- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (26.12.2012, 13:41)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filmul românesc în 2012: Premii la Cannes, drame de familie şi comedii romantice
Regizorul Cristian Mungiu a fost din nou premiat la Festivalul de la Cannes, în 2012, pentru drama "După dealuri", dar de data aceasta a schimbat Palme d'Or-ul cu premiul pentru scenariu al juriului, într-un an în care filmul românesc nu a dus lipsă nici de drame de familie şi nici de comedii.
Urmărește
1068 afișări
Filmul românesc în 2012: Premii la Cannes, drame de familie şi comedii romantice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De altfel, filmul "După dealuri" a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.
Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"După dealuri" a avut premiera de gală la finalul lunii octombrie şi se află pe lista scurtă de propuneri pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza - o premieră pentru cinematografia românească.
Lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar şi la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA.
Dar primul film selectat anul acesta la un festival de clasa A a fost "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude. Pelicula a fost prezentă în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, la începutul acestui an. Dar premiul cel mare pentru "Toată lumea din familia noastră" a venit în vară, la Festivalul de la Sarajevo, unde filmul a primit trofeul "Inima oraşului Sarajevo". De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d'Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Şerban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), Belgia.
"Toată lumea din familia noastră" tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. "Toată lumea din familia noastră" este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, după "Cea mai fericită fată din lume", care a obţinut premiul CICAE la Berlinală în 2009.
Tot în 2012 a fost lansat şi noul film al lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci", care a adus în cinematografe, de la lansare, 63.623 de spectatori, devenind producţia românească cu cel mai mare public anul acesta.
Acţiunea filmului "Despre oameni şi melci" se petrece în 1992, în Câmpulung-Muscel, la fabrica de maşini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică falimentară, la începutul anilor '90 în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluţie neobişnuită de a-şi salva colegii de la şomaj şi fabrica de la închidere.
O întreprindere de stat ce fabrica maşini e pe cale să falimenteze şi trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuieşte să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori îşi vor păstra slujbele. George Petrescu, şeful de sindicat - 30 şi ceva de ani, însurat, cu un copil - trăieşte cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraş de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plăteşte câte 50 de dolari pentru fiecare "donaţie". Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica şi pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri şi-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulţi bani ca ei să cumpere fabrica şi să obţină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producţia şi şi-ar păstra slujbele. Din distribuţie fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă şi Alina Berzunţeanu şi actorii francezi Jean François Stevenin şi Robinson Stevenin.
Tudor Giurgiu se mai poate lăuda cu o performanţă anul acesta, fiind câştigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj acordat, în decembrie, de Academia de Film Europeană, pentru "Superman, Spiderman sau Batman".
2012 a fost şi anul în care Silviu Purcărete a debutat oficial în regia de film, cu "Undeva la Palilula". Prima selecţie a filmului la un festival internaţional a fost la prestigiosul eveniment de gen organizat la Karlovy Vary.
Povestea filmului "Undeva la Palilula", o alegorie a comunismului, se construieşte în jurul lui Serafim (Áron Dimény), un tânăr doctor care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, ca urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia lui, să-i aparţină. Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii şi Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare "Fateless", în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), şi "Mansfeld", de Andor Szilágyi. De asemenea, într-un rol principal apare Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul "Moromeţii" de Stere Gulea.
Renumit în Europa pentru producţiile sale teatrale impresionante, Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români la nivel internaţional. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a montat în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al premiului Golden Globe Peter Brook pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi al premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991).
Spre finalul lui octombrie a avut premiera şi un nou film de Dan Chişu - "Şi caii sunt verzi pe pereţi". Povestea filmului urmează două destine: cel al unui cuplu de tineri, Marius şi Cosmina, care ar fi putut deveni bogaţi, şi cel al lui Tocitu şi Buzila, care, din cauza lipsei lor de cunoştinţe atunci când vine vorba de tehnologia modernă, sunt păcăliţi de un spam primit pe e-mail, intră într-o loterie online falsă şi pierd toate economiile lor.
Finalul de an a adus în cinematografe drama ultimelor ore din viaţa familiei Ceauşescu - "Trei zile până la Crăciun", o comedie romantică semnată de regizorul Iura Luncaşu - "Minte-mă frumos", care a devenit filmul românesc cu cele mai mari încasări anul acesta, dar şi partea a doua a seriei "Ho Ho Ho".
Filmul "Trei zile până la Crăciun", de Radu Gabrea, o reconstituire a ultimelor trei zile din viaţa cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, a avut premiera pe marile ecrane româneşti în decembrie. Docudrama "Trei zile până la Crăciun" este o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri şi imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu înainte de executarea lor, în ziua de Crăciun a anului 1989. În ultima sa noapte ca stăpân absolut al ţării, Nicolae Ceauşescu rămâne în sediul Partidului Comunist, pentru a coordona represiunea. Nu doarme mai mult de trei ore. Dimineaţa, pe 22 decembrie, de teamă să nu fie linşat de mulţimea care forţează intrarea în clădire, Ceauşescu acceptă să fie evacuat cu elicopterul. Odată ridicat în aer, devine însă prizonier al celui pe care tocmai îl numise la comanda Armatei, generalul Stănculescu. Fuga în necunoscut se încheie pe 25 decembrie, la orele 14.00, într-o cazarmă din Târgovişte.
Cele două roluri principale sunt interpretate de Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş (totodată şi producătoarea filmului). Alături de ei, din distribuţie mai fac parte Costel Caşcaval, Mircea Rusu, Ion Grosu şi Daniel Popa.
Proiectat în premieră în a doua jumătate a lunii octombrie, "Minte-mă frumos", debutul regizorului Iura Luncaşu în lungmetraj ficţiune, a devenit în timp record filmul românesc cu cele mai mari încasări ale anului, cu peste 956.000 de lei şi 55.629 de spectatori. Cu o distribuţie impresionantă, avându-i ca protagonişti pe Diana Dumitrescu şi Andi Vasluianu, filmul "Minte-mă frumos", produs de Ducu Ion, relatează o poveste modernă, plină de umor, care a cucerit publicul român în doar câteva zile de la lansare, după cum informează MediaPro Distribution.
"Minte-mă frumos" spune povestea a doi tipi simpatici din Bucureşti, care duc o viaţă cât se poate de neobişnuită. Dani (Andi Vasluianu) este part-time furnizor de servicii IT şi part-time gigolo, iar Toni (Marius Damian) este full-time… hacker, care îşi înşeală partenerul de viaţă - computerul - cu o tipă cunoscută pe internet, Oana (Antoaneta Zaharia). Dana (Diana Dumitrescu) şi Oana, ucenice cofetare şi colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuală, suceşte capetele bărbaţilor oriunde apare, pe când Oana iubeşte foarte mult prăjiturile, de unde şi formele mai rotunjoare. Şi cum era de aşteptat, când discuţiile lungi pe chat nu pot rămâne veşnic virtuale, Toni şi Oana îşi dau întâlnire faţă-n faţă. Dar există o problemă majoră: Toni nu seamănă deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?
La timp pentru Crăciun a apărut pe marile ecrane şi filmul "Ho Ho Ho 2 - O Loterie de familie". Lungmetrajul este produs de Alma Bacula şi regizat de Jesus Del Cerro, iar în centrul acţiunii se regăzeşte Ema (Patricia Posluşnic), o fetiţă sătulă de viaţa fără bucurii din orfelinat şi care, într-o zi, are norocul să găsească un bilet de loterie câştigător. Tocmai când începea să creadă că visele pot deveni realitate, află că biletul poate fi încasat doar în decurs de o săptămână şi doar de un adult. Cum în Ioana (Andreea Marin Bănică) - singurul adult pe care îl cunoaşte - nu poate avea încredere, Ema pleacă să găsească pe cineva din lista de familii pe care se descurcă să o ia de la orfelinat. Cu ajutorul bunului său prieten, Cosmin (David Petcu), dar nu numai, Ema va învăţa adevăratul sens al conceptului de "familie".
Dacă anul acesta a fost plin de premii şi prezenţe remarcabile în marile festivaluri internaţionale, nici 2013 nu arată altfel.
Astfel, lungmetrajul "Poziţia copilului", de Călin Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2013.
"Poziţia copilului" este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a "high-class-ului" românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic, în instituţiile de bază ale societăţii (poliţie şi justiţie), şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
Rolurile principale sunt interpretate de Luminiţa Gheorghiu (câştigătoare a premiului pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi la Festivalul de Film de la Namur, pentru prestaţia din "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno, pentru rolul din "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru). Din distribuţia filmului mai fac parte Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.
Un alt film românesc care va apărea pe marile ecrane anul viitor, în martie, şi care deocamdată este prezentat în festivaluri este "Domestic", de Adrian Sitaru. Astfel, filmul va fi prezentat la Festivalul Slamdance, care se desfăşoară în Statele Unite ale Americii între 18 şi 24 ianuarie.
Al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, după "Pescuit sportiv" (2008) şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011), ambele premiate în numeroase festivaluri de prestigiu, "Domestic" este o comedie despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viaţa. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin vieţile personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Distribuţia include nume ca Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora şi Sergiu Costache.
Totodată, o altă producţie pe care specialiştii pariază atunci când este vorba de selecţia de la Cannes 2013 este cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, aflat în faza de postproducţie şi prezentat deocamdată cu titlul "Un interval de 9 minute".
Şi, nu în ultimul rând, anul viitor va apărea în cinematografele româneşti filmul "Evadarea". Drama psihologică "Evadarea", scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului Comunist. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa - şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi. Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogăşanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Şerban Pavlu, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36