FOTO Viaţa la -50 de grade Celsius. Un fotograf surprinde farmecul zăpezilor din Yakutia

  • În Yakutia, Rusia, cunoscută şi sub numele de Republica Sakha, temperaturile scad până la -50 sau chiar până la -60 de grade Celsius.
  • Fotograful Aleksey Vasiliev a înţeles că e greu de închipuit ce înseamnă viaţa într-o zonă atât de rece, aşa că ne oferă o excursie virtuală, prin imagini.
  • Aleksey Vasiliev: „În weekend, străzile sunt pustii. Iernile lungi şi friguroase au devenit un fel de brand al regiunii, care atrage turişti internaţionali dornici de experienţa aceasta.”
Urmărește
11045 afișări
Imaginea articolului FOTO Viaţa la -50 de grade Celsius. Un fotograf surprinde farmecul zăpezilor din Yakutia

FOTO: Aleksey Vasiliev / Sursa: Instagram @lekon_v

Iarna poate fi un anotimp plin de frumuseţe, cu peisaje feerice şi zăpezi ca-n poveşti. Totuşi, există şi reversul monedei: frigul şi dificultatea de deplasare pot transforma basmul de gheaţă într-o serie de evenimente care numai bucurii nu aduc.
 
Iar dacă România e poziţionată geografic într-o zonă ferită de extreme meteorologice, alte zone de pe Glob nu sunt la fel de norocoase. 
 
De exemplu, în regiunea Yakutia din Rusia, cunoscută şi sub numele de Republica Sakha, temperaturile scad până la -50 sau chiar până la -60 de grade Celsius. Aflată la 5.300 kilometri de Moscova, Yakutia găzduieşte aproximativ 1 milion de locuitori care cunosc frigul mai bine decât majoritatea oamenilor.
 
Unul dintre localnici este şi fotograful Aleksey Vasiliev, care a înţeles că nu ne putem decât imagina ce înseamnă viaţa într-o zonă atât de rece. Născut în 1985, oferă oamenilor ocazia de a „privi prin obiectivul aparatului său” pentru a vedea ce înseamnă cu adevărat viaţa în Nordul îndepărtat: „Draga mea Yakutia, unde m-am născut, am crescut şi trăit, deşi visam să călătoresc în toată lumea. Yakutia mi se părea o gaură rece, un deşert de gheaţă.”
 
Munca sa de documentare se concentrează pe identitatea naţională a populaţiei din Yakutia, iar pentru activitatea sa fotografică a fost deja răsplătit cu numeroase premii.
 
„În trecut, am fost alcoolic. Când am încetat să mai beau, trebuia să umplu cu ceva golul pe care l-a lăsat băutura. Apoi, fotografia m-a învăţat să privesc viaţa mai pozitiv", a mărturisit el pentru Bored Panda.

„Până în 2018 nu am studiat fotografia nicăieri. Nu îmi păsa de educaţie, era doar un hobby. Dar în 2018 am obţinut o bursă”, povesteşte Aleksey Vasiliev.

Cât despre experienţa lui personală, Vasiliev spune că „este extrem de frig şi iernile sunt tare lungi. Îngheţăm la -50 sau chiar -60 de grade Celsius. (...) Dacă nu am fi nevoiţi să ieşim din case, oamenii ar prefera să stea înăuntru, să bea ceai fierbinte şi să aştepte primăvara. Practic, iarna viaţa se opreşte. O ceaţă densă blochează lumina soarelui pentru săptămâni sau luni întregi.”

„În weekend, străzile sunt pustii. Iernile lungi şi friguroase au devenit un fel de brand al regiunii, care atrage turişti internaţionali dornici de experienţa aceasta. Pentru majoritatea localnicilor, este o realitate pe care nu poţi decât să o accepţi. Totuşi, nu toată lumea vrea să plece de aici. Avem internet, cinema, muzeu, chiar şi o bibliotecă pentru copii.(...) Natura este extrem de importantă în viaţa noastră.”
 
Vara, scurtă şi călduroasă, durează aproximativ o lună, „de la mijlocul lui iunie până la mijlocul lui iulie”. Atunci, termometrele pot arăta chiar şi 40 de grade Celsius.
 
Iată câteva exemple din colecţia de fotografii care înfăţişează viaţa în Yakutia:

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici