţiunea Băile Balvanyos din judeţul Covasna.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Festival Internaţional de Pomana Porcului, în Covasna

Festival Internaţional de Pomana Porcului, în Covasna (Imagine: Vargayasi Levente/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul comunei Turia, Daragus Attila, care este şi preşedintele ANTREC Covasna, a declarat, sâmbătă, că 14 echipe din ţară şi din străinătate s-au înscris la Festivalul Internaţional de Pomana Porcului de la Băile Balvanyos, aflat la cea de-a VI-a ediţie, cel mai mare de acest gen din România.

Potrivit sursei citate, din străinătate au venit mai multe echipe din Ungaria, dar şi din Germania.

Echipele au participat, vineri seară, în ziua sosirii, la o cină tradiţională secuiască, iar în ziua concursului au fost treziţi cu sunetul trompetei şi servite cu un pahar cu palincă. Ulterior, a avut loc defilarea echipelor.

Concurenţii vor prepara bucatele până la ora 16.00. Astfel, fiecare echipă va trebui să pregătească mai multe feluri de mâncare specifice zonei pe care o reprezintă, iar după jurizare şi festivitatea de premiere toţi participanţii vor fi invitaţi la "pomana porcului".

Festivalul este o îmbinare de obiceiuri populare şi tradiţii gastronomice, concurenţii fiind îmbrăcaţi în portul tradiţional specific zonei pe care o reprezintă.

Mascota festivalului este un porc îmbrăcat în şorţ alb, care stă pe un butoi de vin, iar în mână ţine un cârnat. Animalul are o şapcă pe care scrie Balvanyos, locul desfăşurării festivalului.

Organizatorii Festivalului susţin că la baza acestui festival a stat ideea că, în Secuime, sacrificarea porcului în această perioadă a anului este o tradiţie şi sunt foarte mulţi care nu au participat la un astfel de eveniment.

De altfel, în ultimii ani autorităţile covăsnene au încercat să promoveze evenimentele legate de turism în judeţ, iar promovarea tradiţiilor locale este asigurată şi de o serie de evenimente gastronomice, precum Parada Cârnaţilor de la Sfântu Gheorghe, Festivalul Cartofului de la Târgu Secuiesc, Concurs de preparare a tocăniţei la ceaun în oraşul Covasna, Festivalul Pescăresc la Belin sau Festivalul Vânătoresc de la Malnaş-Băi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici