FOTO Au fost descoperite cele mai vechi fosile de Homo sapiens. TEORIA care zguduie din temelii istoria omenirii

Teoria că omul modern a evoluat din zona estului Africii, în urmă cu 200.000 de ani, este pusă la încercare de descoperirea extraordinară a unor fosile umane de 300.000 de ani vechime, descoperite într-o mină din Maroc, conform The Guardian.

Urmărește
16587 afișări
Imaginea articolului FOTO Au fost descoperite cele mai vechi fosile de Homo sapiens. TEORIA care zguduie din temelii istoria omenirii

Au fost descoperite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, care zguduie din temelii istoria omenirii

Fosilele de Homo sapiens — trei tineri adulţi, un adolescent şi un copil de 7 sau 8 ani - datează de acum 300.000 de ani, conform unui studiu publicat în această spătămână în revista Nature.

Fosilele găsite anterior de Homo sapiens, numele ştiinţific al omului modern, au aproximativ 200.000 de ani.

Fosilele recuperate dintr-o veche mină dintr-un munte izolat din Maroc par a dinamita una dintre cele mai durabile teorii privind istoria omului: că Homo sapiens provine din leagănul omenirii, din estul Africii, în urmă cu 200.00 de ani.

Arheologii au descoperit oasele a cel puţin cinci oameni în Jebel Irhoud, o fostă mină de barit aflată la 100 km la vest de Marrakesh, în decursul unor săpături începute în urmă cu mai mulţi ani. Aceştia ştiau că rămăşiţele umane erau vechi, dar au fost uluiţi să descopere că testele de datare au demonstrat că un dinte şi mai multe unelte de piatră găsite alături de respectivele oase, aveau în jur de 300.000 de ani.

“Reacţia mea a fost ‘wow’,” a declarat Jean-Jacques Hublin, om de ştiinţă al cehipei de la Institutul de Antropologie Evolutivă Max Planck din Leipzig. “Mă aşteptam să fie vechi, dar nu atât de vechi”.

Hublin a declarat că sunt cele mai vechi specimene ale oamenilor moderni şi că descoperirea lor vine cu o provocare majoră asupra ideii că primii membri ai speciei noastre s-au dezvoltat într-o ”Grădină a Edenului” din Estul Africi.

“Descoperirea aduce un cu totul tablou al evoluţiei speciilor. Ajunge cu mult timp în trecut, dar şi parcursul evoluţiei este diferit de ceea ce credeam”, a spus Hublin pentru The Guardian. “Se pare că specia noastră era prezentă deja în întreaba Africă în urmă cu 300.000 de ani. Dacă exista o Grădină Eden, probabil că era de mărimea continentului.”

Descoperirea confirmă faptul că „oamenii moderni nu au apărut dintr-o dată ca Big Bang-ul, cu surlele şi trâmbiţele asociate”, a declarat paleoantropologul, Bernard Wood de la Universitatea George Washington.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici